Ravintolamestarit-konsernin toimitusjohtaja Eeva Mertanen nousi pestiinsa ravintolapäällikön paikalta. Kuva: Pavel Kasinski
28.6.2022 klo 09:00
Uutinen

Ravintolakonsernin yrittäjät keskittyvät osaamisensa ytimeen, ja hallituksessa istuvat ammattilaiset – ”Suosittelen ulkoista hallitusta kaikille”

Kuopiolaisen Ravintolamestarit-konsernin yrittäjät totesivat, että hallitus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos yrittäjät ovat mukana hallituksessa. Hallinnollinen muutos vuonna 2016 toi ammattilaisista koostuvan hallituksen.

Kuopiolainen Ravintolamestarit-konserni teki vuonna 2016 hallinnollisen muutoksen, jossa yrityksen hallitus muodostui ammattilaisista ja yrittäjät keskittyivät käytännön töihin. Toimitusjohtajaksi nousi tuolloin 31-vuotias ravintolapäällikkö Eeva Mertanen, ja yrityksen omistajat jatkoivat työtään yrityksessä tiskien takana ja keittiössä.

Aikaisemmin toimitusjohtajana toimi yrittäjä Ari Alanko. Muita omistajia olivat Tasse Laukkarinen, Erkka Isotalo ja Allen Stanley. Laukkarinen myi osuutensa vuonna 2019.

– Hallitus ohjaa toimitusjohtajaa, ja yrittäjät kokivat tuolloin, että se kuvio ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos yrittäjät ja toimitusjohtaja ovat itse mukana hallituksessa, Mertanen kertoo.

Hän koki, että oli ravintolapäällikkönä tehnyt kaiken voitavansa onnistuneesti ravintola Mustan Lampaan eteen ja kaipasi uusia haasteita. Hänelle tarjottiin toimitusjohtajan pestiä.

– Olin ajatellut seuraavaksi ravintolatoimenjohtajaa, mutta kyllä toimitusjohtajankin pesti kelpasi. Vahvuuteni oli operatiivisessa toiminnassa, joten hallinnollisen työn opetteleminen tuli uutena. Siinä pari vuotta rämmittiin, mutta varsinkin korona kouli niin, että koen olevani tehtävieni tasalla, Mertanen sanoo.

Ammattimaisempaa johtamista

Vuonna 2016 koottu hallitus mietittiin osaamisen ja roolituksen kannalta tarkasti. Hallitus on antanut operatiiviselle johdolle vapaat kädet toimia, mutta Mertanen kokee, että on saanut tärkeää tukea vaikeisiin päätöksiin ja sparrausta arkeen.

– Olemme tehneet uutta strategiatyötä ja keskitytty tiettyihin painopisteisiin strategiassa. Kun ei ole tunteita pelissä, se on tuonut tehokkuutta. Olemme luopuneet, mutta samalla kasvaneet yrityksenä. Johtaminen ja yrityskulttuuri on mennyt ammattimaisempaan suuntaan, Mertanen kertoo.

Hän keksii ulkoistetusta hallituksesta vain hyviä puolia, eivätkä yrittäjätkään ole katuneet muutosta.

– Olen sparrannut muita toimitusjohtajia ja suosittelen ulkoista hallitusta kaikille, Mertanen toteaa.

Ravintolamestarien palkkalistoilla on noin 60 työntekijää sekä kymmenkunta ekstrahenkilökuntaa. Yrityksen viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan liikevaihto on 4,7 miljoonaa euroa. Mertasen mukaan liikevaihtoarvio tälle vuodelle on 5,3 miljoonaa.

Satsauksia työnantajamielikuvaan

Ravintola-ala on kärsinyt työvoimapulasta, kun korona-aikana useat ammattilaiset vaihtoivat alaa tai lähtivät opiskelemaan uutta. Ravintolat ovat joutuneet rajoittamaan aukioloaikoja ja kapasiteettiaan. Ravintolamestareidenkin ravintoloissa on todettu, että vaikka ravintolassa olisi tyhjä pöytä, asiakkaita ei voida ottaa enää sisään.

– Hyvä puoli on, että nuoret 17-19-vuotiaat ovat kiinnostuneita alasta ja heillä on hyvä asenne. Hankaluutena on löytää kokeneita päälliköitä ja opastajia alalle.

Tässäkin auttaa se, että Ravintolamestareiden yrittäjät ovat töissä ravintoloissa, koska he ovat paitsi kokeneita ammattilaisia myös yrityskulttuurin tuntijoita.

Kulttuuriin Ravintolamestarit on satsannut erityisesti parin viime vuoden aikana yhdessä ulkoisen työhyvinvointikumppanin kanssa.

– Työnantajamielikuvaan täytyy satsata samoin kuin rekry- ja perehdytysprosesseihin. Olemme ottaneet tänä vuona ulkoisen työhyvinvointikumppanin, jonka avulla kehitämme yhteistyötä niin työterveyden kuin työeläkeyhtiön kanssa ja parannamme toimintamalleja vastaamaan työntekijöidemme tarpeita. Mielestämme se on avain tulevaisuuden toimintaan, Mertanen toteaa.

Juttua muokattu 28.6. 2022 klo 11.07: Muokattu kohtaa omistajista ennen hallinnollista muutosta ja lisätty tieto, että Tasse Laukkarinen myi osuutensa vuonna 2019.

Elina Hakola