1.8.2017 klo 12:36
Uutinen

Satulatuolin suosio romahti – Tämä on nyt kuuminta hottia toimistossa

Halutuimpia toimistotuoleja ovat nyt sähköpöytien kanssa käytettävät jalustat, joilla tehdään töitä puoliseisovassa asennossa. Myös tasapainotuolien suosio on nousussa.

Työergonomiaan kiinnitetään toden teolla huomiota viimeistään silloin, kun toimistoon hankitaan uusia kalusteita.

Viime vuosina perinteinen toimistotuoli on saanut seurakseen useita erilaisia ergonomisia vaihtoehtoja.

Muutama vuosi sitten suosioon noussut satulatuoli ei ole enää ykkösvaihtoehto.

– Satulatuoli rasittaa jonkin verran lantion seutua, eikä se sovellu pitkäaikaiseen istumiseen. Lyhytaikaisessa käytössä se on ihan hyvä vaihtoehto, Ergoshopin yrittäjä Miika Ojala sanoo.

Tällä hetkellä myydään eniten korkeussäädettävien pöytien kanssa käytettäviä istuma-alustoja, joiden kanssa työskennellään puoliseisovassa asennossa.

– Harva jaksaa seistä pöydän ääressä koko ajan. Meillä on ollut suosittu esimerkiksi Sitool-niminen tuote, jonka voi kallistaa haluamaansa asentoon. Sen kanssa voi välillä istua ilman, että sähköpöytää tarvitsee säätää ylös ja alas.

Tasapainotuolissa pari tuntia riittää

Tasapainotuolin ideana on se, että alusta ei ole vakaa vaan keikkuu. Pidemmän päälle alaselkä ei jaksa enää kannatella vartaloa. Siksi tasapainotuolissa ei kannata istua kerrallaan paria tuntia enempää.

– Tasapainotuolit on tarkoitettu käytettäväksi perinteisen matalan pöydän kanssa. Pidemmän päälle istuminen menee rötköttämiseksi ja käyttäjä alkaa nojailemaan pöytään. Silloin tällaisesta tuolista on enemmän haittaa kun hyötyä, Ojala sanoo.

Istumapallo design-friikille

Jumppapallon pohjalta tehty työtuoli on paitsi näyttävä ilmestys, myös aidosti ergonominen vaihtoehto. Pallon päällä istuma-asento pysyy ryhdikkäänä.

– Istumiseen tarkoitettu pallo on helposti siirrettävä, koska siinä on kahva. Pallo on räjähtämätön, joten sitä ei tarvitse pelätä, Ojala selvittää.

Pallo on painotettu niin, että se ei karkaa istujan alta. Tuotteita myydään kankaisena ja nahkaisena.

Polvituoli voi vetää polvet jumiin

Polvituolia myydään Ojalan mukaan muita ergonomiatuoleja vähemmän. Selän terveyden kannalta polvituoli on hyvä vaihtoehto, mutta polvet voivat jopa kipeytyä.

– Tuolissa asento on pakostakin ryhdikäs. Ainakin itsellä polvet menevät jumiin, jos polvituolissa istuu yli tunnin kerrallaan.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi