Kuva: Getty's Images.
5.4.2024 klo 12:42
Uutinen

Sähköautojen osuus rekisteröinneistä laski alkuvuonna – ”Epävarmuus vaivaa koko automarkkinaa”

Sähköautoja rekisteröitiin alkuvuonna viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän. Sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä vaihtelee kuitenkin kuukausittain ja on kasvussa pidemmällä aikavälillä, sanoo Suomen Yrittäjien liikenne- ja kaupunkipolitiikan asiantuntija Sini Puntanen.

Tammi-maaliskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 26 prosenttia oli täyssähköautoja, kun niiden osuus vastaavana aikana vuonna 2023 oli 31,4 prosenttia Tammi-maaliskuussa lataushybridien ja täyssähköautojen rekisteröinnit olivat yhteensä 48,6 prosenttia ensirekisteröinneistä, mikä oli hieman alhaisempi kuin edellisvuonna.

– Epävarmuus vaivaa koko automarkkinaa. Sähköautojen osuus vaihtelee kuukausittain. Suunta on kuitenkin selvä, että ne lisääntyvät, sanoo Puntanen.

Esimerkiksi viime elokuussa sähköautojen ensirekisteröintejä oli yli puolet henkilöautojen ensirekisteröinneistä.

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit laskivat 12 prosenttia vuoden takaisesta.  Maaliskuussa uusia henkilöautoja rekisteröitiin 6 486 kpl eli 15,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

–  Ensirekisteröintien kuukausitilastoissa on jonkin verran luonnollista vaihtelua muun muassa komponenttien saatavuudesta tai valmistajien tuontieristä johtuen. Myös satamalakolla on ollut jonkin verran vaikutuksia toimituksiin. Koska kuluttajien luottamus oman talouden nykytilaan ja tulevaisuuteen on kuitenkin edelleen matala, on oletettavissa alhaiset ensirekisteröintimäärät myös tulevan kevään aikana, Puntanen sanoo.

Kuorma-autoissa myös laskua

Uusista henkilöautoista vajaa puolet rekisteröitiin yritysten käyttöön. Osuus on merkittävä ja kertoo yritysten keskeisestä roolista autokannan uusiutumisessa ja sähköistymisessä.

– Täyssähköautojen verotusarvon alennus työsuhdeautoissa vauhdittaa osaltaan autokannan sähköistymiskehitystä, ja sitä tulisikin jatkaa vuoden 2025 jälkeen, Puntanen huomauttaa.

Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä kuorma-autojen ensirekisteröinnit laskivat neljä prosenttia vuoden 2023 ensimmäisestä neljänneksestä.

–  Yritysten luottamus tulevaan on alavireinen, ja se näkyy osaltaan myös kuorma-autojen ensirekisteröinnissä, Puntanen toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen