12.9.2019 klo 15:18
Uutinen

Puhemelu onkin luultua pahempi stressitekijä – Tutkijat: Lisää selvästi työkuormitusta

Avokonttorin pahimmat ongelmat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yksityisyyden puute ja melu, paljastaa tuore tutkimus.

Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun tutkijat ovat selvittäneet, millainen vaikutus avokonttorin meluisuudella on ihmisen stressitasoihin. Tutkijat havaitsivat, että puhemelu lisää selvästi stressiä.

Koehenkilöt tekivät tutkimusta varten ajatustyötä avokonttoria imitoivassa tilassa ja kuulivat samaan aikaan erilaisia ääniä. Tutkimuksessa todettiin, että puheäänen aikana koehenkilöiden stressihormonitasot nousivat ja työtehokkuus heikkeni.

Tutkijoiden mukaan puheäänellä on merkittävä vaikutus työtehoon etenkin silloin, kun työskentely vaatii ajatustyötä.

– Puhemelu todettiin häiritseväksi ja työkuormitusta lisääväksi, tutkimusryhmän vetäjä Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta kertoo Ylelle.

Tämä selvisi, kun koehenkilöiden veren plasmasta mitattiin kortisolipitoisuuksia. Henkilöiltä otettiin verinäytteitä kuusi kertaa kokeen aikana. Tämän lisäksi tutkijat seurasivat sydämen toimintaa sykevyön avulla.

Peiteääni auttaa

Tutkimustulosten perusteella melu ja yksityisyyden puute ovat kaksi eniten häiritsevää asiaa avotoimistoissa. Ne häiritsevät enemmän kuin esimerkiksi tietotekniikan ongelmat.

Puhe, jota ihminen ei halua kuulla, häiritsee, koska ihminen pyrkii automaattisesti tulkitsemaan sanojen sisältöä. Hongiston mukaan ”tarpeeton” puhe sekoittaa luovaa ajattelua. Desibeleillä ei ole tässä suurta merkitystä.

Ongelmaa voidaan paikata työtilan taustahuminalla, jota voidaan lisätä avokonttoriin keinotekoisesti. Tilan kattoon voidaan asentaa kaiuttimia, joista soitetaan tasaista äänivirtaa. Tämä voi vähentää tarpeettoman puheen kuulumista. Yleensä peiteäänellä imitoidaan esimerkiksi ilmanvaihtokoneen hurinaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi