Riipisen riistaravintolan ravintolapäällikkö Pirjo Hautajärvi
− Järjen köyhyyttä, kommentoi Riipisen riistaravintolan ravintolapäällikkö Pirjo Hautajärvi uusia rajoituksia. Kuva: Juuse Komsi
31.12.2021 klo 10:46
Uutinen

Ravintolarajoitukset iskivät pahasti Rukalla – Juhlijoiden sijaan taksit kuskaavat uutenavuotena poronkäristystä

Ravintolarajoitukset iskivät pahasti uudenvuoden juhlintaan matkailukeskuksissa. Rukalla taksit suhaavat aattona poronkäristykset takaboxissa.

− Uudet koronarajoitukset olivat tosi kova isku. Kaikki 200 paikkaamme oli buukattu täyteen uutenavuotena. Vain noin puolet on siirtänyt ruokailun päiväsaikaan, jolloin saamme olla auki, kertoo Rukalla sijaitsevan Riipisen Riistaravintolan ravintolapäällikkö Pirjo Hautajärvi.

Jonkin verran myyntiä paikkaa take away, jota varten ravintola perusti jo epidemian alussa verkkokaupan. Hautajärvi odottaa iltaan vilkasta nouto- ja kuljetusmyyntiä.

− À la carte -annokset halutaan mielellään syödä ravintolassa, jos se vain on mahdollista. Moni illallisen peruuttanut on kuitenkin kertonut, että aikoo tilata annokset mökille tai huoneistoon.

”Järjen köyhyyttä”

Hautajärvi kertoo, että suosituimpia heidän annoksistaan ovat poronkäristys ja muikut. Nämä sopivat hyvin myös noutomyyntiin.

− Poronkäristys on nopea tehdä, joten sen saa pikaisesti matkaan. Toki poronfileenkin pystyy tekemään noutomyyntiin. Isoille ryhmille viemme ruuat lämpölaatikoissa astioineen.

Riipisen Riistaravintolassa työskentelee 10−13 henkeä, joita ei ole viime aikoina tarvinnut lomauttaa. Omaa kuljetusta ravintolalla ei ole, vaan he käyttävät paikallisia takseja ruoan vientiin mökeille.

Hautajärveä harmittaa uusissa rajoituksissa etenkin se, että alkoholia voi nauttia vain kello 18 asti, vaikka ravintola saa olla auki kello 20 asti.

− Viini tai olut pitäisi saada nauttia rauhassa ruuan kanssa. Tiistaina jo jouduimme muistuttamaan asiakkaita, että kello lähenee kuutta ja alkoholijuomat täytyy juoda loppuun.

Hautajärven mukaan ruokaravintola, jossa asiakkaat ovat omissa looseissaan ja kaikki huolehtivat kasvomaskeista ja hygieniasta, on hyvin koronaturvallinen paikka.

− Asiakkaat ymmärtävät tilanteen eivätkä ole meille vihaisia. Sen sijaan he pitävät järjestelmää järjettömänä. Ja itsekin sanon, että kyllä tämä on järjen köyhyyttä, Hautajärvi painottaa.

Erävoitto vastustajille

Rukan kylässä Hankibaaria pitävä ravintolayrittäjä Taneli Rantala pitää uusia rajoituksia outoina.

− THL:kin on todennut, että ruokaravintolat ovat matalan riskin paikkoja. On epäoikeudenmukaista, että nyt aukioloa rajataan näin rajusti, Rantala sanoo.

Kun rajoitukset kiristyivät, Hankibaarin yrittäjät päättivät laittaa ravintolan ovet kiinni kokonaan kuudelta.

Ei ympäripäissään

Ei ympäripäissään

− Ruokaravintoloissa ei olla ympäripäissään viiden jälkeen. Olisimme voineet anniskella myöhempään ilman, että siitä aiheutuu koronan leviämisvaaraa. Moni olisi tullut rinteen jälkeen ravintolaan käymään, Taneli Rantala sanoo.

Hankibaari on kokeillut noutomyyntiä aiemmin sulkuaikoina, mutta Rantalan mukaan se ei ollut taloudellisesti kannattavaa.

− Ehkä meidän ruokamme on sen tyyppistä, ettei sitä tilata niin paljon noutoruokana. Enemmän myydään pizzaa ja burgereita.

Rantalaa harmittaa myös, että ratkaisu ei todennäköisesti lisää rokotekattavuutta.

− Koska koronapassi ei ole nyt käytössä, se on erävoitto passin ja rokotteiden vastustajille. Tämä ei lisää halukkuutta rokotusten ottamiseen, Rantala sanoo.

28. joulukuuta tuli voimaan valtioneuvoston asettamat rajoitukset, jonka mukaan alkoholin anniskelu päättyy kaikissa ravintoloissa kello 17. Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukiolo päättyy kello 18.

Ruokaravintolat saavat olla auki kello 20:een asti koronapassia edellyttämällä. Rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

Tiina Rantakoski