31.7.2017 klo 11:59
Uutinen

Pystytkö sinä pitämään kunnon loman?

Tuoreen tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta yrittäjästä ei pysty pitämään kunnon kesälomaa. Suomalaisilla yrittäjillä tilanne on samansuuntainen.

Ruotsin yrittäjien etujärjestön Företagarnan tuoreen tutkimuksen mukaan 73 prosenttia yrittäjistä ei voi pitää täyttä kesälomaa. Tutkimukseen otti osaa yli tuhat yrittäjää.

Ruotsalaisista yksityisyrittäjistä 30 prosenttia sanoo voivansa pitää pidempiä lomia. Tilanne on huonompi pienyrittäjillä, joilla on työntekijöitä. Vain 16 prosenttia pienyrittäjistä, joilla on yhdestä yhdeksään työntekijää palkkalistoilla, pystyy ottamaan vapaata.

Suomen Yrittäjien vuonna 2014 julkistaman Hyvinvointibarometrin mukaan vain vajaa puolet suomalaisista yrittäjistä pystyy pitämään lomaa yli kolme viikkoa vuodessa. 11 prosenttia vastaajista ei ollut pitänyt ollenkaan lomaa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja 9 % vastaajista oli pitänyt lomaa alle viikon.

31 prosenttia vastaajista piti 1–2 viikkoa lomaa, 40 prosenttia 3–6 viikkoa ja 9 % vastaajista piti lomaa yli 6 viikkoa.

Töitä tehdään lomallakin

Yrittäjän loma on häilyvä käsite niin Suomessa kuin Ruotsissa. Lähes puolet ruotsalaistutkimukseen vastanneista, 42 prosenttia, sanoo, että heidän on joka tapauksessa tehtävä töitä, vaikka he olisivat vapaalla.

Monet ruotsalaisen Företagarnan kyselyyn vastanneet yrittäjät pelkäävät, että yrityksen kannattavuustavoitteet jäävät saavuttamatta, jos he lomailevat.

Företagarnan toimitusjohtaja Günther Mårder esittää Dagens industrissä rohkeaa ratkaisua: hän kehottaa yrittäjiä nostamaan hintojaan 15-20 prosenttia.

– Minun neuvoni on, että testatkaa hinnan nostoja ensin pienempään asiakasryhmään ja pitäkää tilastoa. Jos menettää vain 10 prosenttia asiakkaistaan, mutta hinnat nousevat 20 prosenttia, niin se saattaa olla oikea ratkaisu, Mårder sanoo.

Ruotsalaisen yrittäjäjärjestön Företagarnan kyselystä uutisoivat ensimmäisenä Dagens Industri ja Kauppalehti.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi