- Olen lapsesta asti kuullut, että "sinne vaan mene ja tee juttuja, niin ne onnistuvat", sanoo pohjalaisessa yrittäjäperheessä kasvanut Verge Motorcyclesin toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki. Kuva: Verge Motorcycles
13.2.2023 klo 18:00
Uutinen

Sähkömoottoripyöriä tekevän Verge Motorcyclesin sijoittajat suhtautuvat intohimoisesti moottoriurheiluun – uusimpina mukana Mika Häkkinen ja Arttu Stenberg

Maailmalla huomiota saava suomalainen sähkömoottoripyöräyritys Verge Motorcycles kertoi tänään viiden miljoonan euron uudesta rahoituksesta. Nimekkäiden sijoittajien joukossa on moottoriurheilun tähtiä, kuten F1-legenda Mika Häkkinen ja stunt-moottoripyöräilijä Arttu Stenberg.

Sähkömoottoripyörävalmistaja Verge Motorcycles kertoi viiden miljoonan euron onnistuneesta rahoituskierroksesta. Uusimpina sijoittajina yrityksessä ovat formulatähti Mika Häkkinen ja stunt-moottoripyöräilijä Arttu Stenberg.

– Hienoa saada heidät mukaan. Se vahvistaa kiinnostavuuttamme entisestään. Taustalla meillä on jo tuttu hyvälaatuinen sijoittajien joukkue. He ovat ikään kuin ”jatkettua perhettä” ja olemme tehneet heidän kanssaan yhteistyötä pitkään, sanoo toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki.

Tyypillistä Verge Motorcyclesissä mukana oleville sijoittajille on, että he suhtautuvat moottoriurheiluun ja yrittämiseen intohimoisesti.

Ydinsijoittajien joukkoa ovat perustaja Tuomo Lehtimäki ja veljensä Marko Lehtimäki, tuotekehityksessä toimiva Ville Piippo, Pikku-Geenäkin tunnettu Henri Vähäkainu sekä vaasalaisia sijoittajia, kuten Martti Ehrnrooth ja Ismo Aukee.  Uusimmassa rahoituskierroksessa mukaan tuli myös teknologia-alan yksityishenkilöitä ja enkelisijoittajia, kuten pääomasijoitusyhtiö Atomicon enkelisijoittaja Ville Vesterinen, Lehtimäki kertoo.

Verge Motorcycles tähtää 50 miljoonan euron rahoitukseen tämän vuoden aikana.

 – Meillä on tosi vahvaa indikaatiota siitä, että se onnistuu. Kuhina Vergen pyörien ympärillä käy kuumana, ja nyt kerätyn viiden miljoonan euron rahoituksen avulla pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään entistä paremmin. Tavoitteenamme on nostaa tuotantokapasiteetti tämän vuoden aikana uudelle tasolle ja jatkaa toimintamme laajentamista uusille markkinoille, kertoo Lehtimäki. 

Verge Motorcyclesin pyörät valmistuvat Virossa

Seinäjoelta Monacoon

Lehtimäki on asunut perheensä, kahden lapsensa ja vaimonsa kanssa Monacossa viime vuodesta lähtien. Suomessa asuu perheen kaksi aikuista lasta. Monaco on monin tavoin kätevä tukikohta, sekä yrityksen tuotekehityksen, tuotannon ja markkinoinnin, että perheen näkökulmasta, Lehtimäki kertoo.

– Tämä on meille hyvä paikka asua nyt. Meillä on aika luksustuote. Täällä Ranskan Rivieralla on paljon maksukykyistä väestöä, jolla on halu investoida korkealaatuiseen Euroopassa valmistettuun tuotteeseen, jonka hinta ei ole halpa. Emme ole halpaa hintaa hakeneetkaan.

Verge Motorcyclesin sähkömoottoripyörän halvimman mallin saa tällä hetkellä monessa maassa 26 900 eurolla. Suomessa vastaavat hinnat ovat verotuksen vuoksi alkaen 35 000 euroa.

Verge Motorcycles julkaisi Verge TS Ultra -sähkömoottoripyörän maailman suurimmilla kuluttajaelektroniikkamessuilla Las Vegasissa tammikuun alussa. Yritys kertoi samassa yhteydessä suunnittelevansa toiminnan laajentamista Yhdysvaltojen markkinoille tämän vuoden aikana. Verge Motorcyclesistä uutisoitiin messujen yhteydessä laajasti teknologia- ja autoilualan medioissa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.

 – Maailma on tällä hetkellä monimutkainen paikka, kun on sota ja kaikki, mutta aiomme nostaa tuotantomäärää tänä vuonna tuhanteen kappaleeseen, sanoo Lehtimäki.

Pyörällä on satoja tilauksia. Jos pyörän tilaa nyt, sen saa vielä tänä vuonna alle.

”Yritetään ja myös onnistutaan yhdessä”

Lehtimäki kertoo, että yrittäjänä häntä motivoi ensisijassa yhdessä onnistuminen ja joukkuehenki.

 – Raha on yrittämisessä sivutuote. Kuinka monta insinööriä voimme muuttaa superstaroiksi, tai mitä kaikkea voimme muuttaa maailmassa paremmaksi, se motivoi. Kun tekee tätä pyyteettömästi, raha seuraa perässä. Syvimpiä oppeja kotoota on ollut se, että pitää uskaltaa antaa muillekin osuuksia.

Lehtimäkeä vie eteenpäin pohjalaisesta yrittäjäperheestä imetty tekemisen asenne. Hän on kotoisin Seinäjoelta ja nähnyt lapsesta asti ajoneuvojen ja koneiden rakentamista, ostamista ja myymistä.

Tanskalainen HC Petersen osti perheen traktoreihin ja suuriin koneisiin keskittyvän maahantuontiyrityksen, silloiselta nimeltään TR-Varaosat vuonna 2007.

Lehtimäki toimi lapsesta saakka perheyrityksessä eri tehtävissä.

 – Se ei ole geeniasia, että on pohjalainen yrittäjä, mutta asenne on ”can do”. Tämä on laji, jossa tarvitaan pohjalaista viisasta periksiantamattomuutta. Olen lapsesta asti nähnyt ja kuullut, että mene sinne vaan ja tee juttuja, niin ne onnistuvat. Jos olisin kasvanut ympäristössä, jossa onnistumiselementtejä ei olisi ollut, en välttämättä kokisi nyt niin itsestään selvänä, että onnistumme tässäkin.