6.5.2020 klo 23:57
Uutinen

Ravintolatuki saa hämäläisiltä kritiikkiä: tukea ei saisi laskea hiljaisimman ajan perusteella

Hallitus kertoi keskiviikkona ravintola-alalle luoduista tukimalleista. Varsinaista esitystä hallitukselta odotetaan loppuviikosta. Asia sai tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton.

Mannerheimin Metsästysmaja Lopella on museon, tilausravintolan ja -saunan sekä kelohonkahuvilan muodostama kokonaisuus. Paikan toinen yrittäjä, Heikki Kujansuu, ei täysin sulattanut tehtyjä linjauksia.

– Epäoikeudenmukaiselta tuntuu huhtikuun liikevaihdon vertaaminen tammi-helmikuun liikevaihtoon. Monilla tilausravintoloilla kiireisin on kevät ja alkukesä. Oikeudenmukaisempaa olisi verrata edellisen vuoden huhtikuuhun, Kujansuu kommentoi asiaa yrittäjien verkkopalvelussa.

Hallituksen kaavailujen mukaan tukea myönnetään kattamaan rajoitusten aikana juoksevia kuluja ja helpottamaan työntekijöiden ottamista takaisin töihin. Yrittäjien nokkamies löysi mallista hyvääkin.

– Kaavailtu malli vaikuttaa tasapainoiselta, ja painottuu – kuten pitääkin – pieniin yrityksiin. Se tukee myös työllisyyttä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi asiaa yrittäjäjärjestön tiedotteessa.

– Monelle toimijalle tuki voi kuitenkin jäädä liian pieneksi, jotta yritys selviää koronakriisin yli, hän myöntää.

Tuki koetaan alalla välttämättömänä. Ravintoloita ja kahviloita pidetään hallituksen määräyksellä kiinni. Moni muu toimiala on hieman elpynyt, mutta ravintoloille tätä mahdollisuutta ei ole suotu.

– Laitoin baarini kiinni 24.3 niin kuin suositeltiin ja jäin silloin työttömäksi yrittäjäksi. Sain kunnalta onneksi 2000 euron toimintatuen, muuten olisin ollut isoissa vaikeuksissa. Odotan itselleni vielä Kelan myöntämää toimeentulotukea. Yritys jatkaa toimintaansa heti kun lupa annetaan, nimettömänä pysyttelevä hämäläinen yrittäjä toivoo.

Monen ravintola-alan arvoketjun yrittäjän toiminta on pysähtynyt kysynnän puutteen vuoksi kokonaan.

– Minun asiakkaitani ovat ravintolat ja kahviot ja ne ovat suljettuina. Toukokuu vielä selvitään, mutta siitä eteenpäin ei tietoa, toinen yrittäjä kommentoi.

Muita kiinnostavia aiheita