Carccu
24.11.2022 klo 07:30
Uutinen

Sastamalalaisfirma on nyt tuplasertifioitu

Sastamalan Karkussa paperisia pakkausmateriaaleja valmistava Carccu® sai heinäkuussa sekä laadunhallintajärjestelmän ISO 9001 -sertifikaatin että ISO 14001 -ympäristösertifikaatin. Yritys tiedotti asiasta tietoisesti vasta syyskuussa. – Odotimme ensin sekä Suomen että Keski-Euroopan lomakauden, jotta iso uutisemme tavoittaisi mahdollisimman monta tahoa, yrittäjä ja toimitusjohtaja Lasse Borg kertoo. Hänen mukaansa sertifikaattiuutisen taustalla on pitkäaikainen työ niin laadun parantamisessa kuin ympäristöasioissa.

Sastamalalaisfirmassa on toimitusjohtajan mukaan jo pitkään ollut tahtotila valmistaa ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja ympäristöä säästävillä menetelmillä. Erilaisia laiteinvestointeja tähän suuntaan on tehty jo reilu vuosikymmen. Kiertotalouden nimeen vannovan firman tuotannossa syntyvät jätteet kierrätetään tehokkaasti ja energian säästämiseksi on kehitetty uusia keinoja.

Saavutukset ovat komeita myös numeroilla esitettynä. Viime vuonna yrityksen kokonaiskierrätysaste oli esimerkiksi 98,1 prosenttia, kaksi kolmasosaa tehtaalla syntyneestä jätteestä jalostettiin uusiksi tuotteiksi, ja muovia kierrätykseen meni alle yksi prosentti. Hyvän käytännön esimerkin yrityksen ottamasta edellä astelusta tarjosi viime vuoden heinäkuussa voimaan astunut uusi jätteidenlajitteluvaatimus, joka koski käytännössä kaikkia suomalaisyrityksiä. Karkkulaisfirmassa siitä ei tarvinnut pahemmin stressata.

– Meillä asia on ollut kunnossa jo monta vuotta, eikä meidän tarvinnut tehdä muuta kuin liimata astioihin oikeat tarrat, Borg huomauttaa.

Aitoa hyötyä

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat siis kulkeneet yrityksen toiminnan ohjenuorina jo pitkään. Mitenkään puskista sertifikaatit eivät siis taloon tulleet. Mutta entä mitkä asiat sitten puolisivat virallisten sertifikaattien hakemista, mukana kun niissä tulee aina melko tuntuva hintalappu?

– Teemme paljon vientikauppaa ja siinä serifikaatit alkavat olla pakolliset jatkuvasti kovenevassa kilpailussa, Borg kertoo.

Jos ei pakko, niin paine ainakin toimi siis tässäkin tapauksessa parhaana motivaattorina. Tosin yrittäjä niissä näkee myös aitoa hyötyä.

– Asiakkaat ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti, ja kertovathan sertifikaatit paitsi laadusta niin myös luottamuksesta. Ja muutenkin ne tarjoavat meille hyvät työkalut toimintamme kehittämiseen ja tukemiseen, Borg lisää.

Maalissa ei tässä lajissa olla ikinä

Hän muistuttaa heti perään, että kummankaan sertifikaatin osalta ei vielä olla suinkaan maalissa.

– Työt eivät lopu siihen, kun todistukset roikkuvat kehyksissä seinällä. Yrityksemme toiminta perustuu jatkuvaan kehittämiseen, ja tämän takia mietimme koko ajan, miten parantaa toimintaa. Kyllä meillä on jo pitemmälle tulevaisuuteen suunnitelmia mietitty, Borg sanoo.

Parhaillaan tehtaalla esimerkiksi on toteutusvaiheessa investointi, joka paitsi lisää merkittävästi energiatehokkuutta on myös hyvin ympäristöystävällinen ratkaisu.

Kuva: Lasse Borgin arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala