27.9.2018 klo 17:57
Uutinen

Skypen perustaja kiittää menestyksestään onnea: ”Tein asioita oikeaan aikaan”

Niklas Zennström on onnistunut lähes kaikessa, mihin on ryhtynyt. Epäonnistuminenkin kannatti, sillä sen ansiosta syntyi Skype.

– Onnella on ollut merkitystä.

Näin Skypen perustajana tunnettu Niklas Zennström vastasi kysymykseen, miten hän on onnistunut niin monessa asiassa elämässään.

Edellisen kerran Zennström onnistui toden teolla viime vuonna, kun hänen nykyinen yrityksensä Atomico keräsi sijoittajilta yli 700 miljoonaa dollaria. Rahat menevät lupaaville startupeille, joista odotetaan Skypen kaltaisia maailmanlaajuisia menestystarinoita.

Zennströmin ensimmäinen yritys Kazaa perustettiin vuonna 2000, juuri internet-kuplan puhkeamisen jälkeen.

– Moni yritys oli kaatunut ja sijoittajat menettäneet rahansa. Kyse oli eräänlaisesta uudelleenrakentamisesta.

Kazaa oli taloudellisessa mielessä epäonnistuminen, mutta yrityksellä oli merkittävä rooli Zennströmin tulevaisuudelle.

– Ilman Kazaata en olisi pystynyt perustamaan Skypeä. Tämän takia ihmisten ei pitäisi pelätä epäonnistumisia. Ne auttavat seuraavalla kerralla. Kaikkien pitäisi pitää tämä mielessä. Yleensähän ihmisiä opetetaan olemaan tekemättä virheitä.

”Olisin voinut jäädä nauttimaan elämästä”

Zennströmin isä oli taiteilija, äiti opettaja. Niklas halusi aina yrittäjäksi.

– Olen aina miettinyt asioita hieman eri näkökulmasta, miten löydän ratkaisun johonkin ongelmaan. Ennen internet-aikaa ongelmana oli, etten oikein edes tiennyt mikä yrittäjä on. Silloin ajateltiin yleisesti, että saadakseen menestyvän uran pitää työskennellä isossa yhtiössä kuten Nokiassa tai Ericssonissa. Tai olla pankkialalla.

Omien siipien kokeilu kannatti. Syntyi Skype, jonka myynti teki Zennströmistä upporikkaan. Skypen myynti oli oman aikansa suurin yrityskauppa internet-alalla.

– Olisin voinut jäädä aloilleni nauttimaan elämästä. Onnen lisäksi merkitystä oli sillä, että tein asioita oikeaan aikaan. Halusin todistaa muille, että pystyn siihen, oli asia sitten mikä tahansa.

Skypen menestyksellä on ollut Zennströmin mukaan paljon merkitystä yrittäjille.

– Kaikki tekemämme virheet on dokumentoitu ja niistä on opittu. Sen ansiosta yritykset tekevät nyt paljon vähemmän virheitä, koska ne ovat oppineet kokemuksistamme.

Kuva: Nordic Business Forum

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi