24.3.2021 klo 12:34
Uutinen

Savon Yrittäjät: Yritysten on saatava aikaisemmin tietoa mahdollisista sulkutoimista – 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennettävä

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen ravintolasulun jatkamisesta 18.4. ja mediassa olleiden tietojen mukaan esitys tulisi koskemaan myös Pohjois-Savoa. Tällä hetkellä sulun piirissä olevat 15 maakuntaa ovat osanneet varautua sulun jatkumiseen, mutta Pohjois-Savon ravintoloille esitys tulee puskista.

– Viranomaisten tiedot eivät ole viitanneet ravintolasulun laajenemisesta Pohjois-Savoon, kommentoi Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius. Koronatilanne on maakunnassa ollut maltillinen ja suuria tartuntaryppäitä ei ole ilmoitettu.

– Pahinta työnantajayritysten kannalta on kestämättömän lyhyt varautumisaika uusiin lomautuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tässä tapauksessa työnantaja maksaa palkkaa työntekijöille tekemättömästä työstä 10 päivän ajan, mikäli sulku astuu voimaan ensi maanantaina, kritisoi Arbélius.

Savon Yrittäjät vaatii, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viime kevään viiden päivän ilmoitusaikaan.

Lyhennetyn lomautusajan pitää koskea kaikkia toimialoja, sillä tulevien kuukausien aikana on odotettavissa lisää rajoitustoimia mahdollisesti myös uusille toimialoille.

Savon Yrittäjät peräänkuuluttaa hallituksen ja viranomaisten nykyistä selvempää ja aikaisempaa ennakointia tietyn alueen tai toimialan rajoitustoimiin.

– Elinkeinon harjoittamisen rajoitukset iskevät suoraan pk-sektorin jo muutoinkin kärsineeseen talouteen. Yritysten on pystyttävä varautumaan ennakolta paremmin mikä on ollut tähän mennessä erittäin haasteellista jatkuvasti muuttuvien ja toisiaan kumoavien viranomaistiedotteiden perusteella.

– Esimerkiksi ravintolat tilaavat tuoretavarat tavarantoimittajilta hyvissä ajoin tietyn rytmin mukaisesti, huomauttaa Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja ja kaupan alan yrittäjä Hannu Raatikainen.

Menetyksiä tulee ravintoloille turhien elintarviketilausten ja tuotehävikin kautta. Koko kaupan alan haasteena ovat ostoennakot ja niiden mahdolliseen rytmittämiseen varautuminen.

– Hallituksen on paremmin ymmärrettävä esityksiensä vaikutukset yritysten toimintaan, korostaa Raatikainen. Yritykset eivät voi muutaman päivän varoitusajalla organisoida koko toimintaansa uudelleen.

Lisätietoja:
Savon Yrittäjät
Tarja Arbelius, puheenjohtaja, p. 0400 847 980, tarja.arbelius@gmail.com
Hannu Raatikainen, varapuheenjohtaja p. 0400 272 750, hannu.raatikainen@hanx.fi