Tom Färd.
4.7.2024 klo 16:34
Uutinen

”Ruokakauppa on luova paikka” – K-kauppias Tom Färd nauttii jatkuvasta kehittämisestä

Tom Färdille kauppiaana toimiminen Helsingin ydinkeskustassa tuntuu ainutlaatuiselta. Kauppojen sijainti keskeisillä paikoilla Erottajalla ja Esplanadien kyljessä mahdollistavat uusien ideoiden kokeilemisen ja jatkuvan kehittämisen. Kauppiaana hänellä on selkeä näkemys myös Helsingin keskustan liikenteen parantamiseen.

Nuorena Tom Färd halusi lentäjäksi, mutta yrittäjyys kiinnosti myös. Kauppiaan ura alkoi 15-vuotiaana TET-harjoittelulla ruokakaupassa. Kaupassa työskentely tuntui heti mieluisalta ja siitä lähtien Tom on työskennellyt K-kaupoissa ja kaupan eri osastoilla. Tradenomiksi valmistumisen jälkeen Tom suoritti kauppiaskoulutuksen ja aloitti kauppiaana K-Supermarket Imatrankoskella. K-Market Erottajan kauppiaaksi Tom siirtyi vuonna 2017 ja K-Market Esplanadin kauppiaana hän on toiminut vuodesta 2018 lähtien.

Parasta kauppiaan työssä on Tomin mukaan kohtaamiset asiakkaiden kanssa sekä mahdollisuus jatkuvaan kehittämiseen. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevat kauppapaikat sekä uusista ideoista innostuva henkilökunta mahdollistavat erilaiset kokeilut. Kokeilussa on ollut esimerkiksi aamupuurobaari ja herkuttelujuustohylly.

– Minulle ruokakauppa on luova paikka. En keksi pyörää uudestaan, vaan olen esimerkillinen kopioija. Idea puurobaariin syntyi Tuomaan markkinoiden puuroannoksesta, jota jonotettiin ahkerasti.

Viime kesänä Esplanadien katukokeilun aikana Esplanadeilta poistettiin yhdet ajokaistat ja vapautettiin tilaa jalankululle, pyöräilyille ja terasseille. Tom kertoo, että kokeilu vaikutti selvästi kaupan liikevaihtoon ja asiakaspalaute oli suoraa: ”nähdään, kun katukokeilu on ohi”. Tomin mielestä pyöräilyn ja terassien lisääminen on hyvä asia, mutta sen ei tarvitse haitata autoilua, eikä julkista liikennettä pidä vähentää. Kaksikaistaiset autotiet olisi voitu säilyttää ja silti Esplanadille olisi saanut pyörätien ja terassit mahtumaan.

– Jos halutaan vapauttaa katutilaa, pitäisi hyväksyä läpikulkutunneleita ja lisätä parkkihalleja. Olemassa olevia parkkihalleja voisi yhdistää ja parantaa niiden saavutettavuutta jalkaisin. Jos halutaan, että julkista liikennettä suositaan, niin sitä pitäisi lisätä.

Tällä hetkellä Tom on tyytyväinen nykyisiin kauppapaikkoihin ja uusia kehitysideoita on jo mielessä. Myöhemmin tulevaisuudessa hän voisi kuvitella toimivansa esimerkiksi Citymarketin kauppiaana. Tomin motto ”Sun täytyy varoa mitä sä toivot, koska sä saat sen”, kuvastaa sitä, että kannattaa uskaltaa unelmoida sekä tehdä asioita unelmien eteen. Kauppiaana hän tekee melko pitkää päivää, tarttuu kaikkiin kaupan töihin ja hoitaa myös hallinnollisia tehtäviä.

– Olen onneksi mestari vaihtamaan vapaalle ja superhuono stressaamaan. Akkujen lataamiseen riittää pari päivää vaikka mökillä tai veneilemässä.

Tom Färd.

Kuka?

YRITTÄJÄ Tom Färd, 37
YRITYS K-Market Erottaja ja K-Market Esplanadi
MUUTA Palkittiin kauppiaiden valinnalla Vuoden kauppiaaksi 2023


Hyödynnä jäsenetu valikoiduissa K-kaupoissa

Tiesitkö? Helsingin Yrittäjien jäsenenä saat alennuksia valikoiduissa K-kaupoissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Edun saat käyttöösi kassalla näyttämällä jäsenkorttia. Helsingissä etua tarjoavat kolme keskusta-alueen K-marketia: BiiliTalo, Esplanadi ja Erottaja sekä K-Supermarket Viikki ja K-Market Latokartano.

Tutustu jäsenetuun >

TEKSTI Anette Loiske
KUVAT Jaana Tihtonen