PRH varoittaa huijauksesta
PRH varoittaa huijauksesta. Kuva: Getty Images
16.5.2024 klo 11:41
Uutinen

PRH varoittaa jälleen yrityksiä: Älä noteeraa tätä viestiä

PRH:n nimissä levitetään huijausviestiä.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) nimissä on ilmennyt huijaus, jossa yrityksiä pyydetään päivittämään yrityksen yhteystiedot sähköpostilla. Kyseessä on huijaus.

Viestissä on painike, jota pyydetään klikkaamaan. Näin ei kuitenkaan tule toimia: PRH muistuttaa, että viranomaiset tai pankit eivät lähetä kyseisiä viestejä.

PRH:n nimissä useampia huijauksia

Kerroimme huhtikuussa PRH:n nimissä kulkevista huijausviesteistä, joissa on kehotettu antamaan henkilökohtaisia pankkitietoja. PRH huomauttaa, että rekisteri-ilmoituksiin ei pidä koskaan liittää asiakirjoja kuten pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja.

Jos ilmoitus tehdään paperilomakkeella, henkilöiden yksilöintitiedot on ilmoitettava erillisellä henkilötietolomakkeella. Muille lomakkeille ei tule laittaa henkilötunnuksia ja kotiosoitteita.

Yritys voi valita vain sähköiset ilmoitukset

YTJ-palvelussa yritys voi valita, että yrityksen ilmoitukset tehdään jatkossa vain sähköisesti. Näin yritys varmistaa, että jatkossa ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. PRH lähettää automaattisen ilmoituksen kaupparekisterimuutoksista, jos yrityksen toimiva sähköpostiosoite on ilmoitettu kaupparekisteriin.

PRH kehottaa ilmoittamaan rekisteröintikiellosta, jos yritys epäilee tietojensa väärinkäyttöä. Kiellon jälkeen yrittäjää ei rekisteröidä yrityksen vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumusta. Jos yrittäjä epäilee, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksen nijmissä, hänen kannattaa ottaa yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Tarvittaessa yrittäjän kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus