Henna Stockås ratsasti aikoinaan kilpaa kymmenen vuoden ajan Suomen maajoukkueessa. Hän on myös edustanut Suomea Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Kuva: Matias Honkamaa
31.3.2024 klo 08:11
Uutinen

Ratsastusalan monitoiminaisella on useampi rauta tulessa, mutta hevosilleen hän antaa neljän viikon vuosiloman

Henna Stockås pyörittää kahta ratsastusalan yritystä, toimii Kuopion Yrittäjien puheenjohtajana, opiskelee sekä on suurperheen äiti.

Kuopiossa sijaitsevan Ratsastuskeskus Ilon toiminnan ytimessä on hyvinvointi, jota Henna Stockås haluaa tarjota niin asiakkaille, työntekijöille kuin hevosillekin. Yrityksen kantava voima on motivoituneet työntekijät.
– Tärkeintä on luoda ystävällinen ilmapiiri, jossa kaikki kokevat olevansa tervetulleita sellaisina kuin ovat ja saavat iloa elämäänsä.

Yrityksen pääliiketoiminta on ratsastuskoulupalvelut, ja lisäksi se tarjoaa sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

Sosiaalipedagogia läpäisee kaiken yrityksen toiminnan, mutta lisäksi toimintaa tarjotaan myös erityisen avun piirissä oleville lapsille ja aikuisille.
– Hevosen aikataulutetut rutiinit auttavat asiakkaita huomaamaan rutiinien avun myös omassa arjessa. Asiakkaat osallistuvat hevosten päivärutiineihin, kuten ruokintaan.

Tallissa on 21 hevosta, joilla kaikilla on neljän viikon vuosiloma.
– Vuosiloman ansiosta hevoseni ovat pitkäikäisiä työkavereita. Minulle on tärkeää, että hevoseni voivat hyvin. Lisäksi hyvinvoinnin ansiosta säästän eläinlääkärikuluissa sekä siinä, ettei tarvitse hankkia uusia hevosia.

Kuuden vuoden ratsastuskielto

Taloudellisia haasteita on silti ollut.
– Purun, sähkön, heinän ja rehujen hinnat ovat pompsahtaneet.

Lisäksi Stockåsin mukaan kuluttajien maksukyky alkaa olla kortilla.
– Pitää jatkuvasti innovoida lisää eikä saa antaa periksi. Ratsastuskeskuksen yhteyteen rakennettu kuntosali on viimeisin investointimme.

Ratsastuskoulu oli aiemmin Stockåsin äidin omistuksessa, ja sukupolvenvaihdos tehtiin kahdessa osassa vuosina 2016 ja 2022.

Stockås ratsasti aikoinaan kilpaa kymmenen vuoden ajan Suomen maajoukkueessa. Hän on myös edustanut Suomea Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Vuonna 2016 Stockås sairastui kaulavaltimon repeämään, ja lääkäri määräsi kuuden vuoden ratsastuskiellon. Noina vuosina Stockås keskittyi yrityksensä kehittämiseen, joka on nykypäivänäkin hänen päätoimenkuvansa.

Neurologi suhtautui nihkeästi, kun Stockås pitkän tauon jälkeen halusi nousta satulaan.
– Sanoin lääkärille, että tämä on koko elämäni eikä vain harrastus.

Stockås kuntoutui täysin, ja on nykyisin terve.

– Tärkeintä on luoda ystävällinen ilmapiiri, jossa kaikki kokevat olevansa tervetulleita sellaisina kuin ovat ja saavat iloa elämäänsä, kertoo Henna Stockås Ratsastuskeskus Ilon periaatteista. Kuva: Matias Honkamaa

Istuvat ratsastushousut

Henna Stockås omistaa yksin Ratsastuskeskus Ilon, ja lisäksi hän pyörittää verkkokauppa Stockåsia, jonka hän omistaa puoliksi aviomiehensä Simon Stockåsin kanssa.

Verkkokauppa myy muun muassa mittatilauspalveluna valmistettavia ratsastushousuja, joiden ideana on olla ”täydellisesti istuvat”.

Paikallisten yrittäjien tukeminen on avioparille tärkeää, ja housujen valmistus tilataan kuopiolaisilta tekstiilinvalmistajilta. Materiaalit ovat Suomesta ja muualta Euroopasta.

Viime lokakuussa lanseerattujen ratsastushousujen myynti on vetänyt tasaiseen tahtiin. Myöhemmin niitä on tarkoitus myydä verkkokaupan lisäksi myös hevostapahtumissa Suomessa ja ulkomailla.

Näkyvyyttä yrittäjille

Viime marraskuussa Henna Stockås valittiin Kuopion Yrittäjien puheenjohtajaksi. Hän aikoo luottamustoimessa lisätä paikallisten yrittäjien näkyvyyttä laajemmin kotimaassa.
– Haluan myös nostattaa yhdessä tekemisen paloa ja yhteishenkeä yrittäjien parissa.

Samaa yhteistyön henkeä hän haluaa tuoda myös edunvalvontatehtäviin ja vaikuttamistyöhön.
– Me yrittäjät emme sanele Kuopion kaupungille, mitä tarvitsemme. Sen sijaan haluan lisätä ymmärrystä siitä, että yrittäjien huomioon ottaminen hyödyttää myös kaupunkia.

Parhaillaan Stockås opiskelee liikunnan ja urheilun ammattivalmentajan tutkintoa ja on neljän pienen lapsen äiti.

Kuinka monitoiminainen saa aikansa riittämään kaikkeen?
– Sitä moni muukin on ihmetellyt, Stockås naurahtaa.

Hän toteaa, että Ratsastuskeskus Ilon operatiivisesta toiminnasta vastaavat täysin työntekijät, ja hän itse tukee taustalla. Stockås tekee paljon töitä kotona, jossa myös lapset viettävät aikaa.
– Kalenteriin merkitsen päiviä, jolloin menen perheen kanssa pulkkamäkeen ja makkaranpaistoon.

Hän on ammentanut Kuopion Yrittäjien puheenjohtajuudesta inspiraatiota ja energiaa arkeen.
– Olen löytänyt kaikkeen tekemiseeni hyvän tasapainon.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen