Matti Annala on kehittänyt sovelluksen ikäihmisten palveluiden ja avun koordinointiin
Matti Annala on kehittänyt sovelluksen ikäihmisten palveluiden ja avun koordinointiin
10.11.2021 klo 11:55
Uutinen

SenioriHelppi helpottaa ikäihmisen avuntarpeen koordinointia

SenioriHelppi on uusi, kehitteillä oleva sovellus, joka helpottaa ikäihmisen avun ja palveluiden tarpeen koordinointia. Sipoolainen Selenteri Oy tähtää sovelluksen kanssa markkinoille viimeistään kesällä 2022.

Iäkkään lähiomaisen hoiva ja huolenpito vaativat monenlaisista asioista sopimista. Kuka pääsisi viemään mummon ensi viikolla lääkäriin? Kuka sopisi jalkahoitajan kanssa tulevasta hoitoajasta? Kuka ilmoittaisi kunnalliseen kotihoitoon, että mummo viettää viikonlopun sukulaisten mökillä?

Sipoolaisen Selenteri Oy:n kehitteillä oleva digitaalinen palvelu SenioriHelppi syntyi yrittäjä Matti Annalan mukaan aidosta käytännön tarpeesta.

– Huomasimme sisareni kanssa, että iäkkäiden vanhempien asioista huolehtiminen alkoi olla aikamoista sähläämistä. Viestit sinkoilivat jatkuvasti sähköpostin, tekstiviestien ja WhatsAppin välityksellä, Annala kertoo.

Omaiset, yritykset ja kunnallinen kotihoito mukaan

SenioriHelppi-sovelluksessa keskiössä on ikäihmisen elämä. Iäkkään omaiset ja läheiset voivat muodostaa palvelussa verkoston, jonka välillä tieto ikääntyneen arjen hoidettavista asioista kulkee nopeasti ja saumattomasti. Tekstiviestejä ja kalenterisulkeisia ei enää tarvita, sillä sovelluksessa kaikki verkoston jäsenet pysyvät kartalla seniorin tulevien viikkojen tärkeistä tapahtumista.

– SenioriHelpin kalenterista läheiset näkevät seniorin tulevat mutta myös menneet arjen tapahtumat. Se voi auttaa arvioimaan omaisen muuttunutta palveluntarvetta, Annala sanoo.

Annala kertoo, että SenioriHelppiä voivat hyödyntää myös ikääntyneille sopivia palveluja tarjoavat yrittäjät. Tarkoitus on, että ikääntyneen omaiset voivat sovelluksen avulla etsiä ja varata seniorilleen arjessa tarvittavia palveluita, kuten esimerkiksi kotisiivouksen, hierojan tai kampaajan.

– Seuraava iso askeleemme on ratkaista, miten kunnalliset kotihoidon palvelut saadaan SenioriHelppiin mukaan, Annala kertoo.

Tieto liikkuu ikäihmisen verkostossa

SenioriHelppiä kehittävä Selenteri Oy on kaksi vuotta sitten perustettu yritys, jonka toiminnassa ovat mukana Matti Annala ja perheen kaksi tytärtä. Selenterin hallitukseen kuuluu lisäksi perheen ulkopuolelta kokenut yrittäjä, jolla on osaamista digitaalisten palveluiden rakentamisesta ja kaupallistamisesta.

SenioriHelppi-sovelluksen teknisessä toteutuksessa Selenteri on hyödyntänyt tamperelaisen ohjelmistotalo Vincit Oy:n osaamista. Sovellus on tällä hetkellä pilotointivaiheessa. Siitä on kerätty ikääntyneiden omaisten ja hoiva-alan yrittäjien käyttökokemuksia kevään ja kesän aikana.

Täysimääräisen hyödyn SenioriHelpin toiminnasta voi Annalan mukaan saada, kun sitä käyttävä ikäihmisen verkosto on mahdollisimman laaja eli mukana ovat ikäihmisen omaiset ja läheiset, paikalliset yritykset ja palveluntarjoajat sekä kunnallinen kotihoito. Parhaimmillaan tieto ikääntyneen hoivan ja avun tarpeesta liikkuu saumattomasti koko verkoston välillä.

– SenioriHelpin avulla esimerkiksi iäkkään luona vieraileva jalkahoitaja voisi välittää nopeasti ja tehokkaasti sekä omaisille että kotihoitoon tiedon, ettei ikääntynyt ole syönyt aterioitaan tai ottanut lääkkeitään, Annala havainnollistaa.  

Potentiaalia myös kansainvälisillä markkinoilla

SenioriHelppi on tarkoitus saada käyttövalmiiksi ja lanseerattua viimeistään kesällä 2022. Sovelluksen käyttäjiksi tavoitellaan ikääntyneiden omaisia, yrityksiä ja kuntia ympäri Suomea. Palvelun käyttöönotto etenee alueellisesti.

Matti Annalan mukaan SenioriHelpin laajentaminen valtakunnalliseksi palveluksi ei vaadi merkittäviä investointeja. Sovelluskehityksen konseptointivaiheeseen Selenteri Oy on saanut Business Finlandin innovaatiosetelin sekä SILMU ry:n myöntämää Leader-tukea.

– Saamamme tuki on ollut oleellinen apu palvelun kehittämisessä. Ensimmäisen pilottiversion kehittämiselle tuen merkitys oli ratkaiseva.

Selenteri Oy:n tulevien vuosien tavoitteissa siintää kansainvälistyminen. Annala näkee SenioriHelppi-sovelluksella runsaasti potentiaalia esimerkiksi muiden Pohjoismaiden, Viron ja Japanin markkinoilla.

– Väestön ikärakenteen vanheneminen kasvattaa palvelukoordinaation tarvetta meillä ja monissa muissa maissa, Annala sanoo.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Selenteri Oy