Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.9.2017 klo 07:06
Uutinen

Saara Timonen Savon Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijaksi

Yrittäjä, yhteiskuntatieteiden maisteri Saara Timonen on nimitetty 14.9.2017 alkaen Savon Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijaksi.

Uuden neuvontapalvelun tarkoitus on edistää onnistuneita omistajanvaihdoksia Pohjois-Savossa tarjoamalla maksutonta neuvontaa ja ohjausta. Tavoitteena on myös edistää tiedonsaantia omistajanvaihdoksiin liittyvistä asioista. Palvelua rahoittavat kaikki Pohjois-Savon kunnat.

Timonen on toiminut K-kauppiaana K-Market Tuusniemellä. Hänellä on myös kokemusta konsulttitehtävistä sekä työskentelystä kuljetusliikkeessä.

– Yrittäjyys on opettanut minulle käytännön liiketoimintaosaamista. Yrittäjäjärjestössä toimiminen on puolestaan tuonut tutuksi eri toimialoja ja niiden toimintaedellytyksiä. Tartun innokkain mielin tähän tehtävään, joka tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita. Odotan kovasti, että pääsen tutustumaan alueen yrittäjiin ja kannustamaan heitä olemaan ajoissa aloitteellisia ostajan etsimisessä ja hyödyntämään monipuolisesti eri kanavia ostajan löytämiseksi, Timonen toteaa.

Omistajanvaihdos on suunniteltava ajoissa

Kansantalouden ja työpaikkojen säilymisen kannalta onnistuneilla omistajanvaihdoksella on suuri merkitys. Myytävänä olevia yrityksiä on tällä hetkellä paljon, sillä yrittäjät eläköityvät. Pohjois-Savossa on noin 10 000 yritystä, joista noin 5000 yrittäjää on iältään 55-74-vuotiaita. Näissä yrityksissä on noin 20 000 työpaikkaa.

Jopa 39 prosenttia 55-vuotiaista tai sitä vanhemmista yrittäjistä arvelee myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle, kun itse luopuu päävastuusta. Ilman jatkajaa olevista yrityksistä alle 10 prosenttia kuitenkin tietää tai tunnistaa ulkopuolisen ostajan. Noin 20 prosentilla jatkaja toiminalle löytyy omasta perheestä tai yrityksen sisältä.

– Tärkeintä on aloittaa omistajanvaihdoksen suunnittelu ajoissa – jopa kymmenen vuotta etukäteen. Vain julkisesti myynnissä oleva yritys voi vaihtaa omistajaa, siksi kannattaa hyödyntää esimerkiksi Pohjois-Savon Yrityspörssiä, muistuttaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.

Nykänen tiivistää omistusjärjestelyn haasteet viiteen asiaan, joita ovat ostajan ja myyjän kohtaaminen, yrityksen arvon määrittely, riittävän ajoissa aloittaminen, rahoituksen järjestäminen sekä asiantuntija-avun käyttö.

Lisätietoja:

Arto Nykänen, toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät: p. 044 368 0501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi
Saara Timonen, omistajanvaihdosasiantuntija, Savon Yrittäjät: p. 044 368 0503, saara.timonen(at)yrittajat.fi
Saara Timosen painolaatuisen kuvan voi ladata tästä


Yrityspörssistä apua kauppaan

Suomen Yrittäjien Yrityspörssi on maan suurin pienten yritysten kauppapaikka. Valtakunnallisen Yrityspörssin lisäksi jo kymmenellä alueella toimii oma, alueellinen Yrityspörssi. Pohjois-Savon Yrityspörssi toimii osoitteessa: www.pohjoissavonyritysporssi.fi. Palvelussa yrittäjä voi tehdä myös myyntiesitteen yrityksestään. Suomen Yrittäjien tekemän asiakaskyselyn mukaan 71 prosenttia ilmoituksen jättäneistä yrityksistä on saanut yhteydenottoja palvelun kautta. Kaikki yhteydenotot eivät luonnollisesti johda kauppaan. Lisätietoja: www.pohjoissavonyritysporssi.fi