11.6.2020 klo 12:00
Uutinen

Seinäjoki voitti kolmatta kertaa kuntabarometrin – Kaupunginjohtaja: Määrätietoisen työn tulos

Seinäjoen kaupunki Etelä-Pohjanmaalla on tunnettu yrittäjähenkisyydestään. Kaupunki voitti yli 50 000 asukkaan sarjan kolmatta kertaa peräkkäin.

Tuoreimmassa Yrittäjien Kuntabarometrissa yritykset ovat saaneet kertoa yrityksen kotikunnan toiminnasta. Seinäjoki voitti oman kokoluokkansa kolmatta kertaa. Yrittäjyys on kaupungin tärkeysjärjestyksessä korkealla.

– Tämä on kaupungille ihan strateginen valinta ja kärkihanke. Menestys on määrätietoisen työn tulosta, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki sanoo.

Yhteensä kyselyyn vastasi 10 404 vastaajaa. Kyselyn toetutti Iro Research.

Yleisesti yrittäjät toivoisivat, että kunta tekisi päätöksiä yrityslähtöisesti. Toinen kehittämiskohde on hankintojen hoitaminen ja viestiminen.

Seinäjoki on satsannut yrityslähtöisyyteen. Esimerkiksi Seinäjoen Yrittäjät ja kaupunki tekevät tiivistä yhteistyötä.

– Vuoropuhelu toimii todella hyvin. Kaupunki muistaa myös kertoa suunnitelmistaan etukäteen, eikä vasta sitten, kun päätökset on jo tehty. Näin niihin voi yrittää vaikuttaa, Seinäjoen Yrittäjien toiminnanjohtaja Kaisa Metsänranta kertoo.

Esimerkiksi koronakriisissä yrittäjien paikallisyhdistys sekä kaupungin kehitysyhtiö Into Seinäjoki pistivät nopeasti pystyyn Kriisin yli -ryhmän, joka keräsi ja jakoi tietoa yrittäjille.

– Asioihin tartutaan ja viedään rivakasti niitä eteenpäin. Tärkeää on päivittäinen tekeminen ja yhteistyö. Menestys ei synny yksin tai kaksin, vaan ryhmässä, Metsänranta sanoo.

Menestystä monilla mittareilla

Rasinmäen mukaan yritykset ovat kaupungille elinehto, joten niihin satsataan. Kaupunki kehittää infraa ja esimerkiksi kaavoituksen, tonttien myynnin ja vuokraamisen prosesseja on kehitetty jouheviksi. Tavoitteena on houkutella alueelle lisää yrityksiä.

– Meihin otetaan yhteyttä ja me olemme yhteydessä yrityksiin. Teemme yritysvierailuja ja suoramarkkinointia. Kehitysyhtiö Into Seinäjoella on ihan selkeät tulosmittarit tähän. Olemme pärjänneet myös EK:n kyselyissä, jonka perusteella Seinäjokea suositellaan sijoittumispaikaksi yrityksille, Rasinmäki kertoo.

Rasinmäki on ylpeä syystäkin, sillä Kuntabarometrin lisäksi Seinäjoki on noussut muissakin kyselyissä kärkisijoille. VTT Timo Aron 10-kohtiasessa elinvoimamittaristossa Seinäjoki on Helsingin, Vantaan ja Espoon jälkeen neljäntenä. Seinäjoki menestyi erittäin hyvin muun muassa työllisyydessä, väestökehityksessä ja asuntotuotannossa.

Laaja näkemys kehittämiseen

Toki kehitettävääkin löytyy, ja jos kärkisijoilla aikoo pysyä, työtä täytyy tehdä jatkuvasti.

– Hankinnat ovat menneet kunnilla huonompaan suuntaan ja mekin voisimme lisätä siinä ymmärrystä. Digitalisaatio on toinen iso kehityshanke, Rasinmäki sanoo.

Erilaisia kehityspyrkimyksiä tukee hyvä sijainti ja yhteydet esimerkiksi junilla satamiin sekä työvoiman saatavuus ja pysyvyys. Kaupunki satsaa myös ammattikorkeakouluun ja yliopistokeskukseen, joka toimii yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

– Sekin palvelee yritysten osaajatarvetta. Katsomme tätä yritysten kehityskenttää laaja-alaisesti, Rasinmäki sanoo.

Lue myös: Seinäjoella yrittäjät ja kunnan edustajat istuvat yhteiseen pöytään – Kerro, miten teillä toimitaan!

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi