Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hämeenlinnan Alajärvellä on sata potkukelkkaa ulkoilijoiden vapaassa käytössä. Tauno Hovila pitää jääreitit kunnossa. Kuva: Nina Ranimaa
7.1.2022 klo 11:09
Uutinen

Sata potkukelkkaa kaikkien käytössä Hämeenlinnassa – Eläköitynyt yrittäjä pitää jääreitit kunnossa: ”Ei täältä pinna kireällä kukaan lähde”

Hämeenlinnan Alajärven laduilla ja jääradoilla käy kuhina talvisin. Paikalla on lainattavissa sata potkukelkkaa, jolla voi huristella jäällä vapaasti. Kokemuksen mahdollistaa eläkkeelle jäänyt yrittäjä Tauno Hovila.

− Kiva istua nuotiolla ja katsella, kun väki liikkuu ja saa raitista ilmaa, Tauno Hovila sanoo.

Hovila asuu Alajärven rannalla ja on viitisen vuotta tehnyt vapaaehtoistyönä jäälle ladut ja luistelu-urat. Kaiken kruunaa sata potkukelkkaa, jotka ovat vapaasti ulkoilijoiden käytössä. Osa on saatu lahjoituksena, osan Hovila on ostanut muun muassa kirpputoreilta.

− Viime kesänä olin Tammelassa huutokaupassa, josta ostin kahdeksan potkukelkkaa. Kumma kyllä, kovalla helteellä niille ei ollut muita huutajia.

Alajärven ladut ja luisteluradat ovat olleet väkeä täynnä etenkin viikonloppuisin. Hovila sanoo laskeneensa, että parkkipaikalla on ollut yhtä aikaa jopa 80 autoa.

− Potkukelkat ovat olleet niin suosittuja, että välillä on pitänyt jonottaakin. Taitaa tämä olla vilkkaampi paikka kuin moottoriradan alue, sillä täällä voi liikkua niin monella tavalla, hän kertoo.

Hiihtämisen lisäksi ulkoilijat luistelevat, retkiluistelevat, kävelevät, pyöräilevät ja potkukelkkailevat. Hovila iloitsee, että ulkoilijat ovat kaikenikäisiä.

− Joukossa on paljon lapsia, joiden on helppo täällä tasaisella jäällä opetella hiihtämään. Se on helkkarin hienoa asia.

Hovila on itsekin hiihtomiehiä. Aikoinaan hän hiihti kilpaa ja nykyisin yrittää ehtiä ladulle sen minkä talkootöiltä ehtii. Liikuntareittien kunnostukseen tahtoo kulua suurin osa päivästä.

Penkkiurheilua vastapainoksi

− Välillä tulee myös penkkiurheiltua. Pitää seurata Niskasten sisarusten pärjäämistä, Tauno Hovila kertoo.

Tunnustusta talkootyöstä

Hovila jäi eläkkeelle kuutisen vuotta sitten Hovi-Multa-yrityksestään, jossa teki maansiirtotöitä. Hovila pyöritti yritystä veljensä kanssa, joka tuolloin menehtyi syöpään.

− Ollaan velipojan kanssa rakennettu aikoinaan nämä aurat ja laduntekokoneet itse. Aura-autoina on kaksi vanhaa Hiluxia, jotka ovat sopivan kevyitä jäälle. Mukana talkoissa on nyt pari kaveria, joista toinen kunnostaa potkukelkkoja ja toinen tekee aurausta.

Ladut ajetaan aurauksesta syntyneen lumivallin päälle. Näin laduille saadaan vähän tukevampi pohja, sillä lumen syvyys oli Hämeenlinnassa vuoden alussa vain noin 15 senttimetriä.

Alajärven jäälle on tehty jo kaksi reittiä. Ensimmäinen oli neljän kilometrin pituinen, ja uuden vuoden alkaessa Hovila kunnosti myös kahdeksan kilometrin reitin Soininsaaren ympäri.

Hovila on saanut vapaaehtoistyöstään tunnustusta, muun muassa Hämeenlinnan kaupunki on palkinnut hänet liikuntapalkinnolla.

− Kyllähän se lämmitti viimeisen päälle.

Kommentit laduista ja reiteistä ovat olleet pelkästään positiivisia.

− Palaute on ollut niin myönteistä kuin voi olla. Ei täältä pinna kireällä kukaan lähde, hän sanoo.

Kuvat: Nina Ranimaa
Tiina Rantakoski