Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Puheenjohtajan kynästä: Vaikuttaen kohti kesää

Seuraatteko hallitusneuvotteluita? Mikä asia sinua siellä kiinnostaa? Päällimmäisenä on uutisoinnissakin ollut hallitusneuvotteluiden kiistaa aiheuttaneet asiat, mutta taustalla syntyy paljon muitakin, myös yrittäjän kannalta tärkeitä päätöksiä ja suuntaviivoja. Siellä on myös Suomen Yrittäjät vaikuttamassa meidän puolestamme.

Yrittäjyyden merkityksestä kaikki osaavat juhlapuheissa puhua, mutta me tarvitsemme tekoja, joiden avulla yrittäjyyden peruspilarit tulevat vakaammaksi. Yhtenä asiana monesta, Yrittäjät ovat nostaneet esiin sidosyksikköhankinnat. Näillä hankinnoilla ohitetaan julkinen kilpailutus, ja tuotteet tai työ ostetaan suoraan yhtiöltä, jota julkinen taho omistaa – joskus vain nimellisesti. Nämä estävät vapailla markkinoilla toimivien yritysten osallistumisen hankintaan kilpailutuksen kautta. Tämäkin aihe oli esillä viime viikon kunnallisjohdon seminaarissa, missä lisäksi huolta ja keskustelua herätti myös kuntien talous hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Kuntatalous ei parane, jos säästöt ja investoinnit kurittavat yrittäjyyttä ja yrittämisen edellytyksiä.

Paikallisesti Jyväskylässä käymme useamman kerran vuodessa keskustelua kaupungin kanssa muiden asiakokonaisuuksien lisäksi myös hankinnoista. Olemme ajaneet eteenpäin muun muassa hankintojen ositusta pienempiin kokonaisuuksiin, jolloin yrittäjillä on mahdollisuus hankintoihin paremmin osallistua. Lisäksi tärkeää olisi käyttää pienemmissä hankinnoissa pienhankintakanavaa, jolloin yrittäjät voivat löytää pienempiä kokonaisuuksia, joihin voi tarjouksen jättää. Käymme läpi myös hankintojen tilannetta kaupungissa sekä osallistumme hankintatilaisuuksien järjestämiseen, jotta yrittäjät saavat tietoonsa tulevia hankintoja sekä voivat osallistua vuoropuheluihin. Ota yhteyttä hallitukseemme, jos sinulla on hankintoihin liittyviä yleisiä asioita viestittäväksi kaupungille!

Kaupunkivaikuttamiseemme kuuluu myös valtuuston poliittisten ryhmien tapaamiset, jotka ovat hyvässä vauhdissa. Onkin tärkeää viedä yhtenäistä viestiä laajasti kaupungin päättäjäportaisiin, jotta yrittäjiin liittyvät asiat kuuluvat ja ovat esillä. Yrittäjiä ja yrittämisen viestiä tulee kuunnella, ja yrittäjät tulee osallistaa päätöksentekoon yrittäjiä kuulemalla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos yrittäjiä kuullaan vasta päätöksen teon hetkellä, ovat päättäjät auttamattomasti myöhässä. Samoin me.

Ja lopuksi: Myönteisiä uutisia kuultiin viime viikolla, kun Suomen kaupunkikeskustojen elinvoimavertailussa Jyväskylän keskustan elinvoimaisuus on vahvistunut tänä vuonna Suomen suurista kaupungeista eniten. Hienoa! Suunta on oikea. Ansaitsemme hyvin toimivan ja elinvoimaisen keskustan.

Hyvää alkavaa kesää kaikille!
Jari

P.S. Muistakaa Jyväskylän kaupungin yrityspalvelusetelit!