25.4.2018 klo 17:02
Uutinen

Rakennusalan lakko kurittaa Ruskon Betonia: Tuotanto supistunut puoleen, henkilösuhteet kiristyvät

Rakennusalan lakko on aiheuttanut Ruskon Betonille mittavaa vahinkoa. Suurin haitta tulee työmaiden ohjeistuksesta, jonka mukaan ne eivät saa tilata betonia lakossa olevilta yrityksiltä.

Rakennusliitto on antanut uusia lakkoilmoituksia, joiden kesto ulottuu näillä näkymin kesäkuulle. Rakennusteollisuuden yritysten lisäksi lakko koskee jatkossa myös muita rakentamisen toimialoja.

Tähän mennessä lakkorintamaan on määrätty seitsemän yritystä, joista yksi on oululainen perheyhtiö Ruskon Betoni.

– Eniten haittaa tulee siitä, että työmailla on kielletty ostamasta betonia meiltä ja muilta lakkorintamaan määrätyiltä yrityksiltä. Työntekijäliitto on ilmoittanut asiasta rakennusliikkeiden luottamusmiehille. Nyt betonia ostetaan joltain toiselta yritykseltä, joka ei ole lakossa, yhtiön toimitusjohtaja Martti Väänänen pahoittelee.

Lakko on seisahduttanut Ruskon betonin tuotetehtaita.

– Betonitehtaat pyörivät enimmäkseen. Pystymme toimimaan lakkoon kuulumattomien työntekijöiden voimin. Ammattilaisia riittää, mutta kun työmaille ei saa toimittaa tavaraa niin ongelmia tulee.

Rakennustuoteteollisuuden lakko aiheuttaa rakentamiseen viiveitä, sillä elementtien ja valmisbetonin toimitukset viivästyvät. Perjantai on yleensä rakennustyömailla valupäivä, jotta betoni voi kuivua viikonlopun ylitse. Nyt valut jäävät useilla työmailla tekemättä.

”Ei saisi olla senteistä kiinni”

Lisähaittaa on aiheutunut ylityökiellosta, joka on ollut voimassa jo useamman kuukauden.

– Vahinkoja tulee joka päivä. Tuotantomme on supistunut puoleen normaalista.

Väänäsen mukaan nyt kaivattaisiin joustavuutta myös työnantajan puolelta, jotta lakko päättyisi.

– Ei homma saisi olla senteistä kiinni. Asiassa pitäisi päästä sovintoon neuvotteluteitse eikä aiheuttaa tällaista vahinkoa yrityksille. Ei ole mitään järkeä, että vain tietyt yritykset laitetaan boikottiin. Pitäisi lakkoilla koko rintamalla eikä poimia vain tiettyjä yrityksiä mukaan.

Rakennusliitto laajentaa lakkoa 17. toukokuuta alkaen yli kymmeneen uuteen yritykseen, joiden joukossa ovat muun muassa Lujabetoni ja YIT Rakennus Oy. Jos lakko jatkuu vielä kesäkuussa, lista pitenee entisestään.

– Meillä olisi kova halu tehdä töitä ja menekkiä olisi. Tällainen kolhii pahoin. Yrityksen sisällä kärsivät myös henkilösuhteet. Ikävää on myös se, että pitkään rakennetut asiakassuhteet kärsivät lakon takia, Väänänen jatkaa.

Tästä lakossa on kyse

Rakennusalojen työehtosopimukset päättyivät helmikuun lopussa ja neuvotteluja on käyty tammikuun puolivälistä lähtien.

– Valitettavasti näyttää siltä, että neuvotteluja joudutaan jatkamaan läpi kesän, Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on todennut julkisuudessa.

Kiistassa on kyse lähinnä palkoista. Työnantajapuoli ei ole suostunut Rakennusliiton kahdelle vuodelle jakautuvaan vajaan kuuden prosentin palkankorotusvaatimukseen. Kiistaa on myös kilpailukykysopimuksesta, johon Rakennusliitto ei ole suostuvainen.

Suomen Yrittäjät huolissaan

Suomen Yrittäjien työvaliokunta arvioi lakkotilannetta kokouksessaan viime tiistaina.

– Lakko iskee voimalla paitsi lakon vuoksi suljettuihin tehtaisiin, joista monet ovat perheyrityksiä, mutta myös moniin rakennusalan pk-yrityksiin. Nämä pitävät hyvää huolta henkilöstöstään, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muistuttaa.

Yrittäjät paheksuu tapaa, jolla Rakennusliitto on arvostellut lakon ulkopuolelle jääviä. Heitä on kutsuttu rakennusliiton kirjeissä ”saastaksi” ja ”limanuljaskoiksi”, joista liitto haluaa raportit jatkotoimia varten.

– Tällainen painostus ja kielenkäyttö on täysin asiatonta liiton edustajalta. Lakko-oikeus on oikeus eikä velvollisuus. On ymmärrettävää, että monet alan työntekijät haluavat tehdä työnsä ja palvella asiakkaita eikä lähteä hakemaan muita aloja korkeampia korotuksia, Mäkynen jatkaa.

Seuraavat ilmoitetut lakkopäivät ovat kolmas, neljäs, seitsemäs ja kahdeksas toukokuuta. Lakko alkaa kunakin päivänä keskiyöllä.

Kuvat: iStockPhoto / Ruskon Betoni

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita