Puheenjohtajan kynästä: Kesälukemiseksi hallitusohjelma

Hallitus on kasassa ja hallitusohjelmaa on yrittäjyyden näkökulmasta tutkailtu tiiviisti. Keskustelua ohjelman ympärillä riittää – onhan se monella tapaa uudistava ja taloussäästöjä hakeva. Yrittäjien ajamia asioita on ohjelmassa huomioitu useita. Työmarkkinoihin liittyen mm. paikallinen sopiminen ulotetaan myös järjestäytymättömiin yrityksiin ja työllistämisen riskejä alennetaan irtisanomissuojaa laskemalla. Listaamattomien yritysten osinkoverotukseen ei tule näillä näkymin muutoksia. Hallitus lupaa myös helpottaa sääntöviidakkoa sujuvoittamalla mm. lupa- ja kaavaprosesseja. Hankintojen osalta ohjelmassa otetaan kantaa kilpailutusten jakamiseen pienempiin osiin sekä rajoitetaan verorahoilla toimivien kuntayhtiöiden toimintaa, jolloin ne eivät häiritsisi liikaa markkinoilla olevia yritystoimijoita. Nämä ovat kaiken kaikkiaan yrittämisen näkökulmasta hyviä uudistuksia.

Yrittämisen uhkiin liittyy työperäisen maahanmuuton hankaloittaminen. Isossa kuvassa syntyvyyden väheneminen, isojen ikäluokkien eläköityminen sekä väestön ja osaamisen sijoittuminen maassamme tulevat vähentämään työvoiman saatavuutta tulevina vuosina merkittävästi. Tämä tulee olemaan iso ongelma lähitulevaisuudessa. Hallitusohjelmasta saa aikaan monenlaista keskustelua ja vain aika näyttää mitkä ratkaisuista ovat olleet hyviä. Suomi on joka tapauksessa muutoksen edessä. Jokaiseen muutokseen sisältyy aina mahdollisuuksia, mutta myös riskejä.

Kevätkauden päättäneellä risteilyllä saimme nauttia loistavasta säästä, seurasta, ruoasta ja live-musiikista. Risteily on ollut vuosikausia itselleni se tapahtuma, missä voi vapaasti keskustella yrittämisestä ja elämästä uusien tuttavuuksien kanssa. Tänäkin vuonna syntyi useita uusia tuttavuuksia ja mukana oli myös ihan uusia jäseniämme, joita on kevään aikana tullutkin hieno määrä. Tervetuloa jäseneksi! Risteily on myös lähtölaukaus kohti kesälomia. Toivon kaikkien voivan pitää edes hetken lomaa. Irtautuminen arjesta lataa akkuja ja kääntää ajatukset pois töistä. Yrittäjälle tämä voi joskus olla hankalaa, mutta on ehdottomasti kannattavaa. Otetaan ilo irti kesästä!

Hyvää kesää kaikille!

Jari