25.9.2021 klo 19:33
Uutinen

Presidentti Niinistö Yrittäjäpäivillä: Kuluttajat iloisemmin liikkeellä, palveluala nousee nopeasti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo palvelualan nousevan nopeasti koronakriisistä. Niinistö puhui Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa lauantaina Jyväskylässä.

− Kotimaiset kuluttajat ovat lähteneet iloisemmalla mielellä liikkeelle. Nyt otetaan sitä takaisin, mitä on menetetty koronan aikana. Arvioisin, että palvelusektori tulee nousemaan aika nopeasti jaloilleen, presidentti Sauli Niinistö sanoi mediatilaisuudessa.

Niinistö totesi, että korona on koetellut yrityksiä eri tavoin.

− 90-luvun lamassa Suomi lähti nousuun syvän laman jälkeen. Pääosa yrityksistä selviytyi, mutta osa joutui syvälle. Nyt ilmassa on samanlaisia merkkejä. Nousu ja kasvu eivät koske kaikkia.

− Talouskasvu on sinänsä tervetullutta ja odotettavaa kriisin jälkeen. Ei pidä antaa kuitenkaan keskimääräisen tilanteen hämätä. Maltammeko huomioida aloja, joilla ei korjausliikettä vielä näy? Pidän tärkeänä, ettemme unohda heitä, jolla on pitkä tie ulos kriisistä.

Niinistö tekisi lainsäädännöllisiä uudistuksia, jotta monia aloja kohdannutta työvoimapulaa voitaisiin ratkaista.

− Ne ihmiset, jotka ovat tulleet maahan, pitäisi saada työmarkkinoiden piiriin tehokkaammin. Tarvitaan kotoutumistoimia ja esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen modifioimista.

Osaajien houkuttelu Suomen työmarkkinoille olisi Niinistön mukaan tärkeätä.

− On aika erikoinen tilanne, että kun henkilö hakee turvaa ja suojaa Suomesta, hän sen saa. Sen sijaan henkilö, joka etsii työtä, mahdollisesti uupuu prosessiin päästä tänne.

Niinistö tähdensi, että yritystoiminnalla on keskeinen merkitys hyvinvointivaltion rakentamisessa ja ylläpitämisessä.

− Vierastan sitä ajattelua, että yritystoiminta on tukien varassa. Näinhän se ei ole. Julkisen vallan tehtävä on poistaa yritystoiminnan esteitä. Olisi jo paljon, ettei asetettaisi esteitä järkevälle yritystoiminnalle.

”Paljon vartijoina”

Yrittäjägaalan juhlapuheessaan presidentti Niinistö nosti esiin yhteishengen.

− Viime vuonna syntyi paljon yhteishenkeä yrittäjien hyväksi. Eri puolilla Suomea käynnistyi kampanjoita pienyrittäjien tukemiseksi. Tue kotimaista, tue paikallista ovat olleet tuttuja sanaparsia sosiaalisen median kanavissa.

− Läheisten tuki, yrittäjäjärjestön ja oman verkoston apu ovat auttaneet monia teitä eteenpäin. Ja tietenkin sisu. Yrittäjän tahto ajatella, että tästäkin selvitään, presidentti jatkoi.

Niinistö muistutti pk-yritysten roolista Suomen taloudessa.

− Pienten ja keskisuurten yritysten rooli talouttamme uudistavana voimana on hyvin keskeinen. Suomalaisen yhteiskunnan elinkeinorakenteen muuttuessa palveluvaltaisemmaksi pk-yritysten rooli työllistäjänä entisestään kasvaa.

Presidentti korosti myös yrittäjien merkitystä työllistäjänä.

− Kun pahasta selviää, se on kannustus ponnistaa eteenpäin. Te yrittäjinä olette paljon vartijoina. Kannatte riskillänne vastuuta työllisyydestä ja osaltanne huolehditte suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnista. Minä luotan siihen, että sisulla ja tarmolla olette etulinjassa viemässä Suomea eteenpäin.

Katso videotallenne mediatilaisuudesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Yrittäjägaalassa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tero Takalo-Eskola