Satakunnan vuoden yrittäjä, yksinyrittäjä ja yrittäjäperhe
5.12.2021 klo 10:03
Uutinen

Satakunnan vuoden 2021 yrittäjäpalkinnot jaettiin Yrittäjien aika -gaalassa

Satakunnan vuoden 2021 yrittäjä on Juuso Luodesmeri / Eurajoen Romu Oy Eurajoelta, yrittäjäperhe Isokasken yrittäjäperhe / Isokaski Oy Kankaanpään Honkajoelta ja yksinyrittäjä Henna Viikilä / Viikilän hevostila Merikarvialta #yrittäjienaika

Satakunnan Yrittäjät palkitsi maakunnallisten yrittäjäpalkintojen saajat Yrittäjien aika -juhlagaalassa 4.12.2021. Palkinnot jaettiin Satakunnan vuoden yrittäjälle, vuoden yrittäjäperheelle sekä vuoden yksinyrittäjälle.

Satakunnan Yrittäjien loppuvuoden teemana on ollut yrittäjien ja yrittäjyyden arvostus. Erityisesti korona-aika on vaatinut kaikilta yrittäjiltä paljon. On pitänyt seurata nopeastikin muuttuvia määräyksiä, miettiä mistä saada tuloja palkanmaksuun seuraavaksi, miten pärjätä itse. On pitänyt tehdä ulkoisten voimien sanelemana valintoja, toimia jaksamisen äärirajoilla, tukea muita. On pitänyt kehittää toimintoja, muuttaa toimintatapoja ja ajatella koko yrittäjyyttä uudella tavalla. Joskus on pitänyt myös luovuttaa. Osa taas onkin joutunut miettimään, miten vastata lisääntyneeseen kysyntään, miten pitää kasvu hallinnassa, mistä lisää osaavaa työvoimaa.

Tätä kaikkea yrittäjyys on tietenkin myös niin sanotussa normaaliajassa. Nyt jokainen yrittäjä on kuitenkin joutunut jo lähes kahden vuoden ajan pohtimaan ja pyörittämään tätä kaikkea yhdessä rysäyksessä, jatkuvalla syötöllä ja valtavassa epävarmuudessa tulevasta.

– Satakunnassa on valtavasti palkitsemisen arvoista yrittäjyyttä. Jokainen yrittäjä ansaitseekin näinä haastavina epävarmuuden aikoina suuren kiitoksen, sanoo Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Eurajoella kierrätetään romusta käyttömateriaalia

Satakunnan vuoden yrittäjä 2021 Juuso Luodesmeri, Eurajoen Romu Oy / (Eurajoki Group Oy)

Eurajoen Romu Oy:n päätoimiala on romun ja jätteen tukkukauppa. Yritys kerää ja kierrättää erilaisia kierrätysmateriaaleja, joista pääaineena on metalli. Kierrätetty metalli jalostetaan valimojen ja terästeollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysmateriaaleja on useita ja niiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Vientiin menee globaalisti 95 % materiaaleista.

– Kiertotalous on jo pitkään ollut kasvava ala, joka koskettaa tavalla tai toisella jokaista. Eurajoen Romussa kiertotalouden edistämiseen on panostettu vahvasti ja yritys onkin tehnyt suuria investointeja, joilla se jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa, Markku Kivinen kertoo aluksi.

Eurajoki Group Oy konsernin liikevaihto oli 100 miljoona euroa vuonna 2020. Eurajoen Romun 70 miljoonaa. Liikevaihdot ovatkin tuplaantuneet vuodesta 2016. Myös liikevoitto sekä yrityksessä että konsernissa on ollut merkittävää ja pitkään hyvä. Tuloskunto on pysynyt hyvänä myös korona-aikana ja toiminta kasvanut entisestään. Henkilöstön määrä on myös tuplaantunut vuodesta 2016 ollen koko konsernissa nyt 100 henkilöä. Henkilömäärän kasvusta huolimatta hallinto-organisaatio on onnistuttu pitämään matalana ja toiminta tehokkaana, vaikka konsernilla on toimintaa jo kymmenellä paikkakunnalla.

– Maakunnallisen ja myös valtakunnallisen vuoden nuori yrittäjä -palkinnon vuonna 2008 saanut Juuso Luodesmeri on yrittäjyyden vahva esikuva ja loistava verkostoituja. Verkostoituminen onkin yksi tärkeimmistä yrittäjyyden voimavaroista. Juuson toiminta on ollut ja on rohkeaa ja ennakkoluulotonta, mutta kuitenkin määrätietoista, Markku Kivinen kuvailee Juusoa yrittäjänä.

Kasviksia keittiöihin jo kolmen sukupolven voimin

Satakunnan vuoden yrittäjäperhe 2021 Isokasken yrittäjäperhe / Isokaski Oy

Isokasken tarina alkaa Honkajoelta, tilalta, jonka historia ulottuu jo vuosisatojen taakse. Isokaski Oy jalostaa Isokasken maatilalla tuotetuista raaka-aineista valtakunnallisesti tunnettuja käyttövalmiita keittojuureksia ja suurkeittiötuotteita. Siis kotimaista ruokaa Honkajokisilta pelloilta kauppojen hyllyihin ja ruokalautasille jo kolmen sukupolven voimin.

– Isokasken perhe tunnetaan Honkajoella yrittäjyyden perikuvana. Erkki Isokasken tekemä työ näkyy vahvana ja pitkäjänteinen työ ja usko omaan liikeideaan ja tuotteeseen jatkuu myös työtä jatkavilla sukupolvilla, Markku Kivinen nostaa esiin yrityksen historiaa.

Isokaski Oy:ssä on tehty onnistuneesti sukupolvenvaihdos ja nykyisin yritystä johtaa Erkki ja Aino Isokasken poika Jukka Isokaski. Jukan poika Ville on myös vahvasti jatkamassa toimintaa tulevaisuudessa.

Isokasken slogan – Perheyritys paremman arjen puolesta jo kolmen sukupolven voimin – huokuu vahvasti tilalle astuessa. Yrityksen uudistumiskyky ja korkea laatu sekä toimitusvarmuus ovat pysyneet vahvana. Yrityksen tuotantokoneista monet on suunniteltu itse ja myös tuotantolinjat rakennettu omin voimin.

– Isokaskella 90-luvun rajun laman läpi päästiin päättäväisyydellä ja sopivalla itsepäisyydellä. Isokasken perheyritys onkin osa satakuntalaista loistavaa ruokatuotantoketjua. Isokasken tuottamana saamme nauttia kasviksia perheeltä perheille, Markku Kivinen kiittelee.

Lapsuuden haaveesta voi kehittyä tulevaisuuden työ

Satakunnan vuoden yksinyrittäjä 2021 Henna Viikilä / Viikilän hevostila

Satakunnan vuoden yksinyrittäjä Henna Viikilän yritystoiminta on syntynyt jo lapsuuden haaveista. Hän on jo kouluikäisenä haaveen myötä päättänyt, että joskus hänellä on oma hevostila. Vuonna 2008 tämä haave tuli toteen ja Viikilän hevostila perustettiin.

Viikilän hevostilalla toimintaan kuuluu hevosten kasvatus, heinänviljely, täysylläpitopaikat hevosille, ratsastustunnit ja leiritoiminta, sosiaalipedagoginen hevostoiminta sekä erityisryhmäkerhot.

– Yrittäjänä vastaan tulee päätöksiä, joihin littyy aina riskejä ja onkin löydyttävä rohkeutta laittaa päätökset toimintaan. Viikilän hevostilalla yhtenä isona päätöksenä ja investointina, on ollut maneesin, Peipun areenan, valmistaminen. Sen myötä toimintaa on voitu laajentaa ja se on tuonut mukanaan myös uusia asiakkaita, Markku Kivinen nostaa esiin Viikilän hevostilan toiminnasta.

Henna Viikilällä on yli 30 vuoden kokemus hevosten parissa ja yrittäjänä hän on myös kouluttanut itseään. Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuksen myötä Henna haluaa auttaa toiminnallaan syrjäytymisen vaarassa olevia sekä erityisryhmiä.

– Henna on Merikarvialla tunnettu luotettavuudesta ja positiivisesta asiakaspalvelusta. Hän on myös aktiivinen yrittäjien ja kunnan välisessä yhteistyössä. Uusiutumiskyky on mahdollistanut myös sen, että korona-aikaan keksittiin uusia toimintatapoja, ja toiminta on pysynyt vahvana sekä toiminnan tulevaisuus näyttää hyvältä, Markku Kivinen tiivistää vuoden yksinyrittäjästä.

Ansioituneita yrittäjiä on Satakunnassa palkittu 1970-luvulta alkaen. Satakunnan vuoden yrittäjä ‑palkinto jaettiin Satakunnassa nyt jo 45. kerran, Satakunnan vuoden yrittäjäperhe 33. kerran ja uusimpana Satakunnan vuoden yksinyrittäjä ‑palkinto jo seitsemännen kerran.