19.3.2022 klo 12:43
Uutinen

SKVL:n asuntomarkkinaennuste: Ostajat aktiivisia, mutta myytävää on valtakunnallisesti edelleen niukasti

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n ensimmäistä vuosineljännestä koskevan asuntomarkkinaennusteen mukaan ostajia piisaa, mutta hyvät myytävät asunnot ovat kortilla.

Kuluvaan vuoteen lähdettiin oikeastaan varsin vauhdikkaissa merkeissä, sillä edeltävä vuosi oli ennätyksellinen, ja alkaneen vuoden odotetaan oikeastaan jatkuvan siitä, mihin päästiin.

– Alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Hänen mukaansa korona ei yksin riitä selittämään markkinoiden kovaa menoa. Ei vaikka moni onkin tulkinnut markkinoiden kiihtyneen erityisesti epidemian seurauksena.

– Tämä ei itse asiassa ole tilastoissa nähtävissä niin selvästi, sillä markkinat aloittivat vahvan elpymisen jo pari vuotta aiemmin, korostaa SKVL:n Mannerberg. Hänen mukaansa koronaepidemian vaikutus markkinoihin on pikemminkin varsin lievä, sillä ostajien maksukyky on hyvä ja rahoitusmarkkinat ovat pysyneet motivoivina.

– Kyse on ennemminkin pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia.

Pirkanmaalla kysyntä jatkuu kovana

Valtakunnallisesti eniten kysyntää on tällä hetkellä perheasunnoista niin kerros-, omakoti- ja rivitaloissakin, ja myös omakotitontit ja uudemmat omakotitalot kiinnostavat. Asuntokaupan suhteen suurimmat odotukset ovat vähemmän yllättäen kasvukeskuksissa, mutta toisaalta alueelliset erot paikkakuntien välillä ovat suurehkoja, eritoten oikeanlaisen tarjonnan puutteesta johtuen.

Järjestön lähettämän tiedotteen alueellinen katsaus ei Pirkanmaan osalta yllätä. Siinä todetaan, että Tampereen keskustassa kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu kovana, samoin kuin uudempien rivi- ja omakotitalojen. Tarjontapula näkyy selvästi Tampereella myös myyntiluvuissa. Myös muun Pirkanmaan osalta myytävien asuntojen määrässä on selvää pulaa. Vahvan kysynnän paikkakunniksi mainitaan etenkin Ylöjärvi, Kangasala sekä Lempäälä. Kysyntää riittää eritoten isommista ja uudemmista asunnoista, varsinkin pientaloista. Sen sijaan vanhempien talojen kysyntä on selvästi alhaisempi.

Muna vai kana?

Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla ollaankin monella alueella jo tilanteessa, jossa myytävästä alkaa olla pulaa. Jussi Mannerbergin mukaan asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta toisaalta myyjien varovaisuus näkyy sekin jo myyntiluvuissa.

– Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa myös heille itselle, Mannerberg tiivistää.

– Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan. Asuntomarkkinat ovat muna–kana-tilanteessa, hän vertaa.

Mökkikaupassa odotetaan hyvää vuotta

Kiiinteistövälittäjien katsauksessa vapaa-ajan asuntojen kysynnän kerrotaan rauhoittuneen jonkin verran viime vuoden jälkipuoliskolla, mutta toisaalta ennusteessa uskotaan myös siihen, että kysyntä jatkuu hyvällä tasolla tänäkin vuonna. Myöskin mökkimarkkinoilla tarjontaa lisää jo entuudestaan mainittu suurten ikäluokkien liikehdintä. Iän myötä kun moni on luopumassa pitkäaikaisista loma-asunnoista. Mökkikaupan osalta myyntikausi alkaa kuitenkin hyvin todennäköisesti tänäkin vuonna vasta talvikauden jälkeen.

– Lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea talvikausi on perinteisesti mökkikaupassa hiljaista, huomauttaa Mannerberg.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.3.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala