11.2.2020 klo 12:03
Uutinen

Sarjayrittäjä Maija Itkonen: Apu kerryttää hyvinvointia

Nyhtökaurasta tunnettu Maija Itkonen pyörittää yritystä ja perheen arkea ottaen kaiken mahdollisen avun vastaan. Toimitusjohtajan ei tarvitse olla yksinäinen puurtaja ja ihmiset ovat onnistumisen keskiössä.

Maija Itkonen listasi 5 käskyä itselleen Yrittäjä Plus -lehtijuttua varten. Juttu ilmestyi tammikuun Yrittäjä Plus -lehdessä.

1. Vapaa-aika ei ole itsestäänselvyys. Ei välttämättä ole mitään vapaa-aikaa, ja se pitää hyväksyä. Silloin ajan puutteesta ei myöskään ahdistu niin paljon. Ei pidä esimerkiksi ajatella, että sunnuntaina työskentely on itseltä pois, vaan se mahdollistaa jotain muuta tapahtuvaksi, kuten tiimin onnistumisen seuraavalla viikolla. On kypsyneisyyttä, että ei jää liikaa siihen ajatukseen, että minulle on luvattu sitä ja tätä. Sitten, kun aikaa on, arvostan sitä todella paljon ja satsaan siihen kunnolla, vaikka se olisi vain kävely korttelin ympäri.

2. Toimitusjohtaja on mahdollistaja. Kaikilla on omat vahvuutensa, ja minun tehtäväni on varmistaa, että tiimini pystyy tekemään työnsä ja että mitään ei puutu tai että ei olla umpikujassa. Toimitusjohtajan täytyy pysyä sen verran kärryillä, että pystyy hyppäämään hetkellisesti mukaan auttamaan ja tekemään. Mahdollistaminen on suurin johtamisoppini. Samoin vastuullisuus ja se, että elää yrityksen arvomaailmaa niin, että siitä ei ole kenelläkään epäilystä.

3. Ihmiset ovat kaikki kaikessa ja heitä pitäisi ajatella koko ajan enemmän, kunnioittaa ja antaa valmiuksia. Ihmisissä on suuri voima ja he voivat tehdä niitä pieniä ihmeitä koko ajan. Itse kuvittelen liian usein, että ihmiset lukevat ajatuksiani. Ihmettelen, kun ihmiset eivät tiedä, jotain, kunnes tajuan, etten ole sanonut asiaani ääneen. Olen vahvasti sitä mieltä, että toimitusjohtaja ei menetä hierarkista asemaansa tai arvovaltaansa, kun hän keskustelee työyhteisön kanssa ja antaa jotain itsestään, päinvastoin. Toimitusjohtajankaan ei tarvitse olla yksinäinen.

4. Otan ihan kaikenlaista apua vastaan ihan kaikkialta, mistä sitä ikinä löytyy sekä töissä että vapaa-ajalla. En ajattele, että pärjään, vaan mietin, mitä keinoja olisi saada lisää apua. Meillä on palkattu ihminen, joka hakee kaksi lapsistamme päiväkodista ja laittaa heille ruokaa. Vaihtoehtoisesti lasten päivät venyisivät pitkiksi ja minä juoksisin päiväkodille minuuttikellon kanssa. Palkattu apu kerryttää perheen hyvinvointia. Nyt voin mennä suoraan töistä rakentamaan lasten kanssa legoja. En saa mitään siitä, että yrittäisin selvitä kaikesta. Pyrin tunnistamaan, jos en jaksa tai paineita on liikaa. Minulle on vieras ajatus, että painaisin täysillä niin kauan, että palaisin loppuun. Joudun menemään tavallista aikaisemmin nukkumaan jo parin huonosti nukutun yön jälkeen.

5. Älä jätä kiviä kääntämättä. Etsi ratkaisuja. Yrittäjyydessä on vaikeaa se, että täytyy olla päämäärätietoinen ja tehdä 100-prosenttisesti töitä oman vision eteen, mutta samalla täytyy olla valmis tekemään täydellinen suunnanmuutos, jos idea ei toimi. Kun myydään innovaatioita, etsitään oikeaa ajoitusta, markkinaa, asiakasta, tuotetta ja yhdistelmää kaikesta. Se on kokeilua ja koettelemusta. Jos ei saa palettia toimimaan tai elämä on hallitsematonta, on etsittävä, mistä löytyisi tapa pitää esimerkiksi huolta itsestään.

Itkonen on perustanut huonekaluihin integroitavia langattomia latauslaitteita valmistava PowerKiss Oy vuonna 2008 sekä Gold&Green Foods vuonna 2015.

Teksti: Elina Hakola