21.8.2017 klo 15:47
Uutinen

Soten uusi asento maakuntahallituksen käsittelyssä

Hämeen maakuntahallitus kokoontui maanantaina ylimääräiseen ja samalla vanhan hallituksen viimeiseen kokoukseen.

Ylimääräisessä kokouksessaan se käsitteli muun muassa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Kanta-Hämeessä ja asetti Kanta-Hämeen väliaikaisen valmistelutoimielimen. Uusi maakuntahallitus kokoontuu ensimmäisen kerran syyskuussa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov koosti puheenvuorossaan taakse jäänyttä maakuntahallituskautta, joka on keskittynyt sosiaali-ja terveyspalvelujen edunvalvontaan.

– Onnistuimme turvaamaan alueen erikoissairaanhoidon aseman kohtuullisen hyvin. Sote-soppa valinnanvapauksineen läikkyi yli perustuslain raamin ja nyt valmistelussa otetaan aikalisää ja uutta asentoa. Korjaukset, joita joudutaan tekemään, ovat linjassa liiton toiveiden kanssa, Filatov lausui.

Filatovin mukaan maakuntaliiton tehtävänä on luoda palvelurakenne, joka on ihmisten näkökulmasta tasapuolinen. Usein tarvittavat palvelut on saatava läheltä. Samalla palveluverkon on oltava taloudellisesti kestävä ja tehokas.

Kanta-Hämeen väliaikainen valmistelutoimielin nimettiin

Maakuntahallitus päätti asettaa väliaikaisen valmistelutoimielimen ja samalla maakuntahallitus nimettiin Kanta-Hämeen maakuntauudistuksen valmistelun poliittiseksi seurantaryhmäksi.

Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) aloittaa virallisesti, kun maakuntalain, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä annettujen lakien voimaanpanosta annettu lakiesitys tulee voimaan. Maakunnat arvioidaan perustettavan kesäkuussa 2018, minkä jälkeen ensimmäisiin maakuntavaaleihin ja uuden maakuntavaltuuston sekä –hallituksen järjestäytymiseen saakka päätöksiä maakunnan puolesta tekee väliaikainen valmistelutoimielin.

Pienille kokeiluhankkeille jatkuva rahoitushaku auki

Maakuntahallitus päätti käynnistää jatkuvan haun alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) –määrärahalle koskien pieniä kokeiluhankkeita. Isompien AIKO-hankkeiden haku käynnistetään keväällä 2018.

Päätökset hankkeista tehdään hakemusten saapumisen mukaan maakuntahallituksessa. Jatkuva haku koskee hankkeita joiden toteutusaika on enintään yhden vuoden, tukisumma on enintään 10 000 euroa ja omarahoitusosuus vähintään 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankkeiden painopiste tulee olla elinkeinoelämän kasvun ja kilpailukyvyn edistämisessä sekä maakunnan elinvoiman lisäämisessä.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi