Sisustusta ja sapattivapaata

Pirkko Burman siirtyi 32 vuoden herkkubisneksestä sapattivapaalle. Samalla Taitokorttelissa toimii sisustusliike Sarustiikka, jossa hän antaa vastuuta myös työntekijöilleen.

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari

Sisustusliike Sarustiikalla on jo pitkät juuret Joensuussa, ja viimeiset viisi vuotta se on ollut Pirkko Burmanin luotsaama. Burman kertoo, että liike tuli hänelle ystävyyssuhteen kautta.

– Minulla ei ollut minkäänlaista tarkoitusta ostaa sisustusliikettä, mutta miljöö oli ihana ja tosi kaunis. Ihastuin paikkaan, hän muistelee.

Aluksi Burman teki liikkeelle kaksivuotisen suunnitelman, jossa toimenpiteinä hän päätti muun muassa perustaa verkkokaupan. Nykyisin verkkokauppamyynnin osuus tulosta onkin noin 40 prosenttia vuodenajasta riippuen. Joulu- ja heinäkuu ovat kivijalkaliikkeen selkeät sesonkikuukaudet.

Verkkokauppaa kehitetään edelleen aktiivisesti, ja Burman kokeekin että kehitystyössä vain taivas on rajana.

– Verkkokaupalla on asiakkaita ympäri Suomea. Reilusti eniten paketteja lähtee Uudenmaan alueelle.

Burman on huomannut myös, että ne, jotka käyttävät Sarustiikan verkkokauppaa, ottavat selkeästi kivijalkaliikkeen Joensuun Taitokorttelissa yhdeksi matkakohteekseen Pohjois-Karjalaan saapuessaan.

Luota tekijöihin

Alusta asti Pirkko Burmanille oli selvää, ettei hän lähde pyörittämään Sarustiikkaa yksin, vaan ajatuksena oli työllistää pari työntekijää. Liikkeeseen tulivat töihin Milla Solehmainen ja Inka Keronen, joita Burman kehuu reippaasti.

– Meillä on ihana henkilökunta. Kaikilla on sama ajatus siitä, mitä ostetaan, tehdään ja laitetaan esille.

Burman toivoo, että yrittäjät pitäisivät aina henkilökunnastaan hyvää huolta ja kehottaa ottamaan työntekijät mukaan tekemään asioita yhdessä.

– Se on kantava voima, joka vie tosi pitkälle. Yksin ei pärjätä pitkälle, vaan työntekijälle on hyvä antaa vastuuta, Burman sanoo ja lisää, että hän uskoo tunneälyllä ja sydämellä johtamiseen.

– Toki liikeidea-asioista tulee pitää kiinni ja keskustella. Äärettömän tärkeää on myös työntekijöiden itseohjautuvuus.

Ei työmäärä, vaan pitämättömät lomat

Pirkko Burman ryhtyi yrittäjäksi 21-vuotiaana ja perusti tuolloin Siilaisen terveysasemalle kanttiinin, Houkutuksen. 32 vuoden aikana Burman ehti rakentaa Houkutuksesta tunnetun kahvila-konditoria -brändin sekä Joensuuhun että Kuopioon, ja yrityksiä tuli muitakin, kuten Hyve&Pahe ja Vesikioski. Parhaillaan yritykset työllistivät 70 henkilöä.

Nyt Sarustiikkaa lukuun ottamatta Burman on myynyt yritykset, ja viettää sapattivuotta.

– Olen tarkoituksella pyhittänyt tämän vuoden kaikelle, mihin ei ole ollut aiemmin aikaa.

Yrittäjyysvuosina Burman oppi, että yhtä tärkeää kuin on työnteko, on myös armollisuus ja vapaa-aika.

– Yrittäjän ei ole pakko olla tekemässä kaikkea itse. Kun löytyy oikeanlaiset ihmiset, silloin asiat sujuvat ja uskaltaa antaa vastuuta.

Burman kehottaa yrittäjiä järjestämään vapaa-aikaa ja lomaa itselleen.

– Se on hyvin tärkeää. Työmäärä ei välttämättä ole ongelma, mutta ongelma tulee, jos ei pääse nollaamaan tilannetta. Kyllä yrittäjällekin kuuluu kesäloma ja pitkät viikonloput.

Sapattivuodenkin aikana Burman tiedostaa vahvasti, että yrittäjyys on hänen oma juttunsa.

– Vielä minä jostain yrityksestä haaveilen, en vain vielä tiedä mistä, hän nauraa.