30.6.2021 klo 09:42
Uutinen

Sporttikone on Someron vuoden yritys 2015

Vuoden yritykseksi 2015 Somerolla valittiin Sporttikone, joka on pienkoneiden, urheilun ja vapaa-ajan erikoisliike.

Julkaistu: 19.10.2015 | 9:36

Sporttikoneessa uskotaan kokonaisvaltaiseen palveluun

Vuoden yritykseksi 2015 Somerolla valittiin Sporttikone, joka on pienkoneiden, urheilun ja vapaa-ajan erikoisliike. Yrityksellä on Someron lisäksi toimipisteet myös Salossa ja Kaarinassa. Sporttikone työllistää 18 henkilöä ja sen liikevaihto on 6,1 miljoonaa euroa.

Yrityksen omistavat Ari Kujansuu (toimitusjohtaja) ja Pasi Nieminen.

Someron Yrittäjät ry onnittelee Sporttikonetta!
 



Ari Kujansuu luotsaa yritystä yhdessä Pasi Niemisen kanssa. Kujansuu vastaa Someron liikkeestä, Nieminen Salon.

– Kokonaisvaltainen palvelu on se meidän juttumme. Huollon puolella haemme korjattavan laitteen, korjaamme sen ja palautammekin. Uutta myydessä katsomme, että laite on asiakkaalle juuri oikea ja käyttökunnossa. Huolehdimme myös, että asiakas saa tarvittavan opastuksen käyttöön. Kaikki tämä vaatii ammattitaitoa, ja se on yrityksemme valtti, Kujansuu linjaa.

Vuosi sitten miehet avasivat kolmannen toimipisteen Kaarinaan. Sen saaminen jaloilleen onkin tämän hetken suurin haaste.

– Kokemuksesta tiedämme, että 3 – 5 vuodessa näkee, onnistuuko yritys. Nyt yritetään saada toiminta siellä pyörimään tasaisesti. Kun on muutaman liikkeen jo aiemmin perustanut, niin tämä sujuu helpommin. Jos olisimme lähteneet pystymetsästä, ei olisi varmaan onnistuttu. Kaarinassa on jo aivan eri maailma kuin Somerolla.


Kivijalkana konepuoli

Koneita ja urheilutarvikkeita myyvän yrityksen ydin ovat koneet.

– Koneet, etenkin varaosat ja huolto, ovat meidän kivijalkamme. Kun ne ovat kunnossa, tulee myynti, Kujansuu sanoo.

Varaosia ja huoltoa saa muun muassa sahoihin, leikkureihin, mönkijöihin ja mopoihin. Kilpailu alalla on nykyään kovaa.

– Pelkkä myynti ja huolto ei riitä, pitää tarjota kokonaisvaltaista palvelua. Myös tiettyä aktiivisuutta täytyy olla, että jaksaa olla mukana kun tuotteet ja kuviot uudistuvat.

Sporttikoneessa on lähdetty myös nettiin. On verkkokauppa ja Facebook-sivut. Niiden Kujansuu näkee täydentävän kivijalkakauppaa.

– Asiakkaat saattavat vaikka katsoa verkkokaupan puolelta, onko jotain tuotetta tietyssä liikkeessämme saatavilla. Varsinainen ostotapahtuma halutaan kuitenkin usein hoitaa oikean henkilön kanssa, sen verran monimutkaisia myymämme laitteet ovat.


Yli kymmenen vuotta yrittäjyyttä

Sporttikoneen tarina alkaa yli kymmenen vuoden takaa. Vuonna 2002 sekä Nieminen että Kujansuu olivat töissä Keskolla, Nieminen varaosapuolella, Kujansuu myymäläpäällikkönä. Päivät olivat pitkiä, mutta yhteistyö sujui. Syntyi idea omasta yrityksestä.

Somerolainen Härkä-Sport oli juuri lopettamassa. Nieminen ja Kujansuu päättivät ostaa sen varaston ja uskaltautua perustamaan oman yrityksen. Konepuolen kokemusta he olivat kartuttaneet Keskolla. Kujansuulle koneiden ja urheilun maailma oli jo tuttua myös aiemmin: hän aloitti uransa 1980-luvulla J.M. Tuomisella, jolla oli liikkeenä samantyylinen profiili kuin nykyisellä Sporttikoneella.

– Lähdettiin liikkeelle hyvin pienestä. Sittemmin on voimakkaasti laajennettu, joskus ehkä vähän liikaakin. Laajentaminen on kuitenkin aina lähtenyt siitä, että meille on tarjoutunut hyvä mahdollisuus, Kujansuu kertoo.


Haasteita ja nöyrää asennetta

Haastetta yrityksen luotsaamisessa riittää. Käteen jäävä marginaali pienenee vuosi vuodelta. Vastineeksi on haettava isompaa volyymia. Kolme toimipistettä tuo jo synergiaa.

Tiukka taloudellinen aika näkyy Sporttikoneessakin. Etenkin mönkijöiden ostosta tingitään. Kujansuu uskoo, että hulluja kulutusvuosia ei ainakaan lähiaikoina näy.

– Sykli on varmaan tasaisempi. Ihmiset ovat hyvin varovaisia, lamasta puhutaan niin paljon.

Kujansuu uskoo kuitenkin yrittäjyyteen. Netin, ison mittakaavan ja kovan kilpailun maailmassa hän uskoo, että pieni somerolaisfirma pärjää palvelulla, inhimillisyydellä ja osaamisella. Sen takaa hyvä porukka. Henkilöstöä on kaikkiaan 18, osa myynnin, osa huollon tehtävissä. Kaikki ovat sitoutuneita työhönsä. Töitä tehdään joustavasti ja asenteella.

Etenkin Somerolla yrittäjästä tulee kuitenkin helposti yrityksensä keulakuva.

– Yritys henkilöityy täällä vielä enemmän kuin Salossa. Joskus se on huono juttu, useimmiten ihan hyvä.

– Ei voi ajatella olevansa muita parempi. Asiakkaaseen täytyy suhtautua nöyrästi. Omia ajatuksia ja mielipiteitä voi olla, mutta asiakkaalle täytyy jättää aina positiivinen mieli.

Irti töistäkin on päästävä välillä.

– Asun ihan maalla, 15 kilometrin päässä keskustasta. Sinne mennessä työasiat karisevat mielestä.