23.4.2020 klo 13:32
Uutinen

Ravintolayrittäjä torppaa alv-palautukset, jos vero pitää maksaa takaisin: ”Laina ei nyt auta, suoralla tuella on kiire”

Riihimäellä toimiva ravintolayrittäjä toivoo pikaista suoraa tukea. Yhtenä vaihtoehtona hän esittää alv-maksujen palauttamista ja alentamista.

– Kohta joka kadunkulma on täynnä S-ketjun ravintoloita ja ABC-myymälöitä, Riihimäellä ravintolatoimintaa pyörittävä Petri Härkönen manaa.

Härkönen tekee huoltotöitä tyhjän ravintolaterassin kalusteille. Hän pelkää, että moni pieni paikallinen ravintola ja baari kaatuu koronakriisin seurauksena. Se olisi ikävä asia Riihimäen kaltaisten pikkukaupunkien elinvoimaisuuden kannalta.

– Pidän kyllä puuhastelusta, mutta kyllä tästä pitäisi rahaakin saada.

Alan yrittäjien katseet kohdistuvat nyt erityisesti työministeri Tuula Haataiseen (sd), joka on kertonut valmisteilla olevasta suorasta tuesta ravintola-alan yrityksille.

Härkösen mukaan tuella alkaa olla todella kiire.

– Nyt kaivataan ensiaputyyppistä tukea ja sen jälkeen vielä esimerkiksi alv-alennusta, joka kohdistuisi ravintoloiden tulevan syksyn ja ensi talven toimintaan. On selvää, että koronakriisin vaikutukset ulottuvat pidemmälle kuin tähän kevääseen. Jo maksettujen alvien palauttaminen olisi reilua, koska ne ovat olemassaolevia ja jo todennettuja maksuja. Niiden suhteen kukaan ei voi huijata.

Kerroimme aikaisemmin, että valtiovarainministeriö valmistelee arvonlisäverojen palauttamista koronasta kärsiville yrittäjille. Suunnitelmien mukaan verottaja palauttaa jo maksetut kolmen kuukauden alvit ja yrittäjä maksaa ne myöhemmin uudestaan. Selvityksen on käynnistänyt valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk).

Härkönen torppaa suunnitelman.

– Ei sellaisesta ole hyötyä, jos alvit pitää joka tapauksessa maksaa. Laina ei nyt auta.

”Ei ihmisten varovaisuus häviä yhdessä yössä”

Vielä on epäselvää, milloin ravintolat avaavat ovensa Suomessa. Härkönen ei usko patoutuneeseen kysyntään, joka purkautuu, kun ihmiset pääsevät taas ravintoloihin.

– Ei homma mene niin, että jos rajoitukset poistuvat 31. toukokuuta ja ihmiset pääsevät ravintoloihin 1. kesäkuuta, kaikki unohtavat rajoitukset ja ryntäävät baareihin. Mihin se varovaisuus häviäisi yhdessä yössä, hän kysyy.

Härkösen ravintoloihin Riihimäellä lukeutuvat Juomahuone Laitinen, paikallisen Urheilutalon Cafe Bar Sportti sekä vesitornin huipulla sijaitseva Cafe Bar Torni. Jälkimmäinen olisi normaaliolosuhteissa käynnistänyt kautensa tulevana viikonloppuna. Toimintavuosia on takana jo 23. Lisäksi hänellä on tilaussauna.

Yritys on hakenut Ely-tukea, mutta päätöstä ei ole vielä kuulunut.

– Olemassa olevat tuet eivät kohdistu ravintola-alaan. Nyt tarvitaan jonkinlaista suoraa tukea, sellaista että se olisi reilu ravintola-alaa kohtaan.

Härkösen äänensävy tiukkenee, kun puhe kääntyy Business Finlandin kehittämistukeen.

– En ymmärrä, miksei anneta suoraan tukea ilman, että pitää keksiä kaikenlaisia projekteja. Business Finlandin tuet ovat synnyttäneet ihan uuden konsulttibisneksen. Ei yrittäjä ole perustanut ravintolaa sitä varten, että hän osaa runoilla tukihakemuksiin.

”On katastrofi, jos koko kesä perutaan”

Härkösen ravintolat ovat hyvin riippuvaisia kesän sesongista ja siitä, miten asiakkaat löytävät terasseille.

– Jos kesällä on hyvä sää, saamme rahaa kassaan sen verran, että elätämme itsemme hiljaisina kuukausina tammikuussa ja helmikuussa.

Koronan takia kovat sesongit kuten vappu, opiskelijoiden päättäjäiset ja Riihimäen pride-tapahtuma on peruttu. Samoin kuin Erämessut, joka olisi tuonut Riihimäelle kymmeniä tuhansia messuvieraita neljän päivän aikana.

– Ilman suoraan tukea emme ehkä näe ensi kesää. Harmittaa, kun kelit ovat tällaiset ja liiketoiminta on jäissä. Toukokuu on ollut meille myynnillisesti melkein yhtä tärkeä kuin heinäkuu. Pitkän talven jälkeen ihmiset tulevat terassille, vaikka ei olisi kuin 15 lämmintä.

Lähikuukaudet näyttävät, onko terasseilla vipinää. Härkönen toivoo, että yritys näkee vielä seuraavatkin kesät.

– On katastrofi, jos koko kesä perutaan. Surulliseksi vetää. Molemmilla terasseilla tehdään kunnostustöitä ja toivotaan, että tapahtuisi jokin ihme tautitilanteessa ja pääsisimme avaamaan kesäkuussa.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi