1.11.2018 klo 11:35
Uutinen

Sairaus kirkasti yksinyrittäjä Tytti Laineen arvot – ”Aloin oikeasti pelätä sitä, että tämä oli tässä”

Yrittäjä Tytti Laine joutui viime kesänä erikoiseen terveysseikkailuun, kuten hän itse tilannettaan kuvailee blogissaan. Se opetti varautumaan pahan päivän varalle ja arvostamaan luottohenkilöitä.

Yrittäjä Tytti Laine joutui viime kesänä erikoiseen terveysseikkailuun, kuten hän itse tilannettaan kuvailee blogissaan.

Laine auttaa työkseen itsensä työllistäviä ja tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Hän on kehittänyt myös Enemmän Euroja! -verkkokurssin yrittäjille.

Nyt sairaus pysäytti yrittäjän.

Huimaus, pyörryttävä tunne ja hutera olo sai hänet hakeutumaan lääkäriin. Mystinen olotila oli hämmentävä ja pelottavakin. Useiden neurologisten testien ja mittausten jälkeen ensimmäinen neurologin arvio oli turheuttava: koska mitään neurologisia oireita ei ollut, lääkäri ei tiennyt, mikä Lainetta vaivasi.

Tutkimukset jatkuivat silmäpoliklinikalla, missä vastauksia alkoi löytyä. Laine näki kaksoiskuvia, jotka johtuivat siitä, että yksi silmän liikuttajalihas ei toiminut.

– Siis mitä? Yksi silmän liikuttajalihas? Miten niin ei toimi ja miten se on yhtäkkiä lakannut toimimasta? Mistä on kyse ja voiko tästä toipua? Ja… mikä on pahin mahdollinen tulevaisuus, Laine kirjoittaa ja kuvaa tunnelmiaan.

Seuraava shokki oli lääkärin määräämä kuukauden sairausloma. Töiden järjestelyt, Kelan paperit, ja vakuutukset olivat raskaita hoitaa pyörtymisen partaalla. Huoli tulevaisuudesta ja toisaalta epätietoisuus sairauden vakavuudesta herätti pelkoja.

– Aloin oikeasti pelätä sitä, että tämä oli tässä. Että tässä oli kohta päätöksessä Minun Oma Elämäni. Eihän se voi olla mahdollista! En ole todellakaan valmis siihen, Laine kirjoittaa.

Onneksi Laine sai rauhoittaviakin uutisia, vaikka sairausloma venyi lopulta 10 viikon pituiseksi. Laine siirsi asiakastapaamisia eteenpäin uuden sairausloman myötä.

Nyt, kun silmä on tervehtynyt ja oireet ovat poissa, Laine on miettinyt, mitä hän yrittäjänä 10 viikon sairauslomastaan oppi.

1. Digibisnes. Laine on vienyt koko yritystoimintansa verkkoon. Näin hän voi auttaa ihmisiä, eikä sairaus pysäytä yritystoimintaa eikä rahaliikennettä.

2. Vakuutukset. Laine muistuttaa vakuutusturvan tärkeydestä. – Vaikka yrittäjä on saanutkin 1.1.2018 alkaen onneksi Kelan sairauspäivärahaa heti sairastumispäivän jälkeen, vaikuttaa YEL-työtulo suoraan sairauspäivärahojen suuruuteen, hän kirjoittaa.

3. Yhteistyö ja vastuun jakaminen. Yhteistyökumppaneiden ja luottohenkilöiden arvo korostuu, kun yrittäjä sairastuu, eikä pysty hoitamaan asioita normaalisti. – Asiakkaiden palveleminen ei tyssää minun pysähtymiseeni, koska pystyn mm. ohjaamaan tiettyihin sähköpostiosoitteisiin saapuvat viestit suoraan luottohenkilöideni käsiteltäväksi ja hoidettavaksi. Hanki siis itsellesi apua jo ennen kuin sitä tarvitset, Laine muistuttaa.

4. Automatisointi. Laine kouluttaa, ja osa työtä on sisältöjen lataaminen verkkoon. Etukäteen tehdyt postaukset ja ajastukset tehostavat ajankäyttöä, mutta ne myös edistävät jatkuvuutta, kun sisällöt tippuvat julkisiksi yrittäjän tilanteesta riippumatta. Laine kehottaa satsaamaan monenlaiseen automatisointiin.

5. Läheiset ihmiset. Sairaudet usein pakottavat seisahtumaan ja miettimään, mikä elämässä on tärkeää. Läheisten ja rakkaiden ihmisten olemassaolo on tärkeää. – Saattaa olla, että muutama yrittäjä voisi huomata sairastuttuaan, että haluaa antaa jatkossa heille entistä enemmän aikaa ja huomiota sekä osoittaa kiitollisuuttaan heille.

6. Tartu hetkeen. – Mitään itselle tärkeää (kuten oman yritystoiminnan muutosta sellaiseksi, millaiseksi sen itse todellakin haluaa!) ei todellakaan kannata siirtää loputtomiin, koska koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Elämme todellakin juuri nyt, joten tämä kokemus vahvisti jälleen näkemystäni siitä, kuinka tärkeää onkaan elää hetkessä, Laine muistuttaa.

Lue lisää Laineen blogista: https://www.tyttilaine.fi/10-viikon-sairausloma-mita-opin-yrittajana-ela…

toimitus (at) yrittajat.fi