26.2.2020 klo 08:32
Uutinen

Sitovat raja-arvot syöpävaarallisille aineille – Työnantajan tulee estää altistuminen tai vähentää se minimiin

Syöpävaaralliset aineet, seokset ja työmenetelmät ovat edelleen merkittävä riski työntekijöiden terveydelle. Vuoden 2020 alussa tuli asetuksella voimaan sitovat raja-arvot 25 syöpävaaralliselle tekijälle.

Sitovien raja-arvojen myötä työnantajan tulee huolehtia entistä tarkemmin, ettei työntekijä altistu syöpävaaralle, Aluehallintovirasto tiedottaa.

Syöpävaarallisia tekijöitä on paljon ja niitä esiintyy hyvin monenlaisissa työtehtävissä. Suomen työelämässä yleisiä syöpävaarallisia tekijöitä ovat muun muassa kovapuupöly, kvartsipöly, dieselmoottorien pakokaasut ja hitsaushuurujen tietyt kromiyhdisteet.

Työsuojeluviranomainen valvoo syöpävaaran torjuntaa työpaikoilla. Työnantajan on tiedettävä, miten paljon työntekijät altistuvat syöpävaarallisille tekijöille. Altistuminen on estettävä kokonaan tai vähennettävä minimiin.

Syöpävaaran torjunta eri aloilla

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan puupölylle voi altistua puun työstössä ja siivouksessa. Rakennusalalla syöpävaaralle altistumista tapahtuu erityisesti betonin hionta- ja purkutöissä sekä tiloissa, joissa dieselkäyttöisten työkoneiden pakokaasun poistosta ei ole huolehdittu asianmukaisella tavalla. Rakennuspölyissä vaaran muodostaa erityisesti kvartsi.

Metalliteollisuudessa on huomioitava erityisesti hitsaushuurut. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan keuhkosyöpätapauksia esiintyy Suomessa eniten hitsaus- ja polttoleikkaustyössä.

Lisätietoa aiheesta Työsuojeluhallinnon sivuilla.

toimitus (at) yrittajat.fi