4.2.2018 klo 17:06
Uutinen

Saako olla Samu-sirkkaa, nam!

Yrittäjät ovat tunnetusti rohkeaa porukkaa. Niinpä neljä viidestä Yrittäjien puheenjohtajapäiville kokoontuneista yrittäjistä maisteli tarjolla olleita sirkkoja.

– Yllättävän moni, ehkä jopa 75–80 prosenttia, on täällä maistellut sirkkoja ja sanonut, että ihan hyvää on, kertoo viikonloppuna pj-päivillä sirkkoja maisteluttanut bioprosessi-insinööri Johannes Nikola EntoCube Oy:stä.

Ja kieltämättä, pannulla paistettujen rapsakoiden sirkkojen maku on hyvä. Suutuntuma ja ajatus vilistävistä hyönteisestä vain tuntuu aluksi hieman häijyltä – mutta syömmehän me rapuja ja etanoitakin.

Suolaisten sirkkojen lisäksi tarjolla on makeita brownies-leivonnaisia, joihin on jauhettu sirkkoja.

Vuonna 2014 aloittanut Entocube Oy on sirkkabisneksen kotimaisia pioneereja. Yhtiö kävi vastikään 360 000 euron rahoituskierroksen. Mukaan sijoittajiksi tuli HYY-yhtymä ja julkkiskokki, ravintolayrittäjä Henri Alen.

Samu-tuoteperheeseen kuuluvat esikeitetyt ja pakastetut sekä paahdetut kotisirkat, Granola-sirkkamysli ja uusi herkku on sirkkapähkinät.

Ekologinen proteiinin lähde

Sirkat ovat ekologinen proteiinin ja raudan lähde. Nyt EntoCube saa myydä sirkkoja syötäviksi ihan laillisesti, sillä EU:n uuselintarvikeasetus astui voimaan vuoden alusta. Sitä ennen sirkkoja myytiin muun muassa sisustuskoristeina ja ruuaksi laittaminen oli jokaisen omalla vastuulla.

EntoCubella on useita sirkkakasvattamoja ja tuotetta menee kaupaksi sellaiseen tahtiin, että he ovat joutuneet myös tuomaan sirkkoja ulkomailta.

– Meillä on 30-jalkaisia merikontteja, joissa kasvaa 30 asteen lämmössä noin miljoona sirkkaa, kertoo Johannes Nikola.

Yrityksen päätuote tällä hetkellä ovat kuitenkin sirkkojen kasvatusmodulit, joita he myyvät muille kasvattajille. Sirkkojen kasvatukseen on tullut varsinainen buumi viime aikoina ja kasvattamoja on noussut vaikkapa entisten sikaloiden tai navetoiden tiloihin. Yhtiö valmistaa myös sirkkarehua.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi