15.2.2021 klo 15:06
Uutinen

Savon Yrittäjien hallitus: Yrittäjäjärjestön ei pidä olla vain menestyvien puolella – konkurssiapua tarvitaan koronakriisistä selviytymiseen

Vuoden ensimmäiseen kokoukseensa Kuopioon kokoontunut Savon Yrittäjien hallitus kantaa huolta talousvaikeuksiin joutuneista yrityksistä. – Ennakoimme, että myös Pohjois-Savon alueella tulemme näkemään kevään aikana patoutunutta konkurssien lisääntymistä, sanoo Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbelius.

Konkurssilakia muutettiin koronapandemian seurauksena ja yrittäjien tilannetta on pyritty helpottamaan tukijärjestelyillä ja lainsäädäntömuutoksilla. Tammikuun 2021 loppuun mennessä konkurssiuhkaista maksukehotusta ei voinut käyttää konkurssihakemuksen perusteena, ellei yrityksen velka ollut syntynyt ennen koronaepidemian alkamista. Kuluvan vuoden syyskuun loppuun saakka velkoja on annettava velallisyritykselle vähintään 30 päivän maksuaika ennen konkurssihakemuksen tekemistä.

Savon Yrittäjien hallitus pitää huojennusta oikean suuntaisena mutta tilanteeseen nähden riittämättömänä.

– Kyse on nyt korostetusti tapauksista, joissa yritys joutuu konkurssimenettelyyn itsestään johtumattomista syistä, muistuttaa Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja ja tilitoimistoyrittäjä Merja Korkalainen.

Hän vastuullistaa myös verottajaa ja valtiota siitä, ettei toiminnallisia yrityksiä ajettaisi ahdinkoon vähämerkityksellisistä syistä ja pienten saatavien vuoksi.

– Löytyykö valtion puolelta yrittäjätekoa, kysyy Korkalainen.

Savon Yrittäjien hallitus muistuttaa myös välillisistä vaikutuksista. Yhden yrityksen konkurssi vaikuttaa poikkeuksetta laajempaan yhteistyöverkostoon: kuljetuksiin, palveluihin, alihankintaan ja sitä kautta työllisyyden heikentymiseen.

Yksittäisistä parannusehdotuksista Savon Yrittäjien luottamushenkilöjohto painottaa myös perintäkulujen kattoa sekä velkajärjestelyn käsittelyn nopeuttamista.

Tiedottamisessa on tärkeää myös muistuttaa siitä, että konkurssi ei ole rikos ja että konkurssi voi olla myös uuden alku. Konkurssin kokeneen yrittäjän uudella yrityksellä voi olla kuitenkin vaikeuksia päästä rekisteröitymään ennakkoperintärekisteriin ja yrittäjän omat maksuhäiriömerkinnät voivat tarpeettomasti vaikeuttaa yritystoimintaa.

Yrittäjän uusi alku ja uuden yritystoiminnan perustaminen pitää saada helpommaksi, painottaa Arbélius. Oikeusminiseteriössä on parhaillaan valmisteilla useita lakimuutoksia, jotka voimaan saatettaessa helpottavan konkurssin yli pääsyä. Ne kannattaa toteuttaa.

Lisätietoja:

Tarja Arbélius, Savon Yrittäjien puheenjohtaja, p. 0400 847 980, tarja.arbelius@gmail.com

Merja Korkalainen, Savon Yrittäjien varapuheenjohtaja, p. 044 366 6503, merja.korkalainen@etilit.fi