18.12.2020 klo 09:02
Uutinen

Riihimäen Yrittäjä 2020: Katsoo korkealta, toimii maanläheisesti

Kansainvälisessä turismibisneksessä oppinsa ja kokemuksensa saanut Petri Härkönen luotsaa kolmea ravintolaa ja tilaussaunaa Riihimäellä. Moniminäosaamista on vaadittu asiakasvirtojen, sääolojen ja koronarajoitusten hallinnassa. Kaikki ei tietenkään onnistu yksin tehden.

Mitkä ovat ravintolayrittäjän onnistumisen eväät? Viihtyisä miljöö, palvelualtis henkilökunta ja tietysti tyytyväisten asiakkaiden ilmapiiri. Mutkistavina haasteina ovat muun muassa ovat sesonkiluonteisuus, säätila, asiakasvirtojen vaikea ennustettavuus, henkilöstökapasiteetti ja markkinoinnin onnistuminen.

Riihimäen vuoden yrittäjä 2020, Petri Härkönen, on ravintola-alan monitoimija kahden yrityksensä kautta. Torni-Yhtiöt Oy:n alla toimii kaksi ravintolaa – Cafe Bar Torni ja Café Bar Sportti. PT Resta Oy:n bisneksenä ovat Juomahuone Laitinen ja Tilaussauna Laitinen. PT Restassa on mukana myös osakkaana Teemu Rasimus. Monipuolisella tarjonnalla lähestytään eri segmenttejä ja tasoitetaan kausivaihteluita.

– Olen opiskellut Kreikassa liiketaloutta, turismibisnestä ja ravintola-alaa. Se oli kovaa, mutta opettavaista ja hauskaa aikaa. Työkokemuksen ohella kehkeytyi hyviä ideoita. Yhden talvikauden mietittyäni käynnistin kesäravintola Cafe Bar Tornin toiminnan vuonna 1997. 23-vuotiaana sällinä olin yrittäjäksi aika kokematon, mutta kovalla työllä läksin pelottomasti eteenpäin. Osakeyhtiön perustin vuonna 2017. Tornin kesäterassi vesitornin katolla on erityisen uniikki paikka ja minulle tärkeä, kaihoilee Härkönen.

Vesitornin hissillä sihisevien äärelle

Ravintoloiden nimet kertovat kuvaavasti paikkojen hengestä ja profiilista. Sporttibaari perustettiin Urheilutalolle vuonna 2001 ja yritystoiminta muuttui ympärivuotiseksi. Urheilu- ja konserttitapahtumat ovat tuoneet asiakasvirtaa tilaisuuskohtaisesti. Juomahuone Laitinen aloitti vuonna 2014, yli satavuotiaan hirsitalon viehättävässä pihamiljöössä. Vuonna 2018 palvelukirjoa täydennettiin ottamalla Tilaussauna Laitinen pienehköjen ryhmien palavereihin ja illanviettoon.

– Korona-aika on luonnollisesti tyhjentänyt Laitisen varauskirjaa aika lailla. Jonkin verran on pidetty niin työporukoiden teams-palavereja kuin viihteellisempiä illanviettoja. Pienelle ryhmälle tila on kuitenkin riittävän väljä. Viime kesänä peruttu Riihimäen Erämessut on ollut merkittävä tapahtuma asiakasvirtojen puolesta. Toivottavasti ensi kesänä pääsisimme taas tapahtumien makuun, haikailee Härkönen.

Toimipaikkoja on pienellä yrityksellä monta ja kiinteät kulut jylläävät koko ajan päälle. Ravintola- ja tapahtuma-ala ovat kärsineet toimintaan ja asiakasmääriin asetetuista koronarajoituksista.

– Toimimme melko kesäpainotteisesti ja säävarauksella. Onneksi meillä oli kesällä tilaisuus tehdä myyntiä. Talven haasteissa yritämme minimoida kuluja ja päästä tilanteen yli päivä kerrallaan. Rajoituksia vastaan ei kannata pullikoida.

Kilpailuasetelma noin 30 000 asukkaan Riihimäellä on haasteellinen. Ravintoloita, baareja ja asiakaspaikkoja on melko paljon väkilukuun nähden.

– Muiden ravintolatoimijoiden kanssa olemme hyvää pataa. Toivoisin jopa, että omissa kiireissämme olisi enemmän rahkeita yhteistoimintaan saadaksemme asiakkaita. Teemme esimerkiksi yhteistyötä Teatteri Perikunnan kanssa. Hulvattoman hauskat sketsirevyyt ovat viihdyttäneet asiakkaitamme useana kesänä.

– Olemme onnistuneet löytämään ainutlaatuisia paikkoja toiminnallemme ja ennen kaikkea – hyvää luottoväkeä töihin. Hyvän henkilökunnan ja mukavien asiakkaiden kohdatessa syntyy paras tunnelma ja tulos, hehkuttaa Petri Härkönen.

Härkönen kokee olleensa onnekas hyvän henkilökunnan löytämisessä. Kesäisin tarvitaan sesonkityöntekijöitä ja niitä on löydetty esimerkiksi opiskelijoista. Hyvät tyypit ovat saattaneet olla useitakin kesiä töissä, kunnes ovat lähteneet oman alansa töihin.

Yrittäjän onnistumisia 23 vuotta

– Yhteiskunnan kohtelussa eivät asiat ole kovin paljoa muuttuneet. Ehkä näkyvimmät muutokset löytyvät alkoholipolitiikassa. Elämme lupien ja valvonnan alla, mutta olemme päässeet viranomaisten sanelupolitiikasta neuvottelevampaan sekä positiivisempaan yhteistyöhön. Kunpa saisimme hieman enemmän yleistä arvostusta yrittäjyyttä kohtaan. Sitä työmäärää, moniminäosaamista, velvollisuuksia ja vastuita eivät kaikki aina ymmärrä. Toivon, että opiskeluvaiheessa moni nuori pitäisi yrittäjyyttä vaihtoehtona. Se olisi koko Riihimäen kaupunkikehityksen, kivijalkaliikkeiden ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta tärkeää, kiteyttää Petri Härkönen.

Lue ja katso myös:

Vakioasiakas odotti ovella (1.6.2020)

Video: 20 vuotta Riihimäen kattojen yllä (22.5.2017)