Jorma Piisinen vie eduskuntaan yrittäjän ääntä.
Jorma Piisinen kävi maanantaina hakemassa vaalimainoksensa tien varresta.
3.4.2023 klo 13:54
Uutinen

Remontti-Reiskana tunnettu Jorma Piisinen haluaa lyödä faktat tiskiin eduskunnassa: ”Listaamattomien yritysten osinkojahti on käsittämätöntä”

Jorma Piisinen (ps) keräsi Uudenmaan vaalipiirissä yli 7 000 ääntä ja singahti vauhdilla Arkadianmäelle.

Järvenpääläinen Jorma Piisinen on rakennusalan yrittäjä, joka aloitti eduskuntavaalikampanjansa hyvissä ajoin jo 11 kuukautta ennen vaaleja. Kampanjan aikana hän otti haltuun useita sosiaalisen median kanavia, vaikka omien sanojensa mukaan ei osannut käyttää läheskään kaikkia.

– Loppuvaiheessa liityin TikTokiin. Olen hirveän huono somessa, mutta onnistuin silti kohtalaisen hyvin. Perussuomalaisten Järvenpään paikallisyhdistyksessä on yksi someosaaja, joka näytti minulle, miten päivityksiä tehdään. Kun kirjoittelin someen ajankohtaisia juttuja, niistä syntyi samalla käsikirjoituksia videoihin.

Piisinen ei ole noviisi politiikassa, sillä hän on ollut mukana paikallisessa päätöksenteossa. Edellisissä kuntavaaleissa hän sai toista tuhatta ääntä ja aluevaaleissa yli 800 ääntä.

– Ajattelin, että kyllä kuntavaalien äänimäärä täytyy pystyä tuplaamaan eduskuntavaaleissa, kun äänestysalue laajenee. Runsaaseen 7 000 ääneen on pakko olla tyytyväinen.

Oma yritys jää vähemmälle huomiolle

Remontti-Reiskan arki muuttuu selvästi hänen aloittaessaan työt kansanedustajana. Yritystoiminta on hiipunut viime aikoina muutenkin, sillä asuntomarkkinat ovat olleet alamaissa muun muassa korkojen nousun vuoksi.

– Olen viime aikoina rakentanut niin, että aina kun on tullut aika pitkäksi, olen ostanut tontin ja rakentanut kohteen. Olen ollut suurelta osin jo eläkkeellä ja tehnyt töitä vain osa-aikaisesti.

”Kuntapolitiikassa ja aluepolitiikassa olen huomannut, että asioihin perehtymiseen saa käytettyä kaiken mahdollisen ajan, eikä se edes riitä.”

Jorma Piisinen

Piisinen kertoo kaikesta huolimatta olevansa ”ikuinen yrittäjä”, joka aikoo jatkaa pienimuotoista yritystoimintaa kansanedustajan työn ohessa. Hän on kuitenkin oppinut paikallispolitiikasta, että aikaa ei välttämättä liiemmin jää.

– Kuntapolitiikassa ja aluepolitiikassa olen huomannut, että asioihin perehtymiseen saa käytettyä kaiken mahdollisen ajan, eikä se edes riitä.

Piisinen on oman yrityksensä ohella osaomistajana yrityksessä, joka pyrkii parhaillaan Yhdysvaltain markkinoille. Kyse on saunan lauteisiin integroidusta S-Bar -juoma-automaatista.

Jyrkkä ei osinkoverotuksen kiristämiselle

Eduskunnassa Piisinen aikoo pitää esillä rakentamiseen liittyviä teemoja. Kielen päällä on muun muassa EU:n energiadirektiivin uudistaminen. Se vaikuttaa muun muassa rakennusten energiatehokkuusvaatimuksiin.

– Siinä suomalaiset mepit eivät ole olleet hereillä. Suomen pitäisi saada enemmän kansallista vaikutusvaltaa direktiiviin. Toukokuussa olemme viisaampia, tuleeko direktiivi sellaisenaan voimaan vai pääsemmekö vaikuttamaan siihen kansallisella tasolla.

Arkadianmäellä Piisinen toivoo pääsevänsä vaikuttamaan asioihin ympäristövaliokunnassa, jossa rakentaminen on keskeisessä roolissa. Myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kiinnostaisi.

Yrittäjyyttä Piisinen aikoo pitää esillä eduskunnassa aina kun mahdollista. Häneltä ei heru ymmärrystä listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämiselle. SDP esitti vaaliohjelmassaan 350–600 miljoonan euron kiristyksiä yrittäjien verotukseen.

– Listaamattomien yritysten osinkojahti on käsittämätöntä. Vihervasemmisto ei ymmärrä, että osinkoa ei ole pakko maksaa. Sitä maksetaan vain niin kauan, kun maksaminen on yrittäjälle kannattavaa. Jos osinkojen verotusta kiristetään, osinkoverokertymä loppuu kokonaan.

– Yhteisöverokertymäkin pienenee, jos yrittäjä ei hyödy yrityksen tuottamasta tuloksesta. Silloin, kun yrittäjä itse hyötyy yrityksestään, yritykset näyttävät mielellään tulosta ja yhteisöverokertymä on suuri. Näin Suomessa olisi mahdollista pitää paremmin huolta myös heikompiosaisista, Piisinen jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen