16.8.2021 klo 11:54
Uutinen

Rajoitusten tie ei enää oikea lääke koronaan

Kesän jälkeen monen tapahtuma- ja liikunta-alan toimijan toiminnot käynnistyvät sisätiloissa ja rajoitusten tie ei ole enää tarkoituksenmukaista taudinhallintaa.

Eksoten tilannekuvaryhmä asetti 10.8. uudelleen suosituksen, jonka mukaan mm. yli 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit. Kesän jälkeen monen tapahtuma- ja liikunta-alan toimijan toiminnot käynnistyvät sisätiloissa ja rajoitusten tie ei ole enää tarkoituksenmukaista taudinhallintaa. Uudet rajoitukset sen sijaan asettavat yritykset ja ihmiset tukalaan tilanteeseen ja antavat vanhentunutta viestiä tulevaan syksyyn.

Korona on väistämättä mukana arjessamme vielä pitkään, mutta riskiryhmien ja aikuisväestön rokotukset ovat edenneet tarjoten suojan taudin vakavilta muodoilta. Yle uutisoi samaisena päivänä esimerkin Englannista, jossa käytännössä kaikki rajoitukset purettiin ilman pelättyä vakavien tautitapausten merkittävää lisäystä. Nykyinen korona-virus variantteineen ei poistu rajoituksilla, vaan nyt on aika täydentää rokotteiden tuomaa suojaa hallitulla altistumisella ja lievien muotojen sairastamisella, on Ylen artikkelin mikrobiologian professorin viesti lyhykäisyydessään.

Meilläkin on syytä päästä yli vuoden iskostuneesta tautitapausten määrän seurannasta vaikutusten kokonaisarviointiin. Olemme jo yhteiskunnassa pisteessä, jossa rajoitusten ja tautitapausten pelon tie aiheuttaa suurempaa vahinkoa etenkin ihmisten mielenterveydelle ja kokonaishyvinvoinnille kuin varsinainen tauti.

On tärkeää, että myös viranomaiset näkevät metsän puilta ja emme kohtuuttomasti vaikeuta ihmisten, yritysten ja eri toimijoiden paluuta kohti normaalimpaa kanssakäymistä ja tekemistä. Tarjotaan siis mahdollisuudet terveysturvalliseen kohtaamiseen, mutta jätetään päätös ihmisille ja toimijoille itselleen ilman jäykkiä kaikkia koskevia suosituksia tai rajoituksia.

Etelä-Karjalan Yrittäjät ry
Tommi Matikainen, puheenjohtaja
Marko Hanhisuanto, toimitusjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita