15.2.2017 klo 08:02
Uutinen

Start up -yrittäjä haluaa pelastaa sivukylien lähikaupat

Automaattisessa kaupassa ei ole kassajonoja ja siellä voi asioida vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Juha Siitonen halusi ensimmäisen kaupan nimenomaan Forssaan.

Rivender Oy avaa automaattisen ruokakaupan esittelymyymälän Forssaan huomenna torstaina 16.2.2017. ModulShop –automaattiratkaisuun perustuva konsepti on helppo: myymälään kirjaudutaan sirullisella pankki- tai luottokortilla. Tuotteet kerätään automaatista samaa sirukorttia käyttäen, jonka jälkeen asiakas saa halutessaan tulostaa kuitin ostoksistaan. Automaattisessa kaupassa ei ole kassajonoja ja siellä voi asioida vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä.

Forssalainen automaatioteknologian asiantuntija ja sijoittaja Juha Siitonen kiinnostui Rivender Oy:n kehittelemästä ModulShop -konseptista niin paljon, että lähti mukaan sijoittajana. Hän toteaa, että digitalisaatio etenee joka tapauksessa.

– Täytyy vain valita onko osa sitä vai seuraako sivusta, hän sanoo.

Siitosen mukaan konsepti tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden tehdä asioita eri tavalla. Konsepti mahdollistaa palvelujen säilymisen muuallakin kuin kasvukeskuksissa. Juuri Juha Siitosen aloitteesta ensimmäinen kauppa avataan Forssaan.

– Sain yhteistyökumppaniksi Forssan K-Citymarketin kauppiaan Mikko Virtasen, jonka kaupan pihalla ensimmäinen ModulShop avataan. Seutukunnalle on saatava lisää elinvoimaa, hän sanoo.

Siitosen mukaan muun muassa verkkokauppajätti Amazonilla on samansuuntaisia suunnitelmia. Heidän automaattikaupoissaan ostoksia olisi mahdollista tehdä asiakkaan omalle Amazon-tilille.

Nykyinen ruokakaupan rakennemurros poistaa pieniä, perinteisiä lähikauppoja taajamista ja kylistä vähentäen asuinalueiden vetovoimaa palveluiden poistuessa. Kehityssuunta on siirtyä isoihin kaupan yksiköihin, jotka ovat usein kaukana asutuksesta, varsinkin pienistä maaseutukylistä sekä lähiöistä. Kaupan alalla voimistuva automaatio tarjoaa mahdollisuuksia vastata näihin haasteisiin.

Modulshop -ratkaisulla toteutetut myymälät toimivat joko puoliautomaattisina tai täysautomaattisina. Puoliautomaattisena toimiessaan niissä on henkilökuntaa paikalla osan aikaa päivästä, kuten perinteisissä ruokakaupoissa. Täysautomaattisena versiona ne toimivat itsepalvelumyymälöinä.

Automaattitoimisten ruokakauppojen kaikki toiminnallisuudet on pyritty suunnittelemaan asiakkaan näkökulmasta, mahdollisimman asiakasystävälliseksi. Automaattiratkaisulla ​vastataan katoavien lähikauppojen haasteeseen ja harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisena pitämiseen. Ratkaisulla ​voidaan toteuttaa pieniä lähikauppoja alueilla, joilla ruokakauppa ​ei ole enää ollut perinteisesti ​kannattavaa.

Suomen ensimmäinen kassaton ruokakauppa avaa ovensa 16.2.2017 Forssassa, K-Citymarket Forssan edustalla. Myöhemmin konttiin sijoitettu noin 40 artikkelin kauppa vaihtaa paikkaa. Kyseessä on toinen pilottikokeilu, jossa aidot asiakkaat pääsevät käyttämään automaattista kauppaa.

– Konsepti mahdollistaa sen, että automaattikauppa toimii myös nettiostosten noutopisteenä, koska asiakas tunnistautuu kauppaan tullessaan, Juha Siitonen kertoo.

Modulshop -automaattiratkaisu perustuu Ruokakomero – automaattimyymälästä vuosina 2009–2010 saatuihin asiakaskäyttäytymisen ja automaattitoiminnallisuuden testikokemuksiin. Rivender Oy lähti lähti kehittämään saatujen testikokemusten pohjalta automaattiratkaisua, jolla täysimittaisen ruokakaupan ylläpito on mahdollista. Nyt kehitetty innovatiiviseen modulaarisuuteen perustuva ratkaisu mahdollistaa asioinnin helppouden, usean asiakkaan samanaikaisen asioinnin, tuotevalikoiman skaalautuvuuden sekä tehokkaan kaupanpidon kauppiaille.

ModulShop -automaattiratkaisun on kehittänyt elokuussa 2013 perustettu start-up -yritys Rivender Oy. Automaattiratkaisulla voidaan totetutaa ruokakauppoja pienistä lähikaupoista aina supermarket -kokoluokkaan saakka. Rivender Oy:n tähtäimessä on nopea eteneminen kansainvälisille markkinoille.

Yritys aikoo luoda standardin automaattiselle myymälälle ja rakentaa 50–100 referenssikauppaa. Tarkoitus on myös avata moduulien tuotanto ja myynti muille valmistajille, myydä hallintaohjelmiston lisenssejä ja siirtää laitteiden valmistus lopulta kokonaan muille valmistajille.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi