29.10.2020 klo 14:13
Uutinen

Remontti-Reiskana tunnetun Jorma Piisisen uusi projekti sai lentävän lähdön: ”Rouvakin sanoi, että pitkästä aikaa olen innostunut”

Takavuosien tv-suosikki Jorma Piisinen jätti rakennustyöt ainakin hetkeksi ja keskittyy nyt uuden tuotteen kehittämiseen.

Jorma Piisinen tunnetaan MTV3-kanavalla esitetystä Asuntomarkkinat-ohjelmasta, jota seurasi Remontti-Reiska ja vielä viimeisimpänä maksukanavalla esitetty Remonttimestari. Aikanaan supersuositun ohjelman päätähti tunnetaan roolistaan vielä nykyisinkin.

Kiireisten tv-vuosien jälkeen Piisinen on keskittynyt asuntojen rakentamiseen Rakennuspalvelu Koti Kuntoon Oy -yrityksessään.

– Harvakseltaan olen rakentanut, lähinnä kyse on ollut pienimuotoisesta gryndaamisesta. Tv-vuosina oli niin kiire Remontti-Reiskan kanssa, että en ehtinyt tehdä lainkaan oikeita rakennushommia. Nyt niihin on ollut paremmin aikaa.

Korona on saanut Piisisen varovaiseksi. Hänellä olisi rakennuslupa rivitalokohteelle Järvenpäässä, mutta epidemiatilanteen takia se on siirretty ensi keväälle.

– Ajattelin, että jos ihmisillä ei ole töitä, ei heillä ole rahaa ostaa asuntojakaan. Halli olisi puutavaraa täynnä, nyt katsotaan mihin suuntaan talous lähtee kääntymään.

Uusi innovaatio pian tuotantoon

Rakennusprojektien rinnalle on tullut uusi projekti, josta Piisinen on erityisen innoissaan. Kyseessä on uudenlainen kylmäjuoma-automaatti, jonka voi integroida esimerkiksi saunan lauteisiin tai puutarhapöytään.

– Innovaation takana on riihimäkeläinen Pekka Salmi. Olemme kehitelleet tuotetta ja nyt olemme siinä vaiheessa, että saamme nollasarjan tehtaalta ulos ja pystymme tarjoamaan sitä asiakkaille. Rouvakin sanoi, että pitkästä aikaa olen selvästi innostunut jostain.

Piisinen on tehnyt viime päivinä ympäripyöreitä työpäiviä S-bar -automaatin parissa. Hän kuvasi omaksi ilokseen tuotteesta videon, joka päätyi pian Youtubeen.

Pian yhteydenottoja alkoi tulla ympäri Suomea.

– Rupesi tulemaan puheluita, joissa kysyttiin, mistä tuotetta voi ostaa ja että onko tällainen tuote oikeasti olemassa vai onko kyseessä joku tietokoneella tehty trikki. Siinä vaiheessa meillä ei ollut nettisivujakaan, joten sellaiset piti tehdä kauhealla kiireellä. Nyt kyselyitä on tullut Espanjaa myöten.

Piisinen on osakkaana S-baria myyvässä yrityksessä. Mukana on innovaattori Pekka Salmen lisäksi yksi pääomasijoittaja.

– Saimme juuri nollasarjan ”uunista” ulos ja se näytti tosi hyvältä ja toimi virheettömästi. Nyt niille suoritetaan kunnollinen rasitustesti. Sen jälkeen tavoitteena on saada tuotteita maailmalle niin paljon kun pystytään. Uskoa tuotteeseen vahvistaa suuri ennakkotilausten määrä.

”Vastaavaa ohjelmaa vaikea toteuttaa”

Piisinen kertoo, ettei häntä ole pyydetty takaisin tv-hommiin. Sen sijaan remonttivinkkejä hän on saanut jakaa useaan otteeseen tv-uransa jälkeen.

– Meillä oli verkkopalvelu, jonne lisäsimme valokuvia meneillään olevista kohteista. Kuvat luovutettiin projektin valmistumisen jälkeen taloyhtiön käyttöön. Tämä innosti ihmisiä kyselemään omista rakennusprojekteistaan. Välillä vastailin soittoihin yötä myöten. Mielelläni autan, koska jos pystyn kymmenen minuutin juttutuokion aikana estämään 100 000 euron munauksen esimerkiksi talon perustusvaiheessa, teen sen mielelläni. Jossain vaiheessa rouva alkoi kuitenkin huomauttamaan asiasta.

Televisiotöitä Piisinen muistelee hyvällä. Hän on kuitenkin huomannut, että tv-ohjelmia tehdään nykyisin varsin eri periaatteella.

– Vastaavaa ohjelmaa olisi vaikea toteuttaa nykyään, koska pitäisi löytää ihminen, joka oikeasti ymmärtää rakentamisen päälle. Ongelmana on myös aikataulutus. Rakennustyö ei yleensä etene niin nopeasti kuin haluttaisiin ohjelman kuvausten kannalta. Remontti-Reiskan yhtä 5 minuutin klippiä piti kuvata monena päivänä ja se aiheutti kustannuksia. Sen takia ohjelmat keskittyvät nykyisin enemmän tuote-esittelyihin, joissa ei tarvitse asentaa mitään. Tuntuu siltä, että tieto on menettänyt merkityksensä nykymediassa.

Piisinen joutui itsekin tekemään myönnytyksiä tv-kameroiden edessä. Tästä hän sai kuulla myös kriittistä palautetta.

– Meitä arvosteltiin usein työturvallisuuden laiminlyönnistä. Lähtökohtana oli kuitenkin tehdä tv-ohjelmaa. Jos olisimme esiintyneet koko ajan rakennustyömaalla vaadittavat kasvomaskit ja muut suojavarusteet päällä, ei puheesta olisi saanut mitään selvää.

Piisinen on aina ollut yrittäjä lukuun ottamatta lyhyttä periodia palkkatöissä isänsä yrityksessä. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä samoihin aikoihin, kun tv-työt alkoivat.

Kuva: Jorma Piisisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi