17.1.2021 klo 13:58
Uutinen

Satu Wivolin suoritti yrittäjän tutkinnot ja kannustaa hyödyntämään mentorointia

Satu Wivolinin mukaan ihminen tarvitsee osaamista ja uuden oppimista läpi elämän, eikä osaamisen kehittäminen ole hukkaan heitettyä aikaa.

– Yrittäjänä olen hyödyntänyt yrittäjän oppisopimuskoulutusta. Suoritin yrittäjän ammattitutkinnon aloittaessani yrittäjänä ja vastaavasti yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon jo kokeneempana yrittäjänä.

Wivolinilla on lisäksi tradenomin (+BBA) koulutus ja hän opiskelee kasvatustieteitä avoimessa yliopistossa. Wivolin kannustaa kaikkia jatkuvaan osaamisen kehittämiseen.

– Olen itse jatkuvan oppimisen ”prototyyppi”. Kun saan yhden koulutuksen valmiiksi, mietin jo seuraavaa, Wivolin hymyilee.

Yrittäjä tarvitsee verkostoja

Satu Wivolinin yritykset Wicon Oy ja Teetutkimus tuottavat koulutukseen, liiketoiminnan kehitykseen sekä tutkimustoimintaan liittyviä palveluita. Wivolin vaikuttaa muun muassa Opetushallituksen yrittäjyysalan työelämätoimikunnassa, Suomen Yrittäjien osaamisen valiokunnassa ja Vaasan Yrittäjien hallituksessa.

– Yrittäjät tarvitsevat ympärilleen verkostoja, sillä kukaan ei osaa kaikkea yksin. Kannattaa koota ympärilleen eri alojen asiantuntijaverkosto, johon voi turvata tarvittaessa, Wivolin kannustaa.

Ulkopuolista näkemystä mentoroinnilla

Jokaiselle yrittäjälle saattaa tulla eteen tilanne, jossa ulkopuolinen näkemys auttaa. Uutta näkökulmaa yrityksen toimintaan ja yrittäjänä toimimiseen voi hankkia mentorilta. Siitä Satu Wivolinilla on vaikuttavaa kokemusta. Hän toimii aktiivisesti sekä mentorina että yrityskummina.

– On ihana ottaa vastaan uusia haasteita sekä jakaa kokemusta ja osaamista, hän kertoo.

Mentoroinnissa mentori siirtää hiljaista tietoa, osaamistaan ja kokemuksiaan mentoroitavalle sekä tuo uusia näkökulmia ja ideoita. Molemmat osapuolet voivat rikastuttaa ajatteluaan prosessissa. Wivolin kokee, että sparraamalla asiat avautuvat uudella tavalla ja ihminen oppii paremmin.

– Kun joutuu sanoittamaan ajatuksiaan toisella ja ideoista keskustellaan yhdessä, niin asiat selkeytyvät, molemmat oppivat ja saavat uusia oivalluksia puolin ja toisin.

Wivolin itse tarvitsi mentoria yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa.

– Kokenut mentori oli minulle erityisen tärkeä, kun olin juuri startannut oman yrityksen. Toisessa mentoroinnissa olin jo kokeneempi yrittäjä ja itsekin mentorina, jolloin mentorointisuhde oli ”löyhempi” ja kohtaamisia oli vähemmän.

Yrittäjien ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyö on tärkeää

Wivolin mukaan yrittäjä tarvitsee kumppaneita ja työvoimaa. Siksi hän kokee ammatillisten oppilaitosten kanssa tehtävän yhteistyön olevan tärkeää.

– Tarjoamalla oppisopimus- tai koulutussopimuspaikkaa opiskelijalle voi yritys löytää tulevaisuuden työntekijän, Satu Wivolin vinkkaa.

Työnantajalle yhteistyö tarjoaa Wivolinin mukaan mahdollisuuden kasvattaa myös henkilöstön osaamista. Oppilaitokset ovat myös yritysten kehittämis- ja innovaatiokumppaneita. Opettajia hän kannustaa jalkautumaan entistä enemmän työelämään.

– Vaikka opettaja olisi pedagogisesti kuinka hyvä, on työelämänäkemyksellä ja -kokemuksella merkitystä tiedon soveltamisessa käytäntöön opiskelijan hyväksi. Työelämälähtöinen koulutus tuottaa opiskelijalle helpommin harjoittelupaikkoja ja tulevaisuudessa töitä, Wivolin sanoo.

Satu Wivolin tekee oppilaitosyhteistyötä pääasiassa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian ja Vaasan ammattiopisto Vamian kanssa. Yhteistyö sisältää oppisopimuksella opiskelevien yrittäjien mentorointia ja näyttöjen arviointia. Vuosien varrella hänelle on kertynyt myös opetuskokemusta.

– Koen yhteistyön mielekkääksi. On tärkeää tuntea yhteistyökumppani hyvin puolin ja toisin, jolloin oppilaitokset voivat luottaa minuun ja ehdottaa eri tehtäviä ja sopivia mentoroitavia.

Anne Öhman

anne.ohman(at)yrittajat.fi

Ammatillisesta koulutuksesta lisätietoja täältä.

Alueemme yrityskummitoiminnasta lisätietoja antaa yrityskummikoordinaattori mari.pohjanniemi-kivi@yrittajat.fi .

Yrityskummitoiminnasta voit lukea lisää täältä.

Suomen Yrittäjien mentorisi.fi-palvelun kautta mentorit ja aktorit voivat ilmoittautua ja etsiä toisiaan.

Mentorointioppaasta löydät perustiedot ja neuvoja mentoroinnin aloittamiseen.

Oppisopimuksella opiskeleva yrittäjä voi etsiä mentoria mentoripankista.