12.5.2018 klo 08:02
Uutinen

Rakennusalan yrittäjä herätti kyläkaupan henkiin

Rakennusalan yrittäjä Jyrki Repo päätti alkaa myös kyläkauppiaaksi. Hän palauttaa yhden prosentin kaupan myynnistä kylän kehittämiseen.

Jämsään kuuluvan Koskenpään kylän raitti hiljeni tuntuvasti, kun kyläkauppa lopetti vajaat kaksi vuotta sitten. 12. huhtikuuta 2018 olikin kyläläisille ilon päivä.

– Kyläyhdistys haki tosissaan kauppiasta. Ajattelin sitten, että kyllä me pystymme laittamaan kaupan pystyyn, vaikka töitä olisi muutenkin, Jyremark Oy:n yrittäjä Jyrki Repo kertoilee.

Jyremark tekee saumaeristenauhoja hirsitalo- ja elementtitaloteollisuuteen. Ennen yrittäjyyttä Repo oli töissä muun muassa Koskenpään Huopatehtaalla, missä eristepuoli tuli tutuksi. Vuonna 1995 hän perusti Jyremark Oy:n. Aluksi maahantuotiin pellavaeristeitä. Sitten investoitiin omiin tuotantolinjoihin.

Yritys työllistää nyt 8 – 10 henkilöä. Päämarkkina-alue on kotimaa. Yritys vie tuotteitaan myös ulkomaille talotehtaiden kautta ja omaa vientiä on Baltiaan ja Venäjälle.

Koskenpäällä on vielä kourallinen palveluita jäljellä ja yli 40 oppilaan alakoulu.

– Toivomme, että Jämsän päättäjillä tulee järki käteen. Koulukin on uhattuna.

Repo toivoo, että kylä pysyisi virkeänä. Liiketoiminta on sujunut hyvin, mikä on mahdollistanut kotiseudun elinvoiman ajattelemisen ja tukemisen. Hän on ostanut ja kunnostanut kiinteistöjä Koskenpäältä ja lähistöltä. Kun rivitalot kunnostettiin, niiden vuokrausaste nousi 10-20 prosentista 90 prosenttiin.

– Hommasin myös Juhlatalo Pirtin viisi vuotta sitten. Remontoimme sen, ja nyt siellä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Hyvä kiertämään

Jyrki Repo laittaa kotiseudulla hyvän kiertämään.

– Toivon, että kaupan saisi kannattamaan. Pieni putiikki ei voi kilpailla hinnoissa isojen markettien kanssa, mutta palvelu pelaa ja tarjouksiakin löytyy.

Koskenpää Marketin omistaja Repo palauttaa yhden prosentin kyläkaupan myynnistä kylän kehittämiseen, riippumatta siitä, tekeekö kauppa tulosta.

– Kokeilemme tätä mallia. Otamme kyläläisten toiveet huomioon hyväntekeväisyyskohteen valinnassa.

Tarmo Lähikauppias -ketjuun kuuluvaa kauppaa pyörittää tytär Emmi Repo, apunaan Jyrkin puoliso Riitta. Kauppa on ollut viikon auki, ja asiakkaiden määrä on yllättänyt yrittäjäperheen.

Koskenpää Market lupaa ottaa mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita valikoimiinsa.

– Oman kylän hyödyksi toimin jatkossakin, että meillä olisi täällä mukava olla ja elää, Jyrki Repo sanoo.

Teksti: Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta(at)yrittajat.fi

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen