Rakennusurakointi E. Vuorinen Minna ja Mika
31.3.2022 klo 13:26
Uutinen

Rakennusurakointi E. Vuorinen Oy:ssä on ruorissa jo neljäs polvi

– Se oli Veikko, joka veisti tuon oven, oli kirkkoherra tokaissut kun vihkipari Minna ja Mika tulivat vuonna 1993 Lempäälän Pyhän Birgitan kirkkoon sanomaan ”Tahdon”. Veikko oli Mika Vuorisen isoisä. Jo hänen aikanaan Rakennusurakointi Vuorisen kädenjälki näkyi kirkossa. Paikka oli varsin tuttu koko Vuorisen rakentajasuvulle. Rakentaminen on kulkenut isältä pojalle: Juho, Veikko, Eero ja Mika. Siinä neljä rakentavaa Vuorista.

Puoli vuosisataa

Rakennusurakointi Vuorinen, aviopari Minnan ja Mikan ohjastama monipuolinen, oman väen lisäksi puolenkymmenen ammattilaisen yritys, jonka työtä täydentävät yhteistyökumppanit ja alihankkijat, tekee uutta ja korjaa vanhaa. Kokemusta on kertynyt pitkältä ajalta; yhtiöksi firma rekisteröitiin Eero Vuorisen aikana, vuonna 1971, Viidenkymmenen vuoden virallinen merkkipaalu ohitettiin siis koronavuonna 2021.

Tänä talvena, jolloin ”maailman kirjat” ovat olleet muutenkin melko sekaisin, lumi on tehnyt monen asian hankalaksi. Kun ajan Lempäälän Vuolteentielle, jossa sijaitsee Rakennusurakointi Vuorisen koti ja toimisto, pysäköin liki hangen peittämän työmaan vierelle. Puutavara ja työmaalle tuotu sirkkeli pöytineen ovat saaneet paksun lumipeitteen ja lepäävät odotellen talviunessaan keväisempiä ilmoja. Silloin Vuorisen timpurit tulevat ja alkavat rakentaa paritaloa pitkästä tavarasta. Juuri tällainen työ on yksi Vuorisen vahvuuksista. Mutta vain yksi. Korjausrakentamista ja saneeraustöitä riittää laajalla säteellä.

Rakennusurakointi E. Vuorinen saha
TÄSMÄLAHJA 50 vuotta täyttäneelle yritykselle – timpurin saha.

Lempäälän ensimmäinen asuttu täystiilitalo

Työmaan viereisellä tontilla kohoaa vaalea, tyylikäs Vuoristen talo, jollaisia ei enää rakenneta. Ikävä kyllä. Tämä täystiilinen rakennus onkin tehty jo 1930-luvulla, silloin kun ammattimiehet olivat ylpeitä osaamisestaan ja esteettisen vaikutelman tekemiseen uhrattiin aikaa. Vuoriset tosin kertovat kahvipöydän ääressä, että talolla on ollut alennustilansakin; se palveli jonkin aikaa varastona. Yrittäjäpariskunta kuitenkin kääri hihansa, pelasti talon 90-luvun laman keskellä, ja niin arvorakennus, Lempäälän ensimmäinen täystiilinen talo sai entisen ilmeensä ja vähän enemmänkin. Upeat lankkulattiat, seinien puolipaneelit ja valoisa yläkerta muodostavat kodikkaan kokonaisuuden.

Täältä Mika lähtee työmaille ja Minna sivurakennukseen, yrityksen toimistoon tekemään jokaiselle yrittäjälle tuttuja töitä. Mikan tietämys rakennusmestarin opintojen jälkeen on moninkertaistunut vuosikymmenten käytännön työssä. Minnalla on takana somistajan koulutus ja vuosia alan töitä. Aikanaan hän laittoi kypärän päähänsä, teki omilla rakennuksilla yhtä ja toista – jopa moottorisaha totteli nuorta naista – kunnes ryhtyi yrityksen ”toimistopäälliköksi”.

– Siirtyminen numeroiden ja kirjanpidon pariin onnistui anopin osaavalla avustuksella, hymyilee Minna Vuorinen.

Rakennusurakointi E. Vuorinen talo
YRITYKSEN TOIMISTO on Vuoristen kodin, Lempäälän ensimmäisen täystiilisen talon sivurakennuksessa.

Tehdään uutta, korjataan ja saneerataan

Yrityksen työmaat elävät suhdanteiden ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Viisikymmenvuotias firma tunnetaan hyvin.

–Tilauskirja on täynnä, töitä riittää, sanoo Mika Vuorinen. Rakennamme pääasiassa Tampereella ja kehyskunnissa – uutta ja korjausrakentamista. Linkosuolle on tehty useita laajennuksia, samoin Kojalle, Amer Plastille jne. Saneeraus- ja remonttitöitä on viimeksi ollut Kaukajärvellä ja Koivistonkylässä. Töitä on tehty myös mm. Etola-yhtiöille, Vattenfallille ja Mediapolikselle.

Muutamia omia tontteja on odottamassa rakentamista. Niille kypäräpäiset omat ammattilaiset ilmestyvät kun aika on. Heille on riittänyt hyvin töitä koronasta huolimatta.

–Oikeastaan koronan aikana on tullut töitä lisää, sanoo Mika Vuorinen.

Kun puhumme yrittäjyydestä, esille nousee väistämättä huoli ja vastuu omista työntekijöistä. Ongelma on kaikille tuttu: yrittäjä joutuu maksamaan jokaisesta työllistämästään henkilöstä suolaiset sivukulut. Minna Vuorinen joutuu laskemaan konttorissaan bruttopalkan lisäksi TyEL-maksuja, vakuutuksia, työttömyysvakuutusmaksuja, sairausvakuutusmaksuja jne.

–Olisi palkitsevaa jos valtiovalta joskus kertoisi ymmärtävänsä yrittäjän riskit ja sen vastuun, jota hän tuntee työntekijöistään, Vuoriset miettivät.

– Jos edes joskus myönnettäisiin, että Suomi elää työstä ja yrittäjyydestä.

Rakennusurakointi E. Vuorinen ämpärit
RAKENNUSYRITYKSEN ”käteisvarastoa”.

Omat miehet ja alihankkijat

Minna ja Mika Vuorinen pitävät yrityksen palkkalistoilla omia, vakituisessa työsuhteessa olevia miehiä. Omat ammattilaiset tietävät firman työasiat ja pitävät perheyrityksen töistä hyvää huolta. Heille ei tarvitse kerrasta kertaan sanoa, missä jokin tavara tai työkalu on. Kaikki tietävät, mitä on hallilla varastohyllyissä, mitä taas pakujen varusteissa ja mitä juuri nyt on tehtävä.

Alihankkijoista on tullut vuosikymmenien varrella tuttuja. Eräs tutuimmista on kangasalalaisen Maanrakennus T. Haaviston nokkamies Jussi Haavisto. Hän on aina valmis auttamaan tarvittaessa.

–Yhteistyö pelasi jo isä-Toivon aikana erinomaisesti, kiittelevät Minna ja Mika Vuorinen.

Haavisto ei ole enää pelkästään alihankkija vaan erittäin osaava yhteistyökumppani. Varsinaisia alihankkijoita tarvitaan lähes jokaiselle työmaalle; varsinkin putki- ja sähkömiehiä, jotka tavallisille kuluttajille ovat usein kiven alla.

– Meillä onneksi on niilläkin aloilla päteviä kumppaneita. Sitä paitsi pojistamme toinen valmistuu sähköinsinööriksi ja toinen sähköasentajaksi. Vanhin lapsista, tytär, on sidottu yliopisto-opintoihin. Perheyritykselle ominaiseen tapaan kaikki lapset ovat olleet kesä- ja vähän muissakin töissä omassa yrityksessä. Tytär Leena on myös hallituksen varajäsen.

Pikku Ihana soijakynttilät
RAKENTAMISEN LOMASSA syntyy soijakynttilöitä yrityslahjoiksi.

Toimistopäällikön oma bisnes ja vapaa-aika

Kun käymme Rakennusliikkeen teollisuushallilla, löydämme mielenkiintoisia asioita. Totta kai hallissa on hyllyjä, joissa on rakennustarvikkeita, maaleja, kittejä ja muuta. Mielenkiintoista on, että hallista on erotettu yksi osasto, jossa on Minnan oma yritys: ”Pikku Ihana”. Sen tuoteidea on ekologisten soijavahakynttilöiden valmistus. Niitä Minna Vuorinen ehtii tehdä toimistohommien lisäksi. On pieniä pyöreitä kynttilöitä, on sydämenmuotoisia ja vaikka mitä. Pastelliväreissä ja hienoissa pakkauksissa. Taiteilija-Minna on myös innovoinut lasitiilistä upeita valaisimia.

Pikku Ihana
MINNAN IKIOMA juttu on ekologisten soijakynttilöiden valmistus.

Eräässä hallin osassa, ikään kuin kaapin päällä talvehtivat perheen moottoripyörät.

–Kaksi niistä on minun enduropyöriäni, Mika sanoo, yksi on pojan. Kotona on vielä lisää.

Iltapäivä on pitkällä kun sanomme näkemiin. Huomenaamulla Mika kiirehtii jollekin työmaalle ja Minna tekemään yrityksen kirjanpitoa; keväällä on siinäkin hommassa paljon töitä. Kun aurinko nousee hiukan korkeammalle, alkaa paritalon työmaallakin vilske. Yrittäjän elämä ei ole yksitoikkoista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.3.2022

Juhani Vahtokari