Samsung esitteli uudet Galaxy S22 -mallinsa helmikuun 9. päivä.
21.2.2022 klo 09:32
Uutinen

Samsungin huippu-uutuus haastaa iPhone 13:n – Riittääkö hirviökamera? Lue, kumpi vie voiton

Samsung on vahvoilla näytössä, hämäräkuvauksessa ja latausnopeudessa. IPhonen käyttäjä iloitsee muun muassa pidemmästä akun kestosta.

Samsung julkisti uuden Galaxy S22 -lippulaivamallistonsa 9. helmikuuta, jolloin käynnistyi myös laitteiden ennakkomyynti. Komponenttipulan takia moni kuluttaja joutuu kuitenkin odottelemaan omaa puhelintaan vähintäänkin viikkoja. Komponenttien huonon saatavuuden takia alaa seuraava media ei ole vielä saanut uutuutta arvioitavakseen, mutta maailmalta on kuulunut ensimmäisiä arvioita ja vertailuja pahimpaan kilpakumppaniin, Applen iPhone 13 -malliin.

Tuoreiden, Counterpoint Researchin lukujen valossa Samsung ja Apple pitävät hallussaan noin 40 prosenttia maailman älypuhelinmarkkinoista. Galaxy S -sarja ja iPhone ovat olleet suosituimpia vuosikausia kalliimman hintaluokan älypuhelimia.

Viime vuosina älypuhelinten näkyvimmät uudistukset ovat keskittyneet kameroihin. Uudessa mallistossaan Samsung yrittää tehdä pesäeroa kilpailijoihin peräti 108 megapikselin pääkameralla, joka tosin löytyy vain malliston kalleimmasta, lähtöhinnaltaan 1299 euron hintaisesta Galaxy S22 Ultrasta. Samassa hintaluokassa on iPhone 13 Pro Max (alkaen 1279 euroa).

Applen iPhone 13 muutti laitteen muotoilua takaisin kulmikkaampaan suuntaan.

Huippupuhelimesta puhuttaessa oikea vertailukohde iPhone Pro Maxille on nimenomaan Ultra, johon Samsung on pakannut viimeisimmän teknologisen osaamisensa.

Kumpi voittaa?

Maailmalla on ehditty jo vertailla kahden valmistajan huippumalleja keskenään. Suorituskykyä mittaavissa testeissä on hieman yllättäen havaittu, ettei Samsungin uutuus yllä suorituskykynsä puolesta iPhone 13:n tasolle ja häviää myös aikaisemman sukupolven iPhone 11 -mallille. Testitulos koskee Euroopassa myytäviä Samsung Galaxy S22 -puhelimia, joissa käytetään hitaampaa ja eri valmistajan valmistamaa suoritinta kuin muilla markkina-alueilla.

Samsung Galaxy S22 Ultra tarjoaa ominaisuuksien listalla enemmän kuin iPhone 13 Pro Max. Eroja puhelinten välillä on niin kameroissa, latausnopeudessa kuin lisävarusteissa. Samsungin uutuutta voi käyttää nimittäin myös S Pen- kosketuskynällä, jolle on oma säilytyspaikkansa puhelimessa.

Samsung Galaxy S22 Ultra tarjoaa ominaisuuksien listalla enemmän kuin iPhone 13 Pro Max.

Näyttövalmistajana Samsung on aina ollut vahvoilla vertailtaessa älypuhelinten näyttöjen kirkkautta ja kontrastia. S22 Ultra ei tee tässä poikkeusta, sillä kansainvälisissä arvioissa sen näyttöä pidetään markkinoiden parhaana. Käyttäjän kannalta valovoimaisesta näytöstä on hyötyä nimenomaan kirkkaissa ulko-olosuhteissa. Näytöstä saa eniten irti katsellessaan HDR-sisältöä esimerkiksi suoratoistopalveluista.

Samsung voittaa hämäräkuvausvertailun

S22:n kameravalikoima on vaikuttava: pääkameran kennossa on peräti 108 megapikseliä. Tämän lisäksi laitteeseen on upotettu 12 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 10 megapikselin periskooppilinssilla varustettu kamera. Kamerat ovat hieman yllättäen kuitenkin samat kuin edellisessä Galaxy S21 Ultra -mallissa. Ne ovat kuitenkin edelleen markkinoiden terävintä kärkeä etenkin mitä tulee hämäräkuvausominaisuuksiin.

Galaxy S22 Ultran pääkameran kennon koko on 108 mgapikseliä.

Kansainvälisissä arvioissa S22 Ultran kameroiden eroa iPhone 13 Pro Maxiin pidetään pienenä, mutta Samsungilla katsotaan olevan ainakin jonkinasteinen etu hämäräkuvauksessa. Phonearena.com -sivuston mukaan Samsungilla otetut hämäräkuvat ovat kirkkaampia ja terävämpiä osin siitä syystä, että S22 Ultran kamerakenno kykenee ottamaan sisäänsä enemmän valoa. Kehuja saa myös Samsungin kehittyneempi kuvanvakausjärjestelmä.

Akunkestossa iPhone vie

Akkujen kokoja älypuhelimissa on pyritty kasvattamaan, koska energiatehokkuus on edelleen yksi suurimmista pullonkauloista ja vaikuttaa usein suoraan myös käyttäjätyytyväisyyteen.

Applen älypuhelimet ovat saaneet kehuja akun kestosta, mikä osaltaan on seurausta sovellusten optimoinnista. Sen taustalla puolestaan on Applen Googlea tarkempi seula sovelluskehittäjien suuntaan.

Phonearenan tekemän akunkestovertailun perusteella Samsung Galaxy S22 Ultra häviää iPhone 13 Pro Maxille selvästi vertailtaessa nettisurffailukäyttöä, jossa Apple ottaa yli viiden tunnin kaulan lähes 19 tunnin akun kestolla. S22 Ultra jää runsaaseen 13 tuntiin. Sen sijaan pelikäytössä laitteet ovat likimain samalla viivalla.

Samsung pesee sen sijaan iPhonen vertailtaessa latausnopeutta. Ultran akku latautuu nollasta täyteen varaukseen hieman yli tunnissa, kun iPhonea on ladattava 100 minuuttia. Syynä on Samsungin tuki 45 watin lataukselle.

Nämä puoltavat iPhone 13 Pro Maxin ostoa

  • Tehokas suoritin.
  • Pitkä akunkesto.
  • Mobiilikuvauksen laatu etenkin hyvissä valaistusolosuhteissa.

Nämä puoltavat Samsung Galaxy S22 Ultran ostoa

  • Nopea lataus.
  • Kameran ominaisuudet etenkin hämärässä.
  • Näytön kirkkaus ja kontrasti.
Pauli Reinikainen