Sitran Riku Sinervo kertoi esimerkkejä kiertotaloutta eri tavoin toteuttavista yrityksistä.
15.6.2022 klo 14:16
Uutinen

Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista kerää inspiroivimmat esimerkit Suomesta yksiin kansiin

– Kiertotalous liiketoimintana on noussut viime vuosina yksittäisten edelläkävijäyritysten kokeiluista laajemman yritysjoukon kiinnostuskohteeksi, Sitran asiantuntija Riku Sinervo sanoo.

Millaisia mielenkiintoisia kiertotalousyrityksiä Suomesta löytyy ja miten ne ovat hyödyntäneet erilaisia kiertotalouden liiketalousmalleja? Sitra kerää jatkuvasti inspiroivia esimerkkejä, joilla se haluaa haastaa suomalaiset yritykset kehittämään omia kiertotalousratkaisujaan.

Katso Sitran kiertotalouden asiantuntija Riku Sinervon kompakti esitys viidestä yritysesimerkistä Uudenmaan Yrittäjien kiertotalouswebinaarista. Pääset tallenteeseen tästä. Rikun puheenvuoro alkaa kohdasta 21.00.

Elinkaaren pidentäminen

Vaatelaastari. Kolmen äidin keksimä korjaustuote, jota ei tarvitse ommella tai silittää. Sen avulla voi pidentää vaatteiden käyttöikää helposti. Kun korjaaminen on helppoa, se auttaa myös muokkaamaan ihmisten mielikuvia korjatuista vaatteista. Asiakas saa samalla taloudellista säästöä.

Tuore toimija on aloittanut myös yritysyhteistyön, jossa se tarjoaa mahdollisuutta yritysten brändäämille vaatelaastareille ja niiden liittämistä tuotteiden yhteyteen.

Tuote palveluna -liiketoimintamalli

Tamturbo valmistaa paineilmakompressoreita ja myy niiden tuottamaa paineilmaa teollisuudelle kuukausimaksua vastaan. Yritys on kehittänyt energiatehokkaaan, öljyttömän, laadukkaan ja kestävän kompressorin.

Tuote palveluna -mallissa arvoa luodaan tuotteen koko elinkaaren ajan, eikä vain myyntivaiheessa. Yritys maksaa ainoastaan paineilmasta. Kassavirta on tasaisempaa ja säännöllinen yhteistyö tuo lisäkauppamahdollisuuksia. Liiketoimintamalli kannustaa palveluntuottajaa kehittämään mahdollisimman kestäviä ja laadukkaita tuotteita.

Jakamisalustat

Fiksuruoka ostaa hävikkiruokaa valmistajilta ja myy sitä verkkokaupan kautta kuluttajille edullisesti. Liiketoiminnan ytimessä on hävikkiruuan vähentäminen mahdollisimman helposti.

Verkkoalustojen kautta alustayritys voi tarttua isoihinkin materiaalivirtoihin ja yhdistää resurssien kysyntää ja tarjontaa.  Toisaalta muut yritykset voivat hyödyntää jakamisalustoja omien tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa, hävikkimateriaalien ja -tuotteiden käsittelyssä sekä raaka-aineiden hankinnassa. Alustataloudessa nopeakin kasvu on mahdollista, jos löytää oikeat tarpeet ja käyttäjät.

Kiertävät raaka-aineet

Ecola jalostaa energiantuotannossa syntyvästä tuhkasta lannoitteita ja maanrakennusaineita. Se myös vastaanottaa erilaisia tuotannon sivuvirtoja.

Yritysten sivuvirrat voivat olla arvokkaita raaka-aineita ja monia sivuvirtoja voidaan jo hyödyntää. Kannattaa aloittaa läheltä ja tarkastella oman yrityksen sivuvirtoja. Sieltä voi löytää uusia raaka-aineita myytäväksi tai omaan käyttöön.

Resurssien talteenotto

Durat valmistaa jätemuovista täysin kierrätettäviä tuotteita, kuten allastasoja ja ammeita. Yritys ostaa takaisinostopalvelun avulla nimensä mukaisesti tuotteita takaisin itselleen kierrätettäväksi – raaka-aineeksi tai myytäväksi edelleen. Samalla asiakkailla on käytettävissään helppo kanava myydä käytetyt tuotteet eteenpäin.

Poimi omat ideasi Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -yrityslistalta