28.3.2019 klo 16:14
Uutinen

Savo-Karjalan vaalipiirin edunvalvonta uudelle tasolle 

Savon Yrittäjät ja MTK Pohjois-Savo haluavat yhdessä edistää Itä-Suomen elinvoimaisuutta. Järjestöjen mukaan tämä edellyttää Savo-Karjalan vaalipiirin yhteisen edunvalvonnan siirtämistä uudelle tasolle seuraavalla vaalikaudella.

– Itä-Suomella ei ole varaa hävitä muulle Suomelle mm. aluepoliittisissa kysymyksissä. Yritysten sijoittuminen alueelle on varmempaa, kun Savo-Karjala esiintyy yhtenäisenä ja houkuttelevana. Kaikkien yhteinen intressi on edistää koko vaalipiirin ja Itä-Suomen elinvoimaisuutta, toteaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.

Savo-Karjalan alueella on paljon yhteisiä ominaispiirteitä mm. elinkeino- ja väestörakenteessa, joista kumpuavat myös yhteiset kehittämistarpeet.

– Tarvitaan yhteiset tavoitteet yritystoiminnan, elinvoiman ja talouden kehittämiseksi sekä investointien ja asukkaiden saamiseksi alueelle. Toimenpiteitä tulee tehdä mm. liikenne- ja tietoverkkoyhteyksien kehittämiseen, osaavan työvoiman saamiseen sekä peruspalveluiden tuottamiseen, listaa MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Näitä tärkeitä Savo-Karjalan yhteisiä edunvalvontateemoja on valmiina puolustamaan ennätysmäärä eduskuntaan pyrkiviä yrittäjäehdokkaita. Tänä vuonna yrittäjäehdokkaita on peräti 39, kun edellisissä vaaleissa luku jäi alle kolmenkymmenen.

Vaikuttaminen kiinnostaa yrittäjiä

Eduskuntavaaleissa Savo-Karjalan vaalipiirissä on yhteensä 165 ehdokasta, joista yrittäjäehdokkaiden osuus on 24 prosenttia. Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut reilulla 44 prosentilla edellisiin vaaleihin verrattuna.

– Suomessa yrittäjäehdokkaiden määrä on 17,6 prosenttia kaikista ehdokkaista. Savo-Karjalan vaalipiirissä ollaan siis 24 prosentin osuudella kirkkaasti Suomen kärjessä, Arto Nykänen iloitsee.

– Vaikuttaminen selvästi kiinnostaa yrittäjiä. Nyt täytyy vain toivoa, että ehdokkaat pitävät yrittäjien asioita esillä. Jos yrittämisen olosuhteet paranevat, syntyy uusia verotuloja ja yhä useampi suomalainen saa työtä, muistuttaa Nykänen.

Vasemmistoliitossa valtakunnan kovin kasvu, Savo-Karjalassa kasvu perussuomalaisissa

Suurimmat yrittäjäpuolueet valtakunnan tasolla ovat kokoomus (66 ehdokasta), perussuomalaiset (62) ja keskusta (61). Savo-Karjalan vaalipiirin alueella perussuomalaisilla on eniten yrittäjiä ehdokkaana – peräti yhdeksän viidestätoista. Keskustalla ja kokoomuksella on vaalipiirissämme yrittäjiä ehdokkaana puolestaan viisi viidestätoista.

Valtakunnan tasolla kasvu on ollut kovaa etenkin vasemmistoliitossa, jonka yrittäjäehdokkaiden lukumäärä on noussut yhdeksästä viiteentoista. Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut myös muun muassa vihreissä ja RKP:ssä. P

erinteisissä isoissa puolueissa yrittäjäehdokkaiden määrä on sen sijaan laskenut. Erityisen suurta lasku on ollut SDP:n yrittäjäehdokkaissa.

Myös uusissa puolueissa on yrittäjäehdokkaita

Myös kokonaan uusissa puolueissa ja liikkeissä on ehdolla yrittäjiä, mikä kertoo Arto Nykäsen ja Jari Kauhasen mukaan siitä, että yrittäjät ovat itsenäisesti ajattelevia ja haluavat muutosta. Puoluekentän uusista tulokkaista yrittäjäehdokkaita ovat keränneet Seitsemän tähden liike (40) ja Sininen tulevaisuus (31). Vuosi sitten perustettu poliittinen liike Liike nyt on kerännyt listoilleen 35 yrittäjäehdokasta.

Kaikkiaan 137 yrittäjäehdokasta on puolueista tai listoilta, joita ei ollut edellisissä vaaleissa. Savo-Karjalan vaalipiirin alueella eniten yrittäjäehdokkaita kokonaan uusista puolueista ja liikkeistä on kerännyt Kansalaispuolue (5), Sininen tulevaisuus (3) ja Suomen kansa ensin (1).

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Arto Nykänen, Savon Yrittäjät, p. 044 3680 501, arto.nykanen@yrittajat.fi
toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo, jari.kauhanen@mtk.fi, p. 040 505 6718

Katso tästä Savon Yrittäjien ja MTK Pohjois-Savon yhteiset vaaliteemat.