Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Elsa-ravintola sijaitsee Hannukaisessa 11 kilometrin päässä Äkäslompolosta. Kuva: Sirly Ylläsjärvi
7.12.2023 klo 19:20
Uutinen

Sirly Ylläsjärvi avasi uuden ravintolan Lapissa – Piilopirtissä vain yksi huone ja pöytä

Samassa rakennuksessa sijainneessa edellisessä ravintolassa ovat syöneet illallista niin kuninkaalliset kuin Suomen entiset presidentitkin.

Keittiömestari ja yrittäjä Sirly Ylläsjärvi on avannut Elsa-ravintolan keskellä lappilaista metsää sijaitsevaan piilopirttiin, jossa on vain yksi huone sekä 16 hengen pöytä. Ravintola sijaitsee Hannukaisessa 20 kilometrin päässä Äkäslompolosta.

– Sen verran syrjässä se on, että moni paikallinenkin on ihmetellyt, kuinka he eivät ole tienneet siitä, Ylläsjärvi kertoo.

Samassa rakennuksessa aiemmin sijainneessa Kivinavetta-tilausravintolassa on aterioinut niin kuninkaallisia kuin Suomen entisiä presidenttejäkin.

Siis keitä tarkemmin?

– Sitä en kerro vaan jääköön se asiakkaiden mielikuvituksen varaan. Mutta samoilla haarukoilla ja veitsillä kuuluisuudet ovat syöneet kuin nykypäivän asiakkaat, Ylläsjärvi naurahtaa.

Kivinavetta-tilausravintola perustettiin 2002. Sitä pyöritti ravintoloitsija Matti Hirvasoja, joka on myös rakentanut kiinteistön. Seinät on valmistettu graniitista ja kelosta. Nimensä ravintola sai siitä, että rakennus toimi aiemmin Keski-Suomessa kivinavettana.

– Matti Hirvasoja siirsi aikoinaan kilometrin pituisen pätkän graniittia Keski-Suomesta Hannukaisiin, Ylläsjärvi kertoo.

Yrittäjä Sirly Ylläsjärven mukaan Elsa-ravintola on sen verran syrjässä, että moni paikallinenkin on ihmetellyt, kuinka he eivät ole tienneet siitä. Kuva: Sirly Ylläsjärvi
 

Nyt Ylläsjärvi on vuokrannut rakennuksen Hirvasojalta ja kehittänyt oman konseptin Elsa-ravintolaansa. Konseptin ytimessä on kotimaisiin raaka-aineisiin perustuva menu, joka vaihtelee satokauden mukaan.

– Tänään esimerkiksi tarjolla on siikaa, joka on kalastettu syksyllä Muoniossa 50 kilometrin päässä.

Ruokabrändiin kuuluu keskeisenä osana myös itse tehty jäätelö. Ylläsjärvi on hankkinut jäätelökoneen, jonka avulla hän valmistaa joka ilta asiakkaille jälkiruoaksi jäätelöä lapinlehmän maidosta.

Ylläsjärvi tavoittelee Elsa-ravintolalle Michelin-tähteä.

Intiimi tunnelma

Menu ei ole edullisimmasta päästä. Ylläsjärvi myöntää, että reippaasti yli sata euroa per henki maksava illallinen voi karkottaa joitakuita potentiaalisia asiakkaita.

Ylläsjärvi arvioi, että Elsan valttina on menun lisäksi intiimi tunnelma kauniissa miljöössä piilopirtissä kaukana melskeestä.

– Nykyihmistä kiehtoo yksityisyys. Kiireet unohtuvat, kun pitää ajaa hieman kauemmaksi ravintolaan. Asiakkaasta voi tosin tuntua hämmentävältä se, ettei hän tiedä, kenen viereen hän päätyy istumaan, jos yhtä aikaa saman pöydän ääressä on useampi seurue.

Tämä haaste poistuu, jos varaa koko salin omalle seurueelleen.

Elsaa pyöritetään pienellä porukalla. Sirly Ylläsjärvi työskentelee keittiön puolella, ja ensi viikolla ravintolasalin puolella tarjoilijana aloittaa viiniasiantuntija. Kiireisimpinä iltoina paikalle buukataan tiskiapua.  

Ylläsjärvi uskoo ravintolan konseptiin.

– Asiakkaat ovat olleet vaikuttuneita, ja Elsa on saanut hyviä arvosteluja dinnerbooking-sivustolla.

Mikäli Elsa-ravintolan ainoaa pöytää ei buukkaa kokonaan omalle seurueelleen, asiakas voi päätyä istumaan illallisella jonkun tuntemattoman viereen. Kuva: Sirly Ylläsjärvi

Ulkomaillakin herännyt kiinnostus

Ravintola on herättänyt jo kiinnostusta ulkomaillakin. Apuna markkinoinnissa Ylläsjärvellä on Kanadassa asuva suomalainen manageri, joka vie sanaa eteenpäin.

– Buukkauksia on tullut jo vuodenvaihteeseen ja ensi keväällekin.

Elsan kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee myös Cafe Ulda, jonka tilat Sirly Ylläsjärvi vuokrasi niin ikään Matti Hirvasojalta. Kahvilaan mahtuu kerralla 80 ihmistä, ja koristeina siellä on Lapin mytologiasta tuttuja hahmoja, kuten monta metriä korkeita maahispatsaita.

Ylläsjärvi on ollut vuodesta 2015 lähtien yrittäjänä hotelli- ja ravintola-alan yrityksessä Aurora Estatessa, jonka hän perusti yhdessä Heidi Seikkulan kanssa. Ylläsjärvi kertoo, että Aurora Estate lakkautetaan vuonna 2025.

Matti Hirvasoja on Sirly Ylläsjärven oppi-isä, jonka ravintolaan hän meni töihin vuonna 2011.

– Opin Matilta ranskalaisen keittiön perusteet.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen