Viime vuonna tehdyn kaupan seurauksena Koti Puhtaaksi on nyt Freska Groupin tytäryhtiö. Kuva: Meeri Utti
8.11.2023 klo 14:23
Uutinen

Siivousfirmansa myynyt Saana Tyni maksoi hyvillä mielin veroja yli kaksi miljoonaa – ”Kuljen edelleen kirppiskamppeissa”

Miljonääriksi Koti Puhtaaksi -siivousyrityksen myynnillä tullut Saana Tyni sanoo, että yli kahden miljoonan euron verojen maksaminen tuntui oikealta ja hyvältä. Hän vetää nyt hetken henkeä työelämästä ja tekee sijoitussuunnitelmaa.

Koti Puhtaaksi Oy:n perustajan Saana Tynin, 35, verotettava tulo oli viime vuonna 6,5 miljoonaa euroa, josta pääomatuloja oli 6,4 miljoonaa ja ansiotuloja 52 870 euroa. Veroja hän maksoi 2,2 miljoonaa euroa.

Hän kertoo, että naputteli veronsa maksuun manuaalisesti.

–  Se tuntui älyttömän hyvältä ja oikealta. Itse naputtelin tämän summan pankkitililtäni verottajan tilille, sitä ei automaattisesti pidätetty. Toivon, että tällä rahalla pystyttäisiin rahoittamaan toimeentuloa niille, jotka eivät itse sitä pysty tuottamaan kuten pitkäaikaissairaille, Tyni sanoo.

Tyni on kotoisin Taivalkoskelta Pohjois-Pohjanmaalta 15-lapsisesta perheestä ja vaatimattomista oloista. Tynin perustama siivousalan perheyritys Koti Puhtaaksi Oy myytiin Freska Group Oy:lle vuonna 2022. Koti Puhtaaksi Oy:n liikevaihto vuonna 2022 oli 12,2 miljoonaa euroa. Yrityskaupan hintaa ei ole julkistettu.

–  Olen itse rypenyt elämässäni pitkään rajussa köyhyydessä. Pikkuveljeni on myös kehitysvammainen. Toivon, että leikkauksilla ei yhteiskunnassa kurjistettaisi sellaisten ihmisten elämää, jotka eivät itse voi vaikuttaa asioihin. Ne, jotka eivät halua, ovat taas eri kategoriaa.

Rikastuminen on tuntunut Tynistä edelleen ristiriitaiselta.

–  Kaupasta on jo yli vuosi, joten uuteen tilanteeseen on ehtinyt jo hiukan sopeutua. Päällepäin minusta se ei näy. En ole hankkinut uutta autoa ja kuljen edelleen kirppiskamppeissa.

Suunnitelmissa sijoittamista ja hallitustyötä

Tyni jäi tauolle työelämästä viime viikolla. Hän suunnittelee aktivoituvansa jälleen vuodenvaihteessa. Erilaisia tarjouksia on tullut jo paljon.  

Viime vuonna tehdyn yrityskaupan jälkeen hän työskenteli ostajayritys Freska Oy:n johtoryhmässä vuoden, ja pesti päättyi viime viikolla.

Hän kertoo, että on tehnyt sijoitussuunnitelman ja osin sitä myös jo toteuttanut. Suunnitelmissa jatkossa on muun muassa maksimissaan kolmeen tai neljään Tynin arvojen mukaiseen yritykseen sijoittaminen sekä yritysten hallituksissa työskenteleminen. Tyni on myös laittanut rahaa nuorten mielenterveystyöhön.

– Suunnitelmissani on ottaa muutama mielenkiintoinen yritys, joihin voin lähteä hallitukseen ja sijoittajaksi. Haluan pitää sijoitusten määrän maksimissaan 3-4 yrityksessä. Voi olla, että naisia tarvitaan myös hallituksiin ja olen ajatellut, että jos aukeaisi kiva ja kiinnostava isommankin yrityksen hallituspaikka arvoihini sopivassa yrityksessä, voisin olla kiinnostunut ensi vuoden puolella.

Tyni arvostaa rehellistä ja tavallista liiketoimintaa, josta maksetaan verot Suomeen.

– Olen kiinnostunut kasvavista, dynaamisista ja eteenpäin menevistä yrityksistä.

Lisää arvostusta yrittäjyydelle

Tyni ihmettelee lukemaansa kyselytulosta, jonka mukaan lottoaminen on yrittäjyyttä hyväksytympi tapa rikastumiseen suomalaisten mielestä.

–  Eikös yrittäjyys ole kaikista tärkeintä, koska sitä kautta saamme verotuloja ja hyvää kiertoon? Nyt kun puhumme leikkauksista, niistä puhutaan siksi, että ei ole mistä jakaa. Eikö tältä pohjalta olisi hyvä arvostaa ja kannustaa yrittäjiä ja hyväksyä yrittäjyys, Tyni sanoo.

Kun Koti Puhtaaksi Oy alkoi menestyä, yritys haluttiin ostaa monta kertaa. Vuonna 2018 yhtiö itseasiassa jo myytiinkin, mutta Tyni tuli silloin katumapäälle.

Viime vuonna tehdyn kaupan seurauksena Koti Puhtaaksi on nyt Freska Groupin tytäryhtiö.

Näin Yrittäjien pääekonomisti kommentoi verotietojen julkaisua

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Eeva Pesonen