9.11.2020 klo 16:08
Uutinen

Sote-esityksen vaikutusarviot yrityksiin puutteellisia – Yrittäjät: Linjauksen myötä vaikutukset myös pk-yrityksiin selvitettävä

Soten järjestämislain vaikutusarvio sai pyyhkeitä arviointineuvostolta. Neuvoston mukaan vaikutukset yrityksiin ja muun muassa julkisen talouden kokonaisuuteen kaipaisivat lisäpohdintaa.

– Odotamme, että hallitus tarkastelee lakiesitystä nyt uudelleen ja huomioi yli 18 000 yrityksen ja 80 000 sote-alan ammattilaisen työn, kirittää Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Yrittäjät toi jo aiemmin lausunnossaan esiin, että yritysvaikutusten arviointi on toteutettu erittäin puutteellisesti.

– Yritysten paitsiota kuvaa se, että yritysvaikutusten arviointi on toteutettu erittäin puutteellisesti. Suorastaan hämmästyttävää on se, että yritysvaikutuksia on arvioitu vain nykyisten kokonaisulkoistusten mitätöinnin osalta niihin yrityksiin, jotka näitä kokonaisulkoistuksia nyt hoitavat.

Yrittäjien mukaan uhkana on, että yritysten tuottama hyvinvoinnin palveluverkosto kunnissa saattaa jäädä hyödyntämättä, koska vastuu sote-palveluista siirtyy maakunnille.

Arviointineuvosto: Ostopalvelujen ja alihankintojen rajoitusten aiheuttamia yritysvaikutuksia tulee arvioida

Yrittäjät kiittää arviointineuvostoa, että se on kiinnittänyt huomiota tähän keskeiseen epäkohtaan.

Arviointineuvoston mukaan yritysnäkökulman kuvaus on jäänyt puutteelliseksi.

– Kokonaisulkoistusten mitätöinnistä ja irtisanomisista palveluntuottajille aiheutuvien liiketoimintavaikutusten suuruusluokka tulisi arvioida, arviointineuvosto linjaa.

Anssi Kujala korostaa, että arviointineuvosto on nostanut esiin tärkeitä näkökulmia, jotka toivottavasti otetaan nyt jatkovalmistelussa huomioon.

– Yksityisten ostopalvelujen ja alihankintojen rajoitusten aiheuttamia yritysvaikutuksia tulisi arvioida suuntaa antavasti mukaan lukien pienet ja keskisuuret palveluntuottajat, Kujala jatkaa.

Tämä todetaan myös arviointineuvoston tänään julkistetussa tiedotteessa: Esityksessä tulisi myös arvioida suuntaa antavasti yksityisten ostopalvelujen ja alihankintojen rajoitusten aiheuttamia vaikutuksia yrityksille.

Kujala korostaa, että hallituksen lopullisessa esityksessä tulee arvioida vaikutukset 18 000 alan yritykselle ja niiden henkilökunnalle sekä terveyden edistämisen osalta laajasti myös sotehy-palveluketjussa olevien yritysten toimivuus kuntatasolla.

Arviointineuvoston mukaan esityksessä tulisi kuvata vaikutuksia myös julkisen talouden kestävyyteen. Arviointineuvosto arvioi samassa myös pelastustoimen järjestämislait.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi