15.11.2021 klo 13:58
Uutinen

Ruohonjuuritason yhteistyöstä ratkaisuja osaajapulaan

Osaajapulasta puhutaan paljon, mutta valitettavan usein ratkaisut jäävät juhlapuheisiin ja monipolvisiin hankesuunnitelmiin. Pirkanmaalla polkaistiin vauhdilla käyntiin verkkotilaisuus ja -treffit yritysten ja oppilaitosten yhteistyön vauhdittamiseksi, ja sen uskotaan tuovan vauhtia alueellisen ja useita toimialoja käsittävän osaajapulan ratkaisemiseksi. Osaajapula tulee – oletko valmis? -webinaari keräsi linjoille yli 100 toimijaa eri puolilta Pirkanmaata.

Ensimmäinen verkkotilaisuus oli suunnattu erityisesti teollisuudenalan yrityksille sekä yläkoulun ja toisen asteen oppilaanohjaajille. Myös muiden alojen toimijoilta saatiin kyselyitä vastaavan tilaisuuden järjestämiseksi ja hyvien kokemusten siivittämänä jatkoa seuraa varmasti.

”Esittelimme tilaisuudessa Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntana vuonna 2021 palkitussa Parkanossa jo pitkään käytössä olleen ja toimivaksi todetun oppilaitos- ja yritysyhteistyön mallin. Halusimme konkreettisilla esimerkillä herätellä maakuntamme yrityksiä ja oppilaitoksia vahvistamaan käytännön yhteistyötään ja ennakoimaan osaajapulaa. Saamamme palautteen perusteella tämäntyyppiselle verkostoitumiselle on tarvetta, ja uskon, että moni rohkaistui nyt toimimaan aktiivisesti yhteistyön rakentamiseksi omalla alueellaan, Maria Virtanen, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö, kertoo.

Myös Ilkka Piiroinen, yhteyspäällikkö ja hyvinvointi- ja terveysteknologian lehtori Tampereen ammattikorkeakoulussa, iloitsee tilaisuuden keräämästä positiivisesta osallistujapalautteesta.

”Osuimme oikeaan aiheeseen ja toteutustapakin sai kiitosta – moni näki nyt ensimmäistä kertaa, että Internetinkin välityksellä voi oikeasti verkostoitua ja sopia jatkotapaamisia. Sitran tuore, Pirkanmaan yrityspäättäjille suunnattu kyselykin osoitti, että yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä pitää kehittää – ja webinaarissa esitelty toimiva ratkaisu toimii varmasti hyvänä mallina muillekin. Olemme osaltamme pelastamassa Suomen tulevaisuutta, sillä ilman osaajia ei hyvinvointia voida ylläpitää. Tässä tarvitaan kaikkien vastuunkatoa!” hän sanoo.

Mielikuva teollisuudesta kaipaa kirkastusta

Pirkanmaan liiton suunnittelupäällikkö Marko Mäkinen muistuttaa, että Pirkanmaa on valmistavan teollisuuden ydinaluetta myös tulevaisuudessa, mutta että teollisuuden mielikuvaa tulisi kirkastaa.

”Tänä päivänä teollisuuden osaaminen on avainasemassa esimerkiksi kiertotalouden ratkaisujen tuottajana ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen edelläkävijänä. Digitalisaatio puolestaan muuttaa teollisuusyritysten toimintaa aikaisempaa vastuullisemmaksi. Toimiva oppilaitosyhteistyö, yritysvierailut ja työharjoittelupaikat yrityksissä rakentavat teollisuuden mielikuvaa nuorten silmissä mitä parhaimmalla tavalla,” Mäkinen sanoo.

”Toisaalta näen, että ammatillisen koulutuksen imagoa pitää edelleen kehittää, jotta meillä on riittävä määrä eri alojen ammatillisia osaajia työmarkkinoilla tulevaisuudessakin. Mielikuvat ja asenteet muuttuvat hitaasti, mutta työelämäyhteistyön kautta saamme varmasti uusia avauksia nopeampiin oppimisen polkuihin sekä ohjaukseen ja opiskelijamarkkinointiin nuorten mielenkiinnon kasvattamiseksi”, Maria Lanteri Sasky koulutuskuntayhtymästä toteaa.

Oppilaitosten johto saatava mukaan

Niin webinaarin järjestelyistä vastannut työryhmä kuin moni osallistujakin harmitteli sitä, että oppilaanohjaajat eivät olleet kovin isolla joukolla mukana. Osaajapula on merkittävä ilmiö, joka koskee niin oppilaitoksia, yrityksiä kuin kuntiakin – on kaikkien yhteinen intressi laajentaa nuorten näkemystä työpaikkojen todellisuudesta ja löytää yrityksiin osaavia, kannattavan ja menestyksekkään liiketoiminnan mahdollistavia tekijöitä.

“Ensimmäisessä tilaisuudessa valtaosa osallistujista oli yrityksistä. Oppilaanohjauksen parissa työskenteleviä emme sen sijaan tavoittaneet riittävän hyvin, joten jatkossa meidän on löydettävä koulujen rehtoreiden aito tuki asialle. Opot ovat paras linkkimme tulevaisuudensuunnitelmiaan pohtiviin nuoriin, toteaa Pasi Julkunen teollisuuden teknologiapalveluita tarjoavasta MexLink Oy:stä.

Julkunen puhui verkkotilaisuudessa jatkuvasta muutoksesta, johon niin työnantajayritykset kuin oppilaitokset on saatava mukaan.

“Osaajapula ei ole vain volyymihaaste eläköityvien ammattilaisten korvaamiseksi, vaan yrityksissä pitää jatkuvasti ylläpitää osaamista muuttuvassa toimintaympäristöissä. Myös tästä syystä yhteistyö oppilaitosten kanssa on systematisoitava,” hän sanoo.

Keskustelu jatkuu

Seuraavan kerran osaajapulasta ja sen ratkaisuista keskustellaan Pirkanmaan tulevaisuusfoorumi I:ssä joulukuun 2. päivänä. Foorumi on jatkoa Sitran Osaamisen aika -työlle Pirkanmaalla.

”Toivottavasti pystymme näillä avauksilla välittämään tietoa siitä, että osaajapula ei ole vain abstrakti käsite, vaan akuutti haaste monessa yrityksessä. On hyvä tiedostaa, että siinä missä puhumme koko maakuntaa ja Suomea koskevasta ilmiöstä, ratkaisut sen taltuttamiseksi löytyvät hyvin usein läheltä – yksi puhelinsoitto tai tapaaminen voivat edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä merkittävällä tavalla,” Maria Virtanen sanoo.

Ilmoittaudu mukaan: Pirkanmaan tulevaisuusfoorumi I

Kuva: Getty Images.