22.1.2024 klo 16:04
Uutinen

”Rakenna vahvat siteet paikallisiin” – Verkostojen merkitys korostuu, kun yrittäjä tulee Suomen ulkopuolelta 

Suomen ulkopuolelta Lappiin muuttaneet yrittäjät kertovat kohtaamistaan haasteista. Paikallisiin tutustuminen ja liiketoiminnan kannalta tärkeiden verkostojen löytäminen on vaativaa, mutta ei mahdotonta. Vilkkaiden matkailukeskusten asuntopula hidastaa yritysten kehittymistä.

Lapin upea luonto houkuttelee monia ulkomaalaisia perustamaan yrityksen alueelle. 

”Idea yritykseni perustamiseen Lappiin syntyi alueen henkeäsalpaavan kauneuden ja yhteisön lämmön innoittamana. Tunnistin, että tarvetta laadukkaille lastenhoidon palveluille on”, kertoo Nasim Eskandari, Loopiloon yrittäjä, joka on taustaltaan lastenpsykologi ja lastenhoitoalan ammattilainen. 

Loopiloo tarjoaa lastenhoitopalvelua Rovaniemellä paikallisille asukkaille ja matkailijoille. Kulttuurierot ja matkailun kausiluonteisuus ovat tuoneet mukanaan haasteita. 

”Yhtenä merkittävänä haasteena on ollut kulttuurierojen ylittäminen, etenkin ei-suomalaisena yksilönä sekä toisaalta luottamuksen rakentaminen paikalliseen yhteisöön, jossa jotkut saattavat aluksi olla varuillaan. Se vaatii ylimääräistä vaivaa.” 

Alueen suosio matkailukohteena luo mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille. Eskandarin mukaan Rovaniemellä on suotuisa ilmapiiri yrityksen perustamiselle, ja yritykset tekevät yhteistyötä keskenään. 

”Paikallinen markkinatapahtuma oli arvokas foorumi, jonka kautta löysimme yhteyden yhteisöön ja pääsimme esittelemään palveluamme. Viranomaiset ovat olleet avainasemassa liiketoimintamme menestyksessä, kuten myös paikallisten hotellien tuki ja suositukset.” 

Eskandari suosittelee Suomen ulkopuolelta tulevia yrittäjiä omaksumaan alueen kulttuurin ja rakentamaan vahvat siteet paikalliseen yhteisöön. 

”Ymmärrä vuodenaikojen dynamiikka, tee yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja tarjoa palveluita, jotka vastaavat sekä asukkaiden että matkailijoiden tarpeisiin ja toiveisiin. Joustavuus ja kulttuurisensitiivisyys ovat avainasemassa.” 

Pariskunta Miguel Angel Bestard Rossello ja Nasim Eskandari toimivat molemmat yrittäjinä Rovaniemellä. 

Äärimmäiset talviolosuhteet opettavat 

Eskandarin puoliso Miguel Angel Bestard Rossello toimii myös yrittäjänä Rovaniemellä. Hänen yrityksensä, Wonderlapland, tarjoaa safaripalveluita matkailijoille. 

”Minulla on monipuolinen tausta matkailualalla, ja olen työskennellyt vuosia kesäkohteissa. Kun pohdin uuden liiketoiminnan perustamista, Lapin lumoavat maisemat ja monipuoliset mahdollisuudet vetivät puoleensa. Ajatus siirtymisestä lämpimistä kohteista kylmiin herätti mielenkiintoni, mikä johti safarifirmani perustamiseen Rovaniemelle”, kuvailee Rossello. 

Kausityöntekijöiden rekrytointi ja äärimmäiset talviolosuhteet ovat tuoneet haasteita. 

”Vianetsintä jäätyneistä ajoneuvoista korostaa sitä, miten tärkeää suunnitelmallisuus ja kekseliäisyys ovat, kun toimii safariyrittäjänä Lapissa.” 

Rosello kertoo, että myös hänelle paikallinen yhteisö ja viranomaiset ovat olleet yrityksen menestyksen kannalta tärkeitä. 

”Heille, jotka harkitsevat liiketoiminnan aloittamista Lapissa, erityisesti matkailualalla, neuvoisin olemaan valmiina haasteisiin. Vaikka Lappi houkuttelee monia matkailijoita, on tärkeää ymmärtää, että kulissien takana on unettomia öitä, lukuisia vastuita ja kovaa työtä, erityisesti sesonkina”, Rossello huomauttaa. 

Hän kannustaa olemaan uskollinen omalle visiolle. 

”Haluaisin korostaa intohimon ja sitoutumisen tärkeyttä. Ole valmis haasteisiin, pysy uskollisena visiollesi ja luo muistoja, jotka resonoivat vieraiden kanssa heidän Lapin-matkansa jälkeen.” 

Lapin materiaalipankki | Terhi Tuovinen

”Henkilökunnan majoitusongelma on todellinen” – Yurii Androshchuk toimii siivousalan yrittäjänä Kittilässä 

Erityisesti suosituissa lappilaisissa lomakohteissa voi olla haastavaa löytää henkilökunnalle riittävästi majoituksia. Tämä vaikuttaa yritysten kykyyn houkutella ja säilyttää työntekijöitä. 

Kittilässä asuva Yurii Androshchuk on siivous- ja huoltoliiketoiminnan Juranco oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja. Hän tunnistaa ongelman. 

”Suurimmat haasteet ovat yrityksen toimintakustannukset ja kausiluonteisuus. En voi olla mainitsematta henkilökunnan majoitusongelmaa, mikä on melkoinen este yrityksen kasvattamisessa ja laajentamisessa”, hän kertoo. 

Kun Androshchuk ja hänen vaimonsa saapuivat Suomeen, alkoivat he työskennellä siivousalalla. Pian pariskunta alkoi harkita oman yrityksen perustamista. 

”Teemme työmme huolellisesti, ja muutaman vuoden kuluttua eräät asiakkaat kyselivät, haluaisimmeko perustaa oman yrityksen, jotta he voisivat palkata meidät. Eräs heistä auttoi meitä kaikessa Juranco oy:n perustamiseen liittyvässä.” 

”Olen rehellisesti vaikuttunut siitä, kuinka avuliaita paikalliset viranomaiset ovat olleet. Kaikkiin kysymyksiini vastattiin, kaikki ongelmat ratkaistiin. Löysimme jopa asiakkaita heidän avullaan”, Androshchuk jatkaa. 

Yrittäjän neuvo on, että aina kannattaa miettiä kahdesti ennen yrityksen perustamista – tai ennen mitä tahansa toimintaa ylipäätään. 

”On parempi oppia ensin kuin ratkaista jälkeenpäin.” 

Lapin Yrittäjät tarjoaa tukea englannin kielellä 

Kun liittyy mukaan Lapin Yrittäjiin, on automaattisesti osa Suomen Yrittäjiä sekä oman paikkakuntansa yrittäjäyhteisöä, jonka toiminnan keskiössä ovat verkostot, vaikuttaminen ja vertaistuki. 

”Yksinyrittäjänä, aloittelevana yrittäjänä tai Suomen ulkopuolelta tulleella yrittäjällä voi olla haasteita verkostoitua, löytää yhteistyökumppaneita tai samanhenkistä yhteisöä. Siksi kannattaa tulla mukaan Yrittäjiin. Meillä on monenlaisia verkostoja valmiina”, kertoo Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen

Järjestö tarjoaa koulutuksia, verkostoja, tukea ja tietoa suomen lisäksi englannin kielellä. Apua on saatavilla niin laki- ja talousasioihin. Yrittäjien kattava dokumenttipankki tarjoaa laajasti esimerkiksi erilaisia sopimuspohjia. 

Yrittäjien verkostot, edut ja palvelut englannin kielellä

Järjestömme tarjoaa lukuisia etuja ja palveluita englanninkielisille yrittäjille. Tutustu tietopankkiin tai vinkkaa englanninkielisestä talous- ja lakineuvontapalvelusta yrittäjätutuillesi.