20.12.2021 klo 11:02
Uutinen

Rajoitettu kustannustuki V hakuun – ”Mahdollisimman nopeasti uusi kierros ja yrittäjän työmarkkinatuki käyttöön”

Kustannustuen viidennen kierroksen tullessa hakuun pahentuva koronatilanne alkaa näkyä yritysten arjessa.

Kustannustuen viidenneksen kierroksen haku käynnistyi 21. joulukuuta. Kustannustuen viides kierros on aiempia kierroksia rajoitetumpi.

Kustannustuen viides kierros on kohdistettu muun muassa tapahtuma-alalle, ravintoloille, liikunta-alalle sekä matkailualan yrityksille. Tukea voi hakea 1.6.–30.9. väliseltä ajalta, jos liikevaihto on laskenut 30 prosenttia vuoden 2019 vertailuajankohdasta.

Kustannustuen viidennen kierroksen haku päättyy 18. helmikuuta 2022. Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiokonttori järjestivät joulukuun puolivälissä infowebinaarin kustannustuesta. Tallenne infosta löytyy täältä. Lisätietoa kustannustuesta löytyy myös täältä.

Taivaalla on synkkiä pilviä.

Samaan aikaan yritysten koronatilanne on kärjistymässä.

– Taivaalla on synkkiä pilviä. Tukitoimia tarvitaan, jos rajoitustoimia kiristetään. Hallituksen pitää toimia ajoissa, eikä antaa yritysten kriisin syventyä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Jos rajoitustoimia kiristetään, tarvitaan mahdollisimman nopeasti ainakin kustannustuen uusi kierros ja yrittäjän työmarkkinatuen käyttöönotto. Lisäksi tarvitaan joustoja verottajalta ja työeläkeyhtiöiltä. Myös lomautusprosessia pitäisi nopeuttaa, Pentikäinen vaatii.

Isku kovin kaupan alalla

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan teollisuusyrityksistä 76 prosenttia raportoi raaka-aineiden hintojen noususta ja 42 prosenttia häiriöistä tuotantoketjuissa.

Myynnin väheneminen on ollut voimakkainta pienissä yrityksissä sekä palveluissa ja kaupassa, vähäisintä rakentamisessa. Teollisuudessa on yhtä paljon myyntiä menettäneitä kuin kasvattaneita yrityksiä.

Joka kymmenes yrittäjä miettii yrityksen myymistä ja toimintansa alasajoa. Ongelmia on selvästi eniten kaupassa ja palveluissa.

Pandemia on heikentänyt joka viidennen yrityksen tuloksentekokykyä ja vähentänyt asiakasvirtoja. Isku on ollut kovin kaupan alalla.

Yrityksen selviämiseen koronasta uskoo nyt 75 prosenttia yrittäjistä. Vahvinta usko on yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä.

Tuoreimpaan Yrittäjägallupiin haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa marras-joulukuussa. Virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +/– 3,1 prosenttiyksikköä.

Toimitus
Toimitus